kkknc wrote:No nie do końca... są samochody bez fizycznego połączenia kierownicy (np. Infiniti Q50), czy układu hamulcowego (np. Alfa Romeo Giulia/Stelvio) i mają homologację.Jak do tej pory połączenie mechaniczne kierownicy i hamulca musi być.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therekkknc wrote:No nie do końca... są samochody bez fizycznego połączenia kierownicy (np. Infiniti Q50), czy układu hamulcowego (np. Alfa Romeo Giulia/Stelvio) i mają homologację.Jak do tej pory połączenie mechaniczne kierownicy i hamulca musi być.
tzok wrote:kkknc wrote:No nie do końca... są samochody bez fizycznego połączenia kierownicy (np. Infiniti Q50), czy układu hamulcowego (np. Alfa Romeo Giulia/Stelvio) i mają homologację.Jak do tej pory połączenie mechaniczne kierownicy i hamulca musi być.
tzok wrote:kkknc wrote:No nie do końca... są samochody bez fizycznego połączenia kierownicy (np. Infiniti Q50), czy układu hamulcowego (np. Alfa Romeo Giulia/Stelvio) i mają homologację.Jak do tej pory połączenie mechaniczne kierownicy i hamulca musi być.
Maly wrote:elezibi wrote:Hamulec nie powinien mieć pierszeństwa nad gazem. ??
Jak w elektryce stop ważniejszy od startu itp..
Sprawdziłem w normalnym aucie (C-MAX Energii) jadąc z wciśniętym gazem (ok 1/2) naciskałem hamulec i auto się zatrzymywało.
Dla mnie dywanik niczego nie usprawiedliwia i tłumaczenie że oba pedały były wciśnięte słabo wygląda.
Dlaczego auto sie nie zatrzymało skoro hamulec był naciśnięty????
Dokładnie tak
Stop musi być nadrzędny nad startem. Nie wierzę, że aż tak zjeb...li tą teslę.
Takie stwierdzenie inżynierów tesli to max strzał w kolano - takiej bzdury nie przewidzieć?
Raczej była inna przyczyna.
kkas12 wrote:W jednym nie wymaga a w drugim wymaga. Zależne jest to od ilości miejsc parkingowych.
kkas12 wrote:Być może dotyczy to tylko tlenku wegla, ale jeśli mamy już taką instalację to niewielkim kosztem można ją rozbudować o detekcję LPG.
To, że ktoś tnie koszty nie może oznaczać dyskryminowania posiadaczy pojazdów zasilanych LPG.
kkas12 wrote:Jutro to samo będziesz pisał o autach elektrycznych czy hybrydach.
Już pojawiają się mądrale protestujący przeciwko parkowaniu i ładowaniu tych aut w garażu pod blokiem.
kkas12 wrote:
Nie wiem jak fakt braku kanalizacji w garażu ma wpływ na wzrost jego kosztów?
I oczywistym jest też, że opierać się to musi na projekcie.
r103 wrote:Więc najpierw trzeba ją wykonac by ja później usunąć....to by trzeba ją usunąć/przesunąć gdy wpadnie do głowy fanaberia parkowania samochodów na gaz, to chyba kosztuje nie zaprzeczysz
sanfran wrote:Tak trochę nielegalnie rozpędziłem mojego Leaf’a do 140 km/h. Moc pobierana przez silnik to ponad 40-60kW, czyli ponad 100-150A. Przy malutkiej 24kWh bateryjce taki pobór mocy to jej śmierć. Po prostu to są autka miejskie i najbardziej lubią poruszanie się z miejskimi szybkościami bo tak zostały zaprojektowane.
pawelr98 wrote:Silniki elektryczne pierw pracują ze stałym momentem obrotowym, aż do prędkości znamionowej, potem ze stałą mocą i coraz słabszym momentem obrotowym. Moment obrotowy wymaga wymuszenia prądu, a żeby wymusić prąd to trzeba albo podnieść napięcie albo osłabić strumień.
sanfran wrote:Tak trochę nielegalnie rozpędziłem mojego Leaf’a do 140 km/h. Moc pobierana przez silnik to ponad 40-60kW, czyli ponad 100-150A. Przy malutkiej 24kWh bateryjce taki pobór mocy to jej śmierć. Po prostu to są autka miejskie i najbardziej lubią poruszanie się z miejskimi szybkościami bo tak zostały zaprojektowane.
stasiekb100 wrote:Marcin125 wrote:E-auto zużywa 15kWh na 100km.
Pełna zgoda. Z akumulatora musi pobrać 17.64 kWh. Z ładowarki 20.76 kWh. Z sieci elektrycznej 24.42 kWh. Ile z elektrowni trzeba wyprodukować niech ktoś policzy.
kj1 wrote:Marcin125 wrote:Np. 300kg węgla to 1 MWh
Chyba dla węgla brunatnego
Wartość opałowa węgla to ok 28MJ czyli ok 7,77kWh/kg
24.42 kWh / 7,77 kWh = 3,15 kg
^ToM^ wrote:
Stale odkrywacie oczywiste fakty. Nie ma się co przejmować sprawnościami, bo sprawność elektrowni jądrowej jest jeszcze niższa niż konwencjonalnej.
jotko wrote:Link przenosi niestety do strony anglojęzycznej.