Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Stały czy zmienny do grzałki do bojlera?

4pluton 13 Sty 2018 13:55 2256 117
  • #91 13 Sty 2018 13:55
    Rzuuf
    Poziom 43  

    WojcikW napisał:
    ... prosty (skopiowany z innego tematu) przykład zasilenia rezystora 100Ω przez ściemniacz na triaku wysterowany ok. 90° ..
    Niestety, nie widzę tego o czym piszesz! Ten obrazek to "piękny" rozkład przebiegu prostokątnego na szereg Fouriera ...
    Przebieg prądu w ściemniaczu tyrystorowym (lub na triaku) wygląda trochę inaczej!
    Masz oscyloskop?

    Przy okazji poczytaj: https://zapytajfizyka.fuw.edu.pl/pytania/czym...rzyc-moc-bierna-w-przebiegach-odksztalconych/

  • #92 13 Sty 2018 14:12
    15kVmaciej
    Poziom 34  

    To może omówimy przebieg zasilania zwykłego PC, właśnie zrobiłem zdjęcie


    Stały czy zmienny do grzałki do bojlera?

  • #93 13 Sty 2018 14:54
    WojcikW
    Poziom 38  

    Rzuuf napisał:
    WojcikW napisał:
    ... prosty (skopiowany z innego tematu) przykład zasilenia rezystora 100Ω przez ściemniacz na triaku wysterowany ok. 90° ..
    Niestety, nie widzę tego o czym piszesz! Ten obrazek to "piękny" rozkład przebiegu prostokątnego na szereg Fouriera ...
    Przebieg prądu w ściemniaczu tyrystorowym (lub na triaku) wygląda trochę inaczej!
    Masz oscyloskop?

    Przy okazji poczytaj: https://zapytajfizyka.fuw.edu.pl/pytania/czym...rzyc-moc-bierna-w-przebiegach-odksztalconych/
    To nie jest przebieg rozkładu prostokątnego. Nie mam oscyloskopu, ale rozkład dla triaka tak właśnie wygląda. Co ciekawe da się skompensować tą moc bierną kondensatorem 10µF podłączonym równolegle do układu triak+rezystor 100Ω. Prąd skuteczny (zmierzony miernikiem elektromagnetycznym lub elektronicznym z true RMS) zmniejszy się. Przy okazji przeczytałem to gdzie prowadzi Twój link. Gdyby nie dało się zmierzyć energii biernej gdy prąd jest odkształcony to nie można by było naliczać kary za ponad umowny pobór energii biernej. Bo pokaż mi w dzisiejszych czasach zakład przemysłowy, który pobiera energię elektryczną w postaci czystej sinusoidy prądu.

  • #95 13 Sty 2018 15:02
    tronics
    Poziom 35  

    Wszystko co nie jest czynną jest traktowane jako moc bierna. Nie wiem czy można stricte wydzielić moc odkształcenia miernikami elektronicznymi stosowanymi w zakładach przemysłowych, ale jeśli da się zmierzyć czynną i pozorną to reszta jest ze wzoru i mierzyć nie trzeba.

  • #96 13 Sty 2018 15:20
    retrofood
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    vodiczka napisał:

    Ta część energii elektrycznej, która zamieniała się w ciepło w przewodach, zamieni się w ciepło w grzałce.
    No tak, ale ten cały zysk nie jest wart naszego pisania. :D

    Dodano po 3 [minuty]:

    jack63 napisał:
    15kVmaciej napisał:
    W sumie w jednym tylko miałem racje- trzeba się mocno postarać, żeby bojler wybuchł.

    To jest objaw megalomanii. Zaraz się okaże, że Amerykę też odkryłeś... Przecież pisali o tym praktycznie wszyscy dyskutanci.

    Nie bądź niegrzeczny, doceń przyznanie się do przeszarżowania. :D

  • #97 13 Sty 2018 15:48
    jack63
    Poziom 40  

    Ja przyznania się do czegokolwiek nie zauważyłem. :cry:
    Jak Ty lub inni zauważyli, to mój błąd i chcę kolegę 15kVmaciej przeprosić.

    tronics napisał:
    Wszystko co nie jest czynną jest traktowane jako moc bierna.

    A co to jest moc czynna???
    Tylko proszę nie pisać, że to co zlicza licznik "energii czynnej"...
    Wbrew pozorom pytanie NIE jest banalne.
    Jak pisałem wyżej, wiele pojęcięć wymaga przedefiniowania.

  • #98 13 Sty 2018 15:52
    WojcikW
    Poziom 38  

    tronics napisał:
    Wszystko co nie jest czynną jest traktowane jako moc bierna...
    Nie przez ZE.
    http://www.ure.gov.pl/download.php?s=3&id=278
    ZE (a w zasadzie to jest decyzja URE) inaczej traktuje moc bierną dodatnią (indukcyjną) i ujemną (pojemnościową). Gdyby wszystko traktować jako moc bierna to nie udało by się wydzielić mocy biernej ujemnej. Oczywiście w rozliczeniach naliczana jest kwota za ponad umowną energię bierną (zależną od mocy biernej odbiorników zgodnie z teorią Budeanu).

  • #99 13 Sty 2018 16:22
    retrofood
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    jack63 napisał:
    Ja przyznania się do czegokolwiek nie zauważyłem. :cry:
    Jak Ty lub inni zauważyli, to mój błąd i chcę kolegę 15kVmaciej przeprosić.

    Przecież zacytowałem.
    15kVmaciej napisał:
    W sumie w jednym tylko miałem racje

  • #100 13 Sty 2018 16:23
    tronics
    Poziom 35  

    Cytat:
    ZE (a w zasadzie to jest decyzja URE) inaczej traktuje moc bierną dodatnią (indukcyjną) i ujemną (pojemnościową)

    Oczywiście, że tak, ale jak w tym wszystkim odnaleźć ma się Usin(ωt)*(I/x sin(3ωt)+I/y sin(5ωt) + I/z sin(7ωt) ...)

  • #101 13 Sty 2018 16:26
    retrofood
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    jack63 napisał:

    A co to jest moc czynna???
    Tylko proszę nie pisać, że to co zlicza licznik "energii czynnej"...
    Wbrew pozorom pytanie NIE jest banalne.
    Jak pisałem wyżej, wiele pojęcięć wymaga przedefiniowania.


    Ta tematyka nie jest przedmiotem zainteresowania Autora, ale można o niej podyskutować tutaj

    Dodano po 47 [sekundy]:

    tronics napisał:
    Cytat:
    ZE (a w zasadzie to jest decyzja URE) inaczej traktuje moc bierną dodatnią (indukcyjną) i ujemną (pojemnościową)

    Oczywiście, że tak, ale jak w tym wszystkim odnaleźć ma się Usin(ωt)*(I/x sin(3ωt)+I/y sin(5ωt) + I/z sin(7ωt) ...)


    Koniec. Dalszą dyskusję o tych kwestiach będę stąd usuwał.

  • #102 13 Sty 2018 17:31
    15kVmaciej
    Poziom 34  

    Kolego jack63, nie ma potrzeby przepraszać, wnioski z dyskusji o bojlerze znajdą zastosowanie w praktyce, bo kupiłem bojler który sobie zainstaluję. Sam, bo każdy Polak rodzi się hydraulikiem i elektrykiem. Na razie nawet nie rozpakowałem go, ale poniedzieli wybadam instrukcję.

    Stały czy zmienny do grzałki do bojlera?

    Co do wrzutki zasilania komputera, liczyłem na entuzjastyczne spostrzeżenie, że jednak PC jest obarczony mocą bierną pojemnościową :)
    Tylko, że minimalną. Na tyle nieistotną, że w przypadku odbiorników nieliniowych nikt sobie głowy nie zawraca takimi bzdetami. W tygodniu będę miał czas poprawić dzielnik napięcia, możemy sobie wtedy pooglądać przebiegi na wejściu różnych falowników i na szynach głównych zakładu.
    Ale już teraz mogę napisać, że charakter pojemnościowy mocy biernej odbiorników nieliniowych nie ma wpływu na system. Pobieranie jakichkolwiek opłat za moc bierną pojemnościową od zwykłych ludzi to żerowanie na ludzkiej naiwności*. Natomiast harmoniczne, to faktyczny problem który mnie zmusza do modyfikacji na głównych szynach, muszę część biurową zakładu i sekcję z dużą ilością silników dać bliżej trafo, część produkcji z dużą ilością falowników dać na koniec szyn, i kompensację wynieść z rozdzielnii bliżej silników, bo kondensatory padają jak muchy.
    Stały czy zmienny do grzałki do bojlera?Stały czy zmienny do grzałki do bojlera?Stały czy zmienny do grzałki do bojlera?Stały czy zmienny do grzałki do bojlera?Stały czy zmienny do grzałki do bojlera?
    Takie mam prądy w szynie N w różnych miejscach. To się oczywiście odbija na fazowych, trafo po mojej stronie jest w gwieździe, czyli trzecia harmoniczna hula




