logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączenie arduino pro mini do maszyny przemysłowej

rasgan 12 Sty 2018 14:00 2490 13
REKLAMA
  • #1 16954789
    rasgan
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Robię projekt szafy elektrycznej do zabezpieczenia głowic na maszynie.

Mam 5 czujników 0 - 24V (binarne) na wejściu układu - one wykrywają czy surowiec jest w zbiorniku czy go nie ma. Zwykłe zbliżeniowe czujniki 24V zasilane.

Mam 2 kolumny świetlne po 3 lampy, 2 diody kontrolki led i syrenę, czyli 9 wyjść 24V. Zamysł jest taki:

Zasilacz 24V przez stepdown 5V podpinam do arduino (GND i RAW).

Wyjścia podpinam przez PCF8547 do modułu przekaźników SRD-12VDC-SL-C. Przez przekaźniki puszczam 24V z zasilacza na kolumny, syrene itd.

Wejścia zaś podłączam na transoptor LTV847 przez rezystorki 1k do masy, zaś wyjścia z tego układu podłączam do PCF8547.

Czy możecie fachowym okiem zerknąć czy dobrze to obmyśliłem i czy ma to szanse zadziałać?

Mam nadzieję, że dość jasno opisałem co chcę uzyskać i dlaczego co i jak podłączyłem.

Ogólnie rzecz biorąc jeśli zabraknie mi surowca jeden z 5 czujników ma mi dać sygnał do Arduino, ono ma wykonać pewne operacje a przy okazji ma mi zapalić odpowiednie lampki w kolumnach świetlnych i uruchomić syrenę.

Układ w załączniku.Podłączenie arduino pro mini do maszyny przemysłowej
  • REKLAMA
  • #2 16954867
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 16954880
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 16956652
    rasgan
    Poziom 12  
    Cytat:
    Arduino to zabawka. Użycie I2C do komunikacji w takim środowisku to brak wyobraźni
    .

I2C na odległości 2cm pomiędzy układami na płytce drukowanej to za daleko?

Cytat:
    Przypinanie 12V do PCF8574, to kolejny błąd. Ten układ pracuje z napięciem 5V i ma bardzo ograniczony prąd wyjściowy.

A skąd te 12V? Całość jest zasilana przez arduino +5V, Wyjścia idą przez przekaźniki a wejścia przez optoizolatory.

Cytat:
    Kto daje na gwarancję na szafę/system?
    To jest prosty system sygnalizacji braku surowca, niczym nie steruje ani nie załączy ani nie wyłącza, to tylko info dodatkowe dla operatora od któego nie zależy prawie nic.

Cytat:
    Kto to będzie serwisował?

We własnym zakresie elektrycy wymieniają całą skrