Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Samsung NP-R710 - Nie włącza się miga dioda

tommy999 12 Sty 2018 00:21 294 6
  • #1 12 Sty 2018 00:21
    tommy999
    Poziom 22  

    Witam
    Dostałem od znajomego laptopa Samsung NP-R710 który podczas użytkowania całkowicie zgasł. Winny jestem mu przysługę więc próbuje go ożywić. Objaw jest taki: Po naciśnięciu przycisku power zapala się dioda przy przycisku oraz miga dioda włączenia z przodu (tak jak laptopy które są w trybie czuwania/gotowości).
    Oczywiście bateria podstawiona druga zasilacz też (mam też laptopa samsunga i jest identyczna bateria jak i zasilacz, oczywiście z tego laptopa bateria jak i zasilacz u mnie działają)
    Rozebrałem laptopa aby co nie co pomierzyć.
    P5.0V_AUX jest 4.98V
    P3.3V_aux jest 3.29V
    P12.0V_alw jest 12V
    P5.0V_alw jest 5.01V
    Napięcie na cewce przy grafice 1.1V
    przy pamięci Ram 0.70V
    procek 1.05V

    Tyle udało mi się pomierzyć tak na szybko
    Zauważyłem, że ma jeszcze jeden objaw po włączeniu nie kręci wcale wentylator dopiero gdzieś po 35s załącza się na chwilę. Nie wiem czy tak ma być ale o ile pamięć mnie nie myli to laptop od razu po włączeniu powinien zakręcić wentylatorem ?
    Podmieniałem pamięć ram na drugą jak i procka bez rezultatów. Radiator ten który jest na procku itp robi się ciepły nie na tyle, żeby parzył ale można wyczuć, że procek układy coś pracują.
    Nie kręci za to dysk który też wykluczyłem

    Laptop ten miał jakieś pół roku temu wymieniany w serwisie układ grafiki ( objaw był taki, że włączał się bez obrazu) i do wczoraj nic nie wskazywało na to aby grafika robiła jakieś problemy...
    Oporność na egfx_core wynosi 12ohm nie wiem czy taka ma być ?

    Może ktoś miał podobny przypadek lub potrafi pomóc jak znaleźć przyczynę dlaczego on nie startuje do końca ?

    Pozdrawiam

    0 6
  • #2 12 Sty 2018 11:28
    Przemko21
    Poziom 18  

    Po pierwsze przeprogramuj BIOS odpowiednim wsadem, zachowując oryginalny wsad.
    Jeżeli dysponujesz testerem socketów sprawdź połączenia na CPU oraz RAM.
    Później pozostaje diagnostyczne podgrzanie układu BGA.

    0
  • #3 12 Sty 2018 15:33
    miecho18
    Spec od komputerów

    Zapomniałeś podać oznaczenie płyty.

    0
  • #4 12 Sty 2018 16:21
    tommy999
    Poziom 22  

    BA41 00936A

    Dodano po 2 [minuty]:

    Bios spróbuję później wgrać. Zastanawia mnie dlaczego nie startuje dysk tak jakby brakowało jakiegoś napiecia jeszcze może w tym tkwi problem? Popatrzę na schemat jak jest on i z czego zasilany

    0
  • #5 12 Sty 2018 19:41
    lisek
    Spec od monitorów

    Samsung NP-R710 (GENEVA 2 EXT) Rev:1.0
    PCB Code: BA41-00930A | BA41-00936A

    SM jest dostępny, np. Link
    chipset PM45
    cpu C2D P7350
    gpu dodatk. GeForce 9300M GS

    Samsung NP-R710 - Nie włącza się miga dioda

    :?:

    Cytat:
    przy pamięci Ram 0.70V


    Samsung NP-R710 - Nie włącza się miga dioda

    0
  • #6 13 Sty 2018 19:44
    tommy999
    Poziom 22  

    Serwisowke posiadam napiecia wyglądają okey. Przy pamięci jest 0.72V
    Czy jakby była uszkodzona grafika to był by taki objaw? Napiecia zasilające Gpu tez okey według schematu...
    Grafika po włączeniu na chwile rdzeń powoli robi się ciepły tak jakby pracował to samo procek tylko czemu ten wentylator nie wstaje od razu? Dziś podczas pomiarów dopiero po ponad minucie jak juz radiator był dość ciepły zaczął kręcić... Oczywiście sprawdziłem go na tzw krótko po zasilaczu i chodzi bez problemu.

    Dodano po 1 [godziny] 30 [minuty]:

    Próbowałem z biosem jednak nie mogę znaleźć nic na necie. Układ to mx25l8005. Jeśli ktoś posiada to prosiłbym aby udostępnić

    Dodano po 19 [godziny] 19 [minuty]:

    Udało mi się znaleźć bios do tej płyty. Wgrałem i objaw taki sam ale zauważyłem ze jak delikatnie docisne płytę w miejscu obok wentylatora to zaczyna kręcić od razu po włączeniu szybko i zwalnia do normalnej prędkości tak jak w drugim który mam. Płytę w tym miejscu wygrzalem zresztą cała poszła na podgrzewacz 230 stopni i od góry hotem na 300 pogrzalem w tym też układ grafiki i wszystkie inne bga.
    Aktualnie wlacza się wentylator normalnie nie miga juz dioda z przodu tylko swieci po włączeniu dysk startuje ale nadal brak obrazu na matrycy i zewnętrznym monitorku...

    Może być wina układu grafiki tylko czy jest jakiś sposób pomiar napiecia lub coś innego żeby stwierdzić 100 uszkodzenie tego układu? Rezystancja jest taka sama jak pisałem wyżej napiecie tak samo.

    0
  • #7 19 Maj 2018 15:43
    tommy999
    Poziom 22  

    Problemem było pęknięcie na płycie więc laptop poszedł na czesci. Temat zamykam

    0