Ja akurat jestem po etapie głębokiego studiowania oferty rynkowej, ponieważ po 15 latach postanowiłem część sprzętu wymienić. Nie kierowałem się konkretną marką, jedynie odrzuciłem sprzęt Electroluxa.
To, co wybrałem:
Lodówka Siemens seria Q500 KG39NAI35 - kupiłem ją w piątek (jeszcze nie dotarła), znakomite wykonanie, made in Turcja, 2300zł. Zakup po długich oględzinach w sklepach stacjonarnych. Brałem pod uwagę ofertę Bosch, LG i Samsunga.
Zmywarka Siemens seria Q300 SN636X03ME - najcięższa i najcichsza z tej serii w tej cenie, made in Germany, dużo pozytywnych opinii, 1800zł. Jeszcze nie uruchomiłem. Naklejki informacyjne nie są w językach Wschodniej Europy, stalowe dno i stalowa listwa panelu sterowania, ogólnie bardzo dobre wrażenie. Tabliczka znamionowa jest nadrukiem na stali, jak za starych dobrych czasów. Brałem po uwagę jeszcze Whirlpoola za 2000zł i droższe modele Hotpoint. Bosch serie 4 ma plastikowe dno, a serie 6 kosztuje sporo ponad 2000zł. Po konsultacjach na Elektrodzie wyszło, że Bosch droższy nie będzie mniej awaryjny.
Płyta indukcyjna Bosch seria 6 PIF675FC1E - 1600zł, made in Spain, poszerzone jedno pole, frezowane krawędzie, precyzyjny suwak mocy, wysoka estetyka, bardzo cicha i działa bez zastrzeżeń.
Piekarnik mam stary (Gorenje B50EP piecze znakomicie) używany kilka razy w miesiącu, myję szmatą z detergentem i jest czysty. Za to moim zdaniem warto (utrzymanie czystości) zainwestować w całkowicie dotykowy panel sterowania.
Mikrofalówkę, wziąłbym jakąkolwiek spełniającą założenia. Jeżeli chodzi o okap, to warto mieć na uwadze, że sam z siebie może być mniej lub bardziej hałaśliwy.
0