Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

antena dachowa golf 2 problem

GOLF 2 GT 12 Sie 2005 21:50 1913 3
  • #1 12 Sie 2005 21:50
    GOLF 2 GT
    Poziom 9  

    mam taki problem
    podczas sluchania radia czesto mi znikaja fale i nieraz slychac w radiu jak chodzi wycieraczka z tylu.
    radio gra ladnie ale slychac delikatne szmery w tle

    sprawdzalem jaka mam antene'
    od dachu od anteny odchodzi glowny przewod antenowy a przy nim jest dolaczony cienki szary przewod podlaczany na wsowke.

    to pewnie ten cienki przewod jest od wzmacniacza?
    moja zagadka polega na tym ze nie wiem gdzie jest podlaczone zasilanie od anteny.
    wydaje mi sie ze taki przewod jest wpiety w skrzynce przy bezpiecznikach.

    czy to jest jakas roznica gdzie jest podlaczone to zasilanie?probowalem to odlaczac ale w odbiorze nie bylo roznicy.
    w tym kablu jest plus(+)?

    a moze trzeba inny bat?ale ten jest oryginalny

    prosze o pomoc
    z gory dziekuje

    0 3
  • #2 12 Sie 2005 22:32
    JAFO
    Poziom 25  

    Dla wzmacniacza nie ma różnicy, skąd ma zasilanie, ale dla Ciebie najlepiej byłoby podłączyć kabelek pod zacisk elektrycznej anteny w radiu.
    Najlepiej, jakbyś sprawdził, czy rzeczywiście wewnątrz jest wzmacniacz.
    Z tego, co piszesz, to nie ma go, bo brak jest reakcji na wyłączenie zasilania wzmacniacza albo zaśniedziałe są styki w obudowie wzmacniacza co jest częstą usterką VW. Poza tym może być przerwa w pręcie anteny dachowej(u mnie tak było) a wtedy tylko wymiana na dobrą. Spróbuj podmienić jakąś antenę działającą.
    A co do napięcia na przewodzie zasilającym, to jak go odłączysz od zasilania to oczywiście nie powinno go być.
    Przewód ten biegnie równolegle z przewodem antenowym od anteny do radia. Po wyjęciu radia powinieneś go znaleźć.

    0
  • #3 13 Sie 2005 13:00
    Slawek J
    Poziom 30  

    Przedewszystkim piszesz ze antena jest otyginalna a wg mnie nie bo w golfach 2 antena jest teleskopowa na lewym blotniku i chyba bez w zmacniacza a mimo to odbiera na niej bez problemu zadnych zaklocen i przerw w odbiorze i lapie takie stacje z ktorymi u mnie jest problem.

    1
  • #4 14 Sie 2005 17:20
    adam.p123
    Poziom 19  

    Ten siwy przewód trzeba podłączyć do radia, tak aby po włączeniu radia na tym przewodzie było +12V, ona nie może cały czas chodzić.

    0
  Szukaj w 5mln produktów