Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wskaźnik napięcia akumulatora

11 Sty 2018 15:20 1326 30
  • Poziom 12  
    Witam.
    Poczyniłem ostatnio prosty układzik, który zamieszczam poniżej:
    Wskaźnik napięcia akumulatoraschema..jpg Download (440.8 kB)
    Niestety nie posiadałem BC 147 i BC 157 i zamiast nich zastosowałem odpowiednio BC 107B i BC 177B. Tranzystory odbierałem tak, aby miały podobne wzmocnienia.
    Niestety po uruchomieniu okazało się, że układ nie działa tak jak należy.
    Wskaźnik napięcia akumulatoratabela.jpg Download (699.72 kB)
    Poprzednio (kilka ładnych lat temu) zrobiłem do innego auta taki sam układzik, ale na oryginalnych częściach i wszystko było ok.
    Teraz problem polega na:
    - dioda D1 (czerwona) nie świeci pełną jasnością (żarzy się) poniżej 11V,później gaśnie
    - dioda D2 (żółta) pali się cały czas, poniżej 10,6 V przygasa, ale dalej świeci
    - dioda D3 (zielona) zapala się przy 12,5 V, ale pali się cały czas z żółtą, nawet przy napięciu 16 V.
    Moje pytanie brzmi: którymi rezystorami (i jakie wartości) można wyregulować progi działania poszczególnych diod?
    Za udzieloną pomoc z góry dziękuję.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 36  
    Witam,
    nie działa i nie powinien działać bo BC157 to PNP a dałeś BC107 npn
    Pozdrawiam
  • Poziom 12  
    Freddy napisał:
    R1, R3 i R8.

    Ale będzie to regulacja jasności świecenia, czy progów zadziałania ?

    Dodano po 1 [minuty]:

    viayner napisał:
    Witam,
    nie dziala i nie powienien dzialac bo BC157 to PNP a dales BC107 npn
    Pozdrawiam

    Prostuję, za BC157 dałem BC177B.
  • Poziom 12  
    Tak, wczęśniej nie zauważyłem błędu.

    Dodano po 24 [minuty]:

    Skoro za progi odpowiadają zenerki, to czemu D2 nie gaśnie? Czy za pomocą R5 i R8 można regulować progi?
  • Poziom 22  
    Próbowałem przeanalizować schemat, żeby Ci odpowiedzieć na pytanie. Ale nie potrafię. Wydaje mi się, że środkowa świeci bo ten dolny tranzystor przewodzi. Ale nie wiem.

    Nie rozumiem też jaką rolę spełnia T3. Ktoś mi może odpowiedzieć? Jak dla mnie to T3 gasi środkową diodę, gdy zaświeci się ta po prawej? Tak to ma działać? Skoro tak, to gaśnie środkowa ale nigdy nie gaśnie ta po lewej? Nie rozumiem.
  • Poziom 22  
    Dobrze rozumiem już logikę działania układu.
    Pomierz napięcia Uce T2 i T3 przy takim napięciu, przy którym diody mają mieć ustalony stan, czyli gdy ma się świecić tylko jedna z nich. Nie jestem znawcą, ale wydaje mi się, ze któryś element jest uszkodzony i/lub zamieniony miejscami.
    Tak jakby: T3 włożony odwrotnie - zamieniony emiter z kolektorem. T2 się nie wyłącza do końca. Może w bazie mu zwiększyć opornik? Pomierz.
  • Specjalista elektronik
    Najlepiej montować i sprawdzać po kawałku: D1 R1 T1 R2 R3 D2 - powinna świecić D1, nawet przy napięciu powyżej 14V; dodajesz T2 R4 R5 - nie powinno być zmiany; dodajesz D4 - powyżej 11V D2 ma zaświecić, powyżej 12V D1 ma zgasnąć; dodajesz T3 R6 R9 - nie powinno być zmiany; dodajesz D5 - powyżej 14V D2 ma zgasnąć; dodajesz R7 T4 R8 D3 - D3 ma zaświecić powyżej 13V.

    A jeśli jakaś dioda słabo świeci, to zmierz prąd, jaki przez nią płynie (z każdą diodą jest szeregowo połączony opornik, możesz mierzyć napięcie na tym oporniku i wyliczyć) - to ci powie, czy prąd jest za mały, czy marna dioda.
  • Poziom 12  
    Wymieniłem T3 z hFE 203 na hFE 132 i nic, bez zmian.

    Dodano po 16 [minuty]:

    D1 była walnięta, po wymianie świeci prawidłowo. Dalej nie wiem jak zgasić D2.
  • Poziom 36  
    Witam,
    wracajac do twoich pytan:
    1- dioda D1 (czerwona) nie świeci pełną jasnością (żarzy się) poniżej 11V,później gaśnie
    2- dioda D2 (żółta) pali się cały czas, poniżej 10,6 V przygasa, ale dalej świeci
    3- dioda D3 (zielona) zapala się przy 12,5 V, ale pali się cały czas z żółtą, nawet przy napięciu 16 V.
    Zakladajac sprawdzone elementy:
    Ad1 - R1 poprawna wartosc ? R2 czy napewno masz 100k? Zmieniajac napiecie bedzie pewna zmiana jej jasnosci.
    Ad2 - T2 do sprawdzenia, on tez jest przyczyna problemow z D1, T1 to zanegowany stan T2 a twoj T2 wogole sie nie otwiera, co jest na jego bazie ? Gdyby nie bylo T3 to D1 swieci gdy D2 nie swieci i odwrotnie.
    Ad3 - T3 i T4 to identyczne uklady jezeli T3 i T4 sa sprawne to gdy zapala sie D3 musi gasnac D2 - nie do konca pasuje mi tu tabelka. Jakie masz te zenerki malej mocy czy duzej?
    Powinno byc <okolo 10.6V T2 zatkany D2 nieswieci a T1 otwarty i swieci,
    >10.6 przewodzi D4 i otwiera T2 wiec D2 swieci a D1 nie swieci
    >12V otwieraja sie T3 i T4 wiec swieci D3 a D2 jest zwierana wiec nie swieci.
    Pozdrawiam
  • Poziom 36  
    Witam,
    do sprawdzenia T3/T4 któryś z nich przewodzi C-B i bocznikuje R9, na pewno masz tam PNP ?
    Pozdrawiam
  • Poziom 36  
    Witam
    jak zewrzesz D5 to D2 gaśnie ale i D3 się zapala T3 i T4 działają równolegle/jednocześnie/identycznie
    Pozdrawiam
  • Poziom 36  
    Witam,
    pomyśl, jeżeli nie przewodzi w ogóle to T3/T4 nie maja szansy się otworzyć, jak jest zwarta to będą przewodziły cały czas, no i 3-cia opcja złe napięcie czyli otwierają się w złym zakresie.
    Może nie podmieniaj tylko sprawdź cały układ, każdy z elementów po kolei, zmierz itp. no i błędy montażowe. Układ zmontowany z poprawnych elementów nie ma prawa nie dzialać
    Pozdrawiam.
  • Poziom 12  
    Sprawdzam wszystko po kolei i nic.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Zastanawiam się, czy D5 nie jest walnięta chociaż wykładałem nowiutką. Niestety nie mam innej na podmianę.
  • Poziom 36  
    Witam,
    a możesz zmierzyć ? masz jakieś mierniki ? to jest dioda wiec najpierw pomiar diody potem jak podasz na układ napięcie >13V to na tej zenerce powinno być coś około 12V.
    Sprawdź wszystkie elementy raz jeszcze i montaż.
    Pozdrawiam
  • Poziom 12  
    Teraz jest tak:
    <10,7 pali D1
    od 10,7 do 11,25 palą D1 i D2
    od 11,3 do 12,55 pali tylko D2
    później palą D2 i D3 (oczywiście w miarę wzrostu napięcia D3 przechodzi od żarzenia do pełnej jasności przy ok
    . 14,1V)

    Dodano po 15 [minuty]:

    Napięcie między plusem a katodą:

    Do 12v 0,0V
    12v napięcie 0,20V
    13V napięcie 1,17V
    14V napięcie 2,16V
    15V napięcie 3,13V
    16V napięcie 4,15V

    Dodano po 3 [minuty]:

    Pomiar R9 miernikiem 2,58k
  • Poziom 36  
    Witam,
    a co zmienileś ?
    pobawiłem się w symulację i aby D1 była ciut jaśniejsza daj R2 mniejszy powiedzmy 10k, podobnie R6 i R7 wydaja się ciut za duże względem wartości, 10k wystarczy.
    Pozdrawiam
  • Poziom 12  
    D1 wymieniłem, to była jej wina, teraz pali ok. Nie wiem tylko jak zgasić D3 powyżej ustalonego napięcia.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Pomierzyłem napięcia na zenerze D5 tak jak prosiłeś.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Wszystko byłoby już cacy, gdyby nie D3. Progi przejścia "podciągnę" do góry rezystorkiem na wejściu zasilania do układu (30 Ohm załatwia sprawę). Nie mam tylko pojęcia co się dzieje z D3.
  • Poziom 36  
    Witam,
    D3 świeci zawsze powyżej progu, musisz dobudować dodatkowy układ w rodzaju D4/R4/R5/T2 zwierający ja powyżej kolejnego progu np. 15V.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    Poziom 36  
    Witam,
    skoro nie gaśnie D2 to T3 jej nie zwiera i tu szukaj problemu,
    daj rezystory w bazach PNP po 10k
    Pozdrawiam