Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki bufor/zasobnik/ bojler 2 osoby piec gazowy kondensacyjny 1F

lukaszparkitny 08 Jan 2018 20:50 7395 21
Suntrack
    lukaszparkitny
    Level 6  
    Witam

Na wstępie informuję, że szukałem podobnych tematów ale nic mi nie pasowało do mojej sytuacji.

Aktualnie posiadam instalację składającom się z pieca gazowego kondensacyjnego Termet ECOCONDENS SILVER 25 kW podpięty do bufora Weber 2 wężownicowego pojemności 400L. Dom - łazienka z prysznicem oddalona o jakieś 8 metrów od kotła.

Planowałem założyć kolektory słoneczne (byłem mocno napalony na ten temat najpierw po lekturze kolektor za 1500 pln chciałem robić sam, potem z braku czasu chciałem zakupić gotowy zestaw za 2600 pln plus koszty przewodów solarnych aż usiadłem ostanio z kartką i kalkulatorem i okazało się, że w najlepszym razie za 7 lat zestaw dopiero by się spłacił przy naszym zużyciu CWU :( ) dlatego zakupiłem duży bufor co by nie mieć problemów przegrzewania się solarów itp.

Policzyłem ostatnio, że zasobnik aby utrzymać 50 stopni (czujnik w najwyższym położeniu baniaka) zużywa dobowo 1 m3 gazu.Ustawienie niższej temperatury niewiele zmienia w kwestii zużycia gazu. W skali miesiąca kosztuje nas to około 90 pln. Zużycie CWU na dobę mamy na granicy max 100L (2 osoby w rodzinie). Dla przykładu jak mieszkałem w mieszkaniu i miałem piec kondensacyjny gazowy dwufunkcyjny koszty CWU średnio na miesiąc wynosiły około 37 pln !

PROBLEM:
    Jak zredukować koszty względnie zbliżyć się do rachunku w granicach 50 pln w skali miesiąca. Zastanawiam się nad sprzedażą bufora 400L oraz wymianą na mniejszy.
    PYTANIE: czy zmiana zasobnika to dobre rozwiązanie ? Czy zasobnik np: 100L da radę na to zużycie dobowe - około 100 L CWU? Chce wymienić na zasobnik tym razem poziomy i zawiesić go na ściane bo ten 400L zajmuje tylko miejsce. Zasobnik wężownicowy czy dwupłaszczowy? Czy opłaca się płacić za nierdzewkę ?

Prosze o poradę praktyków, z góry dzięki za pomoc :)
  • Suntrack
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    lukaszparkitny wrote:
    Dla przykładu jak mieszkałem w mieszkaniu i miałem piec kondensacyjny gazowy dwufunkcyjny koszty CWU średnio na miesiąc wynosiły około 37 pln !

Bo prawie zawsze myłeś ręce w zimnej wodzie. Komfort ( wzgledny) był dopiero po 1-2 minutach od odkręcenia kranu. Jak ma byc z zasobnikiem zawsze bedzie drożej, nawet po zmianie na mniejszy zasobnik. Straty postojowe sa nie do uniknięcia.
    Z solarami jak się okazuje więcej kłopotów niż pożytku i zawsze mówię ludziom, co sie napalą, by usiedli i w spokoju przeliczyli koszty. Z reguły entuzjazm mocno opada.
    Przy małym zbiorniku potrzebujesz dużej mocy grzewczej, więc najlepiej płaszcz wodny najlepiej karbowany. Do tego możesz sobie zrobić sterowanie TZ ( timer zasobnika) chyba dostępne w twoim kotle i wyłączasz grzanie na wieczór i zaczynasz grzanie nad ranem.
    lukaszparkitny
    Level 6  
    Witam Panowie dziękuję za odp.
    Nie grzeję 400L - zasobnik jest pionowy a czujka umieszczona jakieś 35 cm od górnej krawędzi gdzie jest najwięcej wody. Zbiornik przy moim zurzyciu 100 L CWU na 24h potrzebuje m3 gazu - około 3 pln.

Chce sprzedać zasobnik 400 L 2W (mam go 4 miesiące) i kupić zasobnik 100 l moje typy na już to:
    Wersja tania: ERMET 100l DWUPŁASZCZOWY POZIOMY - bez konieczności anody, zalany żywicą spożywczą - ma ktoś taki zbiornik jak sie to sprawuje?
    Wersja TOP: Chełchowski 100L bojler 1W NIERDZEWNY poziomy - tutaj nie wiem czy to sie opłaca bo to prawie dwukrotność co za zwykły, dwa ma wężownicę zamiast płaszcza co lepsze?.
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    lukaszparkitny wrote:
    Nie grzeję 400L - zasobnik jest pionowy a czujka umieszczona jakieś 35 cm od górnej krawędzi gdzie jest najwięcej wody

Prawdopodobnie nie wiele sie zmieni jak go zmienisz na ten mniejszy. Przecież nadal pobierasz te 100 litrów wody.
    lukaszparkitny
    Level 6  
    Witam nie rozumiem - teraz jest do ogrzania więcej wody niż 100l w zasobniku mieszczącym 400L wiem o ułożeniu warstwowym wody i o fakcie, że najniżej zbiornika woda w zasadzie jest zimna). Jak będę maił do podgrzewu tylko 100L to zapłącę za autentyczne ogrzanie 100L a nie jak teraz pewnie koło 200L do temeperatury użytkowej kiedy zużywam tylko 100L- czy moje rozumowanie jest oky? Do tego przy rezygnacji z 2 źródła ciepła zasobnik 400L zajmuje mi tylko miejsce. Naturalnie cel nadrzędny to redukcja kosztów z około 100 PLN o 45-50%. Pytanie czy wymiana zasobnika na mniejszy da radę to osiągnąć.

Skłaniam się do ermetu dwupłaszczowego. Czy ktoś ma doświadczenia z tymi zasobnikami?
  • Suntrack
    Sstalone
    Level 31  
    lukaszparkitny wrote:
    Nie grzeję 400L - zasobnik jest pionowy a czujka umieszczona jakieś 35 cm od górnej krawędzi gdzie jest najwięcej wody. Zbiornik przy moim zurzyciu 100 L CWU na 24h potrzebuje m3 gazu - około 3 pln.

Do jakiej temperatury grzejesz wodę?
    BUCKS
    Level 39  
    andrzej lukaszewicz wrote:
    Bo prawie zawsze myłeś ręce w zimnej wodzie. Komfort ( wzgledny) był dopiero po 1-2 minutach od odkręcenia kranu

Jeśli autor twierdzi, że ma 8m do łazienki to zmiana z kotła na zbiornik nie skróci tej odległości, więc w tym względzie czas oczekiwania na ciepłą wodę nie ulega zmianie.
    Ze zbiornikiem zyskujemy kolejne sekundy, bo ciepła woda jest już w zbiorniku, a w kotle przepływowym musi się najpierw nagrzać na samym kotle, a dopiero potem dolecieć do kranu.
    Komfort może zmienić tylko cyrkulacja c.w.u. ale o niej trzeba myśleć świadomie na etapie remontu i budowy instalacji.

U siebie mam ok. 14m rurki miedzianej z kotła do kranu w łazience i czas oczekiwania na ciepłą wodę wynosi ok. 0,5 minuty przy przepływie poniżej 8l/min.
    Jeśli np. po skorzystaniu z WC myję ręce przez 15 sekund to wiadomo, że nie będę korzystał z ciepłej wody, bo dłużej będzie trwało czekanie na ciepłą wodę niż samo mycie.
    Ciepłą wodę używam tylko przy czynnościach wymagających dłuższego mycia jak np. prysznic.
    Jak przy generalnym remoncie nie miałem bladego pojęcia co to jest cyrkulacja to teraz mam gorszy komfort c.w.u., choć z drugiej strony mam niższe koszty.

lukaszparkitny wrote:
    Jak będę maił do podgrzewu tylko 100L to zapłącę za autentyczne ogrzanie 100L a nie jak teraz pewnie koło 200L do temeperatury użytkowej kiedy zużywam tylko 100L- czy moje rozumowanie jest oky?

Nie jestem specem, bo nigdy nie miałem zbiornika ale moim zdaniem zbiornik zawsze ma większe zużycie gazu, bo musisz utrzymywać ciepłą wody w ilości większej niż realnie potrzebujesz w danej chwili.
    Nie potrafię oszacować ile wody realnie musisz grzać w zbiorniku 400l ale jak chciałeś płacić za realnie zużytą wodę to trzeba było kupić kocioł 2-funkcyjny grzejący c.w.u. przepływowo.
    Mając zbiornik, aż prosi się o cyrkulację, wtedy wyższe koszty rekompensuje komfort.

Póki co spróbuj ograniczyć zużycie wody przez zastosowanie perlatorów o odpowiednim przepływie.
    Zwykłe, fabryczne perlatory w starszych kranach mogą mieć przepływ rzędu ok. 10-20l/min podczas, gdy do prysznica w zupełności wystarcza 8l/min, a w kranie w kuchni 5-6l/min.
    Markowe perlatory to wydatek rzędu 20-30zł/szt.
    lukaszparkitny
    Level 6  
    Witam i dziękuję za zainteresowanie tematem ale się nie zrozumieliśmy:

- Nie posiadam cyrkulacji
    - wymieniłem kocioł 2f na 1F i zamontowałem zasobnik (taki duży bo planowo miał byc na solary ale mi przeszło po podliczeniu kosztów)
    - aktualnie grzeję do 50 stopni (myślę, że ogrzewa około 1/3 zasobnika lub mniej - ułożenie warstwowe wody)
    - miesięcznie zużywam gazu do CWU za około 90 pln
    - zużycie dobowe CWU - 2 osoby policzone około 100 L na 24/h

PYTANIE:
    Czy przy obecnej instalacji jak wyżej jak zmienię zasobnik na np: 100 lub 120 L i będzie to zasobnik płaszczowy to czy t zmiana zredukuje mi zużycie gazu a jak tak to procentowo jaka może to być oszczędność?

PYTANIE2: Na piecach kondensacyjnych 1F jaka temperatura CWU jest najbardziej ekonomiczna pod kątem zuzycia gazu? Aktualnie nastawiłem wedle zaleceń instalatora 50 stopni czy jak zwieksze do 55 to piec będzie działał z większą ekonomią?
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    Używanie ciepłej wody kosztuje i jesteś w błędzie myśląc, że po zmianach zaoszczędzisz połowe z tych 90 zł miesięcznie. W lato , gdy uzywam tylko CWU i kuchni gazowej płace z abonamentami ok, 200-250 zł na 2 miesiące, 4 osoby, woda bez ograniczeń.
    U Ciebie wczesniej przy całkowitym braku komfortu CWU z kotłem 2-funkcyjnym wychodziło 45 zł, a tu jeszcze masz brak cyrkulacji ( któr to wcale nie zawsze jest oszczędniejsza, tylko wygodniejsza). Zwłaszcza , ze czeka Cie inwestycja zakupu i montazu nowego zbiornika CWU i demontaż starego. Być może sprzedaż tego drugiego zniweluje koszty inwestycyjne na zero.
    Sstalone
    Level 31  
    lukaszparkitny wrote:
    Witam i dziękuję za zainteresowanie tematem ale się nie zrozumieliśmy:

- Nie posiadam cyrkulacji
    - wymieniłem kocioł 2f na 1F i zamontowałem zasobnik (taki duży bo planowo miał byc na solary ale mi przeszło po podliczeniu kosztów)
    - aktualnie grzeję do 50 stopni (myślę, że ogrzewa około 1/3 zasobnika lub mniej - ułożenie warstwowe wody)
    - miesięcznie zużywam gazu do CWU za około 90 pln
    - zużycie dobowe CWU - 2 osoby policzone około 100 L na 24/h

PYTANIE:
    Czy przy obecnej instalacji jak wyżej jak zmienię zasobnik na np: 100 lub 120 L i będzie to zasobnik płaszczowy to czy t zmiana zredukuje mi zużycie gazu a jak tak to procentowo jaka może to być oszczędność?

PYTANIE2: Na piecach kondensacyjnych 1F jaka temperatura CWU jest najbardziej ekonomiczna pod kątem zuzycia gazu? Aktualnie nastawiłem wedle zaleceń instalatora 50 stopni czy jak zwieksze do 55 to piec będzie działał z większą ekonomią?

Dopiero jak podałeś podstawowe dane, mogę odpowiedzieć. Przy 100 l/dobę i 50 stopniach i braku cyrkulacji, szacuje że potrzeba około 5-6 kWh, Ty tak zużywasz około 10 kWh, jeżeli to będzie zasobnik 100 l i dobrze ocieplony, to powinno się zużycie energii zmniejszyć na ogrzewanie dwukrotnie.
    Ale nie wiem jaka jest teraz efektywność spalania w kotle, jak masz zanieczyszczony teraz wymiennik w kotle, to oszczędność może być mniejsza. Poza tym ważne jest tu ocieplenie rur przy zasobniku i obiegu do kotła.

Musisz też policzyć koszty inwestycyjne, na ile Ci się to zwróci, tak jak kolega wyżej wspomniał.
    BUCKS
    Level 39  
    lukaszparkitny wrote:
    Aktualnie nastawiłem wedle zaleceń instalatora 50 stopni czy jak zwieksze do 55 to piec będzie działał z większą ekonomią?

Moim zdaniem większa temperatura wody w zbiorniku ma sens przy zbiorniku o małej pojemności, bo wtedy mieszasz ciepłą wodę z większa ilością zimnej, przez co mały zbiornik starczy na więcej c.w.u.
    Skoro masz zbiornik 400l, czyli masz w gotowości większy zapas wody niż realnie potrzebujesz to ja bym szedł w kierunku obniżenia temperatury w zbiorniku do np. 45 stopni, czy nawet 40 stopni.
    Osobiście preferuję wariant bez mieszania ciepłej z zimną dlatego na kotle 2F mam obecnie ustawione 38 stopni i to daje mi wystarczający komfort pod prysznicem.
    Spróbuj i przetestuj u siebie, bo każdy ma inne preferencje co do temperatury wody. Dopiero po tych testach rozważ opcję wymiany zbiornika.

Sstalone wrote:
    Przy 100 l/dobę i 50 stopniach i braku cyrkulacji, szacuje że potrzeba około 5-6 kWh, Ty tak zużywasz około 10 kWh, jeżeli to będzie zasobnik 100 l i dobrze ocieplony, to powinno się zużycie energii zmniejszyć na ogrzewanie dwukrotnie.

Podgrzanie w ciągu godziny 100l wody o delta t=40 stopni czyli z 10 do 50 stopni wymaga mocy 4,7kW. Tyle teorii co do podgrzewania samej wody, bo w praktyce przy zbiornikach dochodzą różne czynniki, więc osobiście podchodziłbym z rezerwą do wyliczeń, że po zmianie zbiornika z 400 na 100l ilość zużytej energii spadnie o 50%.
    Poza tym jeśli mieszamy ciepłą z zimną to czym innym jest zużycie 100l w kranie, a czym innym jest zużycie 100l wody ze zbiornika.
    Jak wyżej wspomniałem mając zbiornik 400l nie widzę potrzeby grzania wody do 50 stopni, więc po obniżeniu temperatury zużycie energii spadnie i zmieni się poziom opłacalności dla wymiany zbiornika.
    Z kolei chcąc zrobić raz na tydzień "gotowanie legionelli" to przy dużym zbiorniku na takie czyszczenie zużyjemy więcej energii, więc mniejszy zbiornik będzie bardziej optymalny.
    Czy warty poniesionych kosztów na wymianę to już inna bajka.
    Nie mniej istotna jest kwestia pojemności zbiornika, bo może np. 150l byłoby bardziej optymalne niż zbiornik 100l. Jak dla mnie 150l wydaje się być bardziej optymalny na wypadek zmiany zachowań i po zwiększeniu liczby domowników do 3 osób, bo zbiornika c.w.u. nie traktuję jako elementu, który wymienia się co chwilę.
    Sstalone
    Level 31  
    BUCKS wrote:

Nie mniej istotna jest kwestia pojemności zbiornika, bo może np. 150l byłoby bardziej optymalne niż zbiornik 100l. Jak dla mnie 150l wydaje się być bardziej optymalny na wypadek zmiany zachowań i po zwiększeniu liczby domowników do 3 osób, bo zbiornika c.w.u. nie traktuję jako elementu, który wymienia się co chwilę.

No tak, wszystko też zależy od przewidywanego zapotrzebowania w przyszłości. Ale kolega ma kocioł gazowy, który nie musi czekać na załączenie gdy temperatura zbiornika spadnie, jak grzałka elektryczna uruchamiana w nocnej taryfie. Ale jak ktoś ma G12 i możliwość również załączania w 13-15 lub kocioł gazowy i zużycie 100l cwu/dobę to powinien wybrać bojler 80l.
    lukaszparkitny
    Level 6  
    Witam i dziękuję za odpowiedzi. Reasumując radzicie zbiornik większy niż 100L np: 150L ?
    Dwa cały czas myślę nad opłacalnością wymiany - rodzina się raczej nie powiększy a goście bywaja na max 3 dni i wtedy w domu jest max 4 osoby. Problem w tym, że zbiornik planowany był na drugie źródło energii typu solar ale idea padła po podliczeniu kosztów. Ostatnio zastanawiałem się nad fotowoltaiką ale tu podobnie zestaw do grzania CWU to ponad 3 tysiące PLN liczę z własnym montażem czas zwrotu masakrycznie długi :(. Mam też za ścina pomieszczenia gospodarczego salon i tam kominek z płaszczem wodnym Polska lechma 8 kW - tutaj powalaja mnie ceny komponentów oraz koszt instalacji - samą robociznę wyliczono mi na 1700 PLN :(.
    Trochę żałuję, że nie wybrałem bufora 200 L najpewniej koszty zedukowały by się do jakiś 60 PLN na miesiąć za gaz a teraz mam problem bo bufor ogromny a zużycie niewielkie.

Dodano po 11 [minuty]:

Panowie ostanie pytanie: mniejszy zbiornik płaszczowy czy taki jak mam teraz z weżownicą ?
    serwo66
    Level 25  
    Masz kocioł o mocy 25 kW więc wystarczy zbiornik 100 lt ale koniecznie Termetu lub Biawaru Qatro bo oba mają wężownicę o mocy 35 kW (u konkurencja z reguły moc wężownicy wynosi ok. 15-20 kW) .Z mojego sprawdzania takiego zestawu czas nagrzania takiego zasobnika przy pierwszym uruchomieniu gdzie temp. na początku w zasobniku wynosi ok. 11 st. i grzeje do 45 st. dogrzewa w 9,5 min., a więc bardzo szybko ( jestem serwisantem Termnetu). Kolejnym plusem takiego zasobnika jest klasa efektywności czyli B a w większości konkurencji D lub C. Jak posiadasz wannę narożną to polecam zasobnik Termeta 120 lub 140 lt.
    lukaszparkitny
    Level 6  
    Witam

A co myślisz o zasobniku płaszczowym ermet 100L - nie wymaga anody magnezowej do tego płaszcz ma szybszą charakterystykę nagrzewania.

Czy moje rozumowanie, że przy mniejszym buforze uda mi się ściąć koszty miesięczne gazu są prawidłowe?

pzd i dziękuję wszystkim za odp.
    BUCKS
    Level 39  
    serwo66 wrote:
    koniecznie Termetu lub Biawaru Qatro bo oba mają wężownicę o mocy 35 kW

Wg strony Termetu to tylko wersja emaliowana, w przypadku pojemności 100l jest to SG100 ma 35kW dla 80/10/45.
    Bo wersja ze stali nierdzewnej, czyli UTS100 ma już 28,4kW, więc 6,6kW mniej.
    Nie wiem jak przeliczyć moc wężownicy dla mniejszej temperatury ale jak widać w ramach Termetu są dwie różne moce do wyboru, więc trzeba zwracać uwagę na detale.
    lukaszparkitny
    Level 6  
    Koledzy ostatnie pytanie - mam okazję kupić zasobnik dwupłaszczowy ermet za 650 PLN tyle, że pojemności 80L - czy ta pojemność wystarczy na wzięcie jednorazowego dłgiego prysznica 100L o temperaturze około 35 stopni? Rozumiem, że jak nagrzeje bufor np do 50 stopni to wystarczy z zachowaniem komfortu i braku skoków temeperatury w dół? Dwa przy 80 L pojemności powinna się pojawić redukcja kosztów bo grzeję tyle ile średnio zużywam - dobrze myślę ?

pzd i dziękuje za okazaną pomoc.

Raczej zdecydowałem się na ermet dwupłaszczowy zalany żywicą - myslałem nad nierdzewką ale boję się o jakość wody w mojej wiosce - dużo kamienia się zbiera w czajniku a odczyn będzie chyba raczej kwaśny.
    lukaszparkitny
    Level 6  
    Witam odnoszę wrażenie, że przy płaszczowym zasobniku nie ma znaczenie montaż na ściane pionowy czy poziomy. Temat o Ermecie czytałem mało tam konkretów. Rozmawiałem z drugim instalatorem twierdzi, że 80L na dobowe zużycie 100-120 l CWU nie ma problemu. Tak więc będzie ermet dwupłaszczowy - ciekawi mnie o ile uda się zredukować dobowe zużycie gazu. Obecnie to 1 m3 do grzania bufora 400L Webber (zdziwiło mnie, że tak duży zbiornik jest pod kątem kosztów całkiem oszczędny - 3 pln na dobę przy moim zużyciu). Jako, że chcemy oddzyskać miejsce i rezygnujemy z solarów zapadła decyzja o wymianie.
    Jak wymienię i poperacuje trochę na nowym zasobniku dam znać jak to wygląda od strony: ekonomii zużycia oraz komfortu CWU.

pzd serdecznie
    lukaszparkitny
    Level 6  
    Witam wszystkich

Trochę to zajeło ale udało mi się w końcu przerobić instalację i podpiąć nowy zasobnik Ermet 80L dwupłaszcz. Jak na razie zasobnik sprawuje sie bardzo dobrze. Do rozwiązania został mi jeszcze kwestia montażu grupy bezpieczeństwa oraz naczynia przeponowego CWU ponieważ zainstalowany zawór bezpieczeństwa 6Bar na dopływie zimnej wody cieknie podczas pracy pieca.

pzd
    lukaszparkitny
    Level 6  
    Witam Wszystkich

Jestem po pierwszych testach zasobnika - przy temp na baniaku 50 stopni zuzycie dobowe gazu dla CWU wynosi między 06 a 07 metra. Reasumując w moim przypadku udało się zredukować dzienny koszt CWU o jakieś 35%. Liczyłem na trochę więcej ale w skali roku to da jaiś sensowny wynik.

Pozostał mi jeszcze montaż grupy bezpieczenstwa oraz naczynia przeponowego 8L. Z tego tytułu mam pytanie czy miejsce montażu ma znaczenie - pasuje mi umiescic naczynie pod baniakiem czy będzie to miało znaczenie dla prawidłowego działania?