    *jeśli dostanę dobrą pensję u jakiegoś dostawcy energii, zapewne zmienię zdanie :)

    Dodano po 46 [minuty]:

    Byłoby niepowetowaną stratą dla Nauki, gdybyś Stachu wysłał w niebyt taki piękny na miarę czasu dyskus między teorią a praktyką. Masz guziki, możesz zaszczepić fragment tego wątku do tamtej jałowej dyskusji ;)

  • #103 13 Sty 2018 18:48
    jack63
    Poziom 40  

    15kVmaciej napisał:
    Kolego jack63, nie ma potrzeby przepraszać, wnioski z dyskusji o bojlerze znajdą zastosowanie w praktyce, bo kupiłem bojler który sobie zainstaluję. Sam, bo każdy Polak rodzi się hydraulikiem i elektrykiem. Na razie nawet nie rozpakowałem go, ale poniedzieli wybadam instrukcję.

    Było, było. Dzięki koledze retrofood potwierdziła się diagnoza, że coraz gorzej widzę i coraz gorzej rozumiem intencje ludzi.
    Tak w temacie bojlerów. Budowa jest taka jak pisałem ja i inni koledzy. Każdy powinien być wyposażony w zawór zwrotny i zawór bezpieczeństwa. Często jest to jeden element. Sprawdź czy go masz w zestawie?
    Tak poza tym, jesteś jakiś dziwny Polak. Planujesz przeczytać instrukcję... :D
    Aby być zgodnym z podpatym groźbą, :D poleceniem moderatora, dołączę się tylko do wniosku kolegi 15kVmaciej o wydzielenie wątku o mocach i umożliwienie dalszej dyskusji.

  • #104 13 Sty 2018 18:59
    15kVmaciej
    Poziom 34  

    Nie każdy bojler musi mieć zawór zwrotny i bezpieczeństwa, na wyspach mamy wiele bojlerów w systemie otwartym, bez ciśnienia. Zero szans wybuchu i zero szans wzięcia prysznica- stąd mój zakup.

  • #105 13 Sty 2018 19:04
    retrofood
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    15kVmaciej napisał:

    Byłoby niepowetowaną stratą dla Nauki, gdybyś Stachu wysłał w niebyt taki piękny na miarę czasu dyskus między teorią a praktyką. Masz guziki, możesz zaszczepić fragment tego wątku do tamtej jałowej dyskusji ;)

    Wysyłać gdzieś nie ma potrzeby, a przenosić... taż to wszystko (znaczy posty) się poprzeplatają jak spaghetti ze sznurkiem, nie wiadomo będzie kto, komu, o czym opowiada...

  • #106 13 Sty 2018 19:13
    15kVmaciej
    Poziom 34  

    Pełna ekumenia.. Jakie to piękne zwłaszcza w Wigilię Wielkiego grania... :)

  • #107 13 Sty 2018 19:24
    jack63
    Poziom 40  

    15kVmaciej napisał:
    Nie każdy bojler musi mieć zawór zwrotny i bezpieczeństwa, na wyspach

    Sorki zapomniałem o Wyspie... :D
    Ja pisałem o bojlerach w Polsce. Takich jak na wypach - otwartych u nas chyba w ogóle nie ma?
    15kVmaciej napisał:
    Zero szans wybuchu

    Ale są szanse na mniej spektakularne efekty. Np ...sraczka lub legionella...
    retrofood napisał:
    Wysyłać gdzieś nie ma potrzeby, a przenosić... taż to wszystko (znaczy posty) się poprzeplatają jak spaghetti ze sznurkiem, nie wiadomo będzie kto, komu, o czym opowiada...

    Racja. To zadanie prawie dla Herkulesa.
    Może ta konkluzja wreszcie zmobilizuje mnie lub innych zainteresowanych do założenia tematu.

  • #108 13 Sty 2018 19:26
    WojcikW
    Poziom 38  

    jack63 napisał:
    ...
    Może ta konkluzja wreszcie zmobilizuje mnie lub innych zainteresowanych do założenia tematu.
    Obawiam się, że jak podobne tematy o mocy elektrycznej trafi do kosza lub działu: Ogólny techniczny pomiędzy tematy: "Mam grzyba na ścianie" a "Czym ocieplić garaż?".

  • #109 13 Sty 2018 19:35
    15kVmaciej
    Poziom 34  

    Kolego WojcikW, może dlatego, że samo teoretyzowanie tak samo jak zdanie majstra to są półprawdy poparte fikcjami. Mam takie przeczucie, na pytanie jak zmienić obroty w silniku trójfazowym, pewniej czułbyś się doradzając mi zamianę kolumn w macierzy. :)
    Natomiast raz jeszcze nawiązując do ekumenii i właściwej inżynierii, trzeba dążyć do tego, aby teoria spotkała się z praktyką i aby sobie potrząsnęły prawicami.
    Forsowanie teorii np o mocach biernych odbiorników nieliniowych to jak badania ile cukru w cukrze.

  • #110 13 Sty 2018 19:41
    jack63
    Poziom 40  

    Kolego WojcikW. Twój temat o mocy awansował do działu: Elektro Początkujący ....co zakrawa na kpinę.
    Jednak po kolejnych poematach dygresyjnych o mocy, może wreszcie moderacja obdarzy moc większą estymą.
    Jednak należy wyraźnie ograniczyć ilość całek na korzyść np. oscylogramów.

  • #111 13 Sty 2018 19:52
    15kVmaciej
    Poziom 34  

    jack63 napisał:
    Kolego WojcikW. Twój temat o mocy awansował do działu: Elektro Początkujący ....co zakrawa na kpinę.

    Jak mawiali moi mentorzy, prawdziwa nauka powstaje tylko w nienormalnych warunkach :lol:

  • #112 13 Sty 2018 20:11
    retrofood
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    WojcikW napisał:
    jack63 napisał:
    ...
    Może ta konkluzja wreszcie zmobilizuje mnie lub innych zainteresowanych do założenia tematu.
    Obawiam się, że jak podobne tematy o mocy elektrycznej trafi do kosza lub działu: Ogólny techniczny pomiędzy tematy: "Mam grzyba na ścianie" a "Czym ocieplić garaż?".

    Przecież Ty osobiście założyłeś go w tym miejscu i nie widzę, by ktoś go przenosił. Ale jeśli nie odpowiada... to gdzie ma trafić?

  • #113 13 Sty 2018 20:26
    WojcikW
    Poziom 38  

    Nieprawda.
    Post #42:

    retrofood napisał:
    A ja przenoszę Was w bardziej odpowiednie miejsce.

    i temat trafił do działu Ogólny techniczny. Później awansował do działu: Elektro Początkujący.

  • #114 13 Sty 2018 20:29
    15kVmaciej
    Poziom 34  

    Czyli jednak awans. :)
    Jak się postaramy, trafimy na główną stronę.

  • #115 13 Sty 2018 20:32
    retrofood
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    WojcikW napisał:
    Nieprawda.
    Post #42:
    retrofood napisał:
    A ja przenoszę Was w bardziej odpowiednie miejsce.

    i temat trafił do działu Ogólny techniczny. Później awansował do działu: Elektro Początkujący.

    Musiało to być bardzo dawno, ale niech będzie. Gdzie mam przenieść?

  • #116 13 Sty 2018 20:42
    WojcikW
    Poziom 38  

    Temat powstał w dziale: Elektryka Instalacje i Sieci. Teraz może być tam gdzie jest.

  • #117 13 Sty 2018 21:11
    4pluton
    Poziom 12  

    witam,,,
    proszę o zamknięcie tematu i dziękuję wszystkim za odzew szczególnie tym, którzy zrozumieli moje intencje. Interesowało mnie to,czy uda się, czy się opłaca ingerować w taki prosty układ, czy jest możliwość osiągnięcia lepszej sprawności grzałki dzięki zastosowaniu prądu stałego bez zmiany-zwiększenia dostarczonej mocy do grzałki z sieci. Wasze wywody pokazały,ze szkoda zachodu . Instalację mam solidną i moc grzałki też mi wystarcza,ale,,,,,musiałem zapytać. Pozdrawiam .

  • #118 13 Sty 2018 22:00
    retrofood
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    WojcikW napisał:
    Temat powstał w dziale: Elektryka Instalacje i Sieci. Teraz może być tam gdzie jest.

    Przeniosłem.

    4pluton napisał:

    proszę o zamknięcie tematu


    Zamykam.

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo