Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

SSD Kingston Hyperx 240GB SHSS37A/240G widziany tylko w BIOS'ie jako 0.0 GB

MatrixZet 08 Sty 2018 19:07 273 1
  • #1 08 Sty 2018 19:07
    MatrixZet
    Poziom 1  

    Witam
    Niecały miesiąc temu kupiłem używany dysk SSD Kingston Hyperx 240GB (SHSS37A/240G) (3000 godzin przebiegu).

    Zainstalowałem system (Win7 x64) i wszystko było w porządku aż do wczoraj kiedy to renderowałem film w Camtasia Studio i coś się zawiesiło - renderowanie filmu wisiało na 100.0% od kilku minut (zawsze chwilę wisi przy stu procentach ale nie tak długo) więc postanowiłem zamknąć Camtasie - niestety zero reakcji - no to w menadrzeże zadań kliknąłem zakończ proces (nawet trzy razy) i nic.

    Dalej kliknąłem ctrl + alt + del aby się wylogować i tu zero reakcji więc zresetowałem komputer a konkretnie to wyłączyłem go trzymając przycisk power. Po ponownym uruchomieniu system nie wstał - "No botable media" czy coś takiego.

    Podłączyłem dysk do drugiego komputera (Win7 x86) jako drugi dysk (boot'owałem system z tego pierwszego) ale wisiał cały czas na "Uruchamianie systemu Windows" - przynajmniej ze dwie minuty a normalnie włącza się max 30 sekund.

    W BIOS'ie zauważyłem że dysk jest widoczny ale ma pojemność 0.0 GB więc pierwsze co pomyślałem to to że może firmware dysku się uwaliło więc postanowiłem je zaktualizować - pobrałem obraz ISO z od producenta.

    Wypaliłem obraz na pena, jakiś system na bazie linuxa się uruchomił dysk wykrył więc przystąpiłem do update co niesyty zakończyło się niepowodzeniem (log z konsoli w załączniku).

    Ktoś jest mi w stanie powiedzieć co się stało i jak to naprawić???
    Zależy mi aby odzyskać dane z tego dysku bo mam tam wszystkie zdjęcia :cry:

    0 1