Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tri Phase American DJ, naprawa/przeróbka.

adambyw 10 Jan 2018 16:03 6435 4
  • Tri Phase American DJ, naprawa/przeróbka.
    Mam na warsztacie Tri Phase American DJ, z brakującym procesorem.
    Po ostatniej udanej naprawie PAR LED64 Stage Lighting SPD018 Naprawa/przeróbka wziąłem lampkę na tapetę. Podobnie jak ostatnio część DIY będzie odnosić się do oprogramowania.

Etap pierwszy - research.
    Schematów na sieci brak, więc trzeba było rozrysować co nieco. Zasilacz jest sprawny, daje +5V oraz +26V, jego nie uwzględniałem poniżej.
    Ta płytka to serce lampy. Bazuje na procesorze Atmega32. Można na płycie znaleźć kolejne bloki funkcjonalne:
    - Zasilanie, dające w sumie 3 napięcia, +5V (dla układów logicznych oraz diod), +12V (dla układu wejścia sygnału mikrofonowego oraz niepodłączanego wentylatora) oraz +26V (dla zasilania silnika)
    - Wejście DMX, a właściwie wejście i wyjście DMX. Nie mniej nie przewiduję wykorzystania wyjścia.
    - Sterowanie silnikiem krokowym, przy użyciu sterownika L6219 (silnik obraca zestawem luster na które świeci dioda)
    - Preamp mikrofonowy z prostownikiem, do wyzwalania programów dźwiękiem
    - Złącze panelu kontrolnego, ciekawie zastosowanymi tranzystorami NPN (w stanie inwersji)
    - 3 niewykorzystywane złącza
    - Wyjście do modułu sterującego diodą. Fajnie ADJ pomyślał bo tego złącza można używać do programowania procesora na płytce. Trzeba tylko jeszcze uwolnić pin resetu.

To płytka panelu kontrolnego. Znajduje się na niej 4 segmentowy wyświetlacz LED, 4 diody, i 4 przyciski. Ciekawie wykorzystali wspólnie część pinów, minimalizując wielkość taśmy. Trzeba się będzie pogłowić przy programowaniu tego ustrojstwa.

To sterownik diody wykonawczej. Cudów nie ma. Widać że jest zastosowana dioda RGGB, (podwójna zielona). Sterowanie poprzez PWM z pinów procesora.

Etap drugi - założenia.
    Lampa oryginalnie zajmuje 4 kanały DMX.

KanałWartośćFunkcja
    10-255Wybór koloru
    2Obrót
    10-120W prawo szybko - wolno
    121-134Bez obrotu
    135-245W lewo szybko - wolno
    246-255Bez obrotu
    31-255Strobo wolno-szybko
    40-255Dimmer 0%-100%

Nie wiedziałem w oryginale tej Lampy. ponoć świeci 7 kolorami Red, Blue, Green, Purple, White, Yellow, Cyan.
    Red - 255,0,0
    Blue - 0,0,255
    Green - 0,255,0
    Purple - 255,0,255
    White - 255,255,255
    Yellow - 255,255,0
    Cyan - 0,255,255

Kusi mnie żeby z niej zrobić normalny RGB. Możliwe że zrobię kilka programów pracy, np 4 kanały, tzn RGB plus obrót. Będzie łatwiej to zgrać ze prostymi sterownikami i innymi parami LED.
    Na razie schemat dla potomnych, i jazda do sklepu po procesor, a później programowanie.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    adambyw
    Moderator of Acoustics
    Nie udzielam porad na PW.
    Has specialization in: nagrania, serwis, instalacje, dso.
    adambyw wrote 6078 posts with rating 517, helped 973 times. Been with us since 2004 year.
    Freddy
    Level 43  
    Gratuluje super roboty.
    Zrób i zamieść jeszcze fotkę tak jak w tamtym temacie.
    adambyw
    Moderator of Acoustics
    Proszę, jest i fotka. na razie bez obudowy, na stole. W każdym razie jest tu cała elektronika. Na tym etapie mogę tylko ręcznie zaświecić diody podając 5V na odpowiedni pin podstawki procesora. Diody świecą.
    Trochę uporządkowałem schematy żeby je szybciej można czytać. Na schemacie układu sterowania ledami był błąd, rezystory RR1, RG1, RG2 i RB1 mają mieć wartość 0,68Ω a nie 1k&Omega.

Tri Phase American DJ, naprawa/przeróbka.Tri Phase American DJ, naprawa/przeróbka.Tri Phase American DJ, naprawa/przeróbka.
    adambyw
    Moderator of Acoustics
    Wątek ten pełni też dla mnie funkcję notatnika, więc znajdzie się tu trochę więcej szczegółowych informacji.
    A dzisiaj trochę na temat kontroli wyświetlacza.

Na panelu wyświetlacza jest numeryczny wyświetlacz LED z 4 segmentami, 4 LED'y i 4 przyciski.

Daną sekcję (znak) zaświeca się podając stan wysoki na jeden z portów PC2-5, a dany segment znaku stanem wysokim na porcie PA0-7, zgodnie z rozpisanym szablonem na schemacie.

Przemiatając znaki wyświetlacza, trzeba odczytywać stan przełączników. Stan wysoki na PC2-PC5 wyznacza który przełącznik będzie czytany.
    Port PC7 trzeba ustawić na wejście, i ustawić aktywny pullup. Gdy na tym porcie pojawi się stan niski oznacza że został wciśnięty przełącznik.

4 ledy zaświeca się stanem wysokim na PC6, oraz stanem niskim na portach PA0-3, w zależności od diody którą chcemy sterować.
    Justyniunia
    Level 35  
    Cześć.
    Bardzo ciekawy temat, (poprzedni z resztą też) zwłaszcza, że męczę teraz ADJ Spectrum LED.
    Proc na szczęście działa.
    Szkoda, że nie można podyskutować w DIY, a Artur.k nie chce (może zapomniał) odblokować tematu
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic520053.html
    bo było by się czym podzielić.

Fajnie, że zamieszczasz schematy, niema nic takiego w sieci.
    Tych driverów też nigdzie nie idzie dostać, a ciekawie wyglądają.
    Chyba też liniowe pokroju AMC7135, tylko tu ustala się prąd rezystorem pomiarowym.

Pozdrawiam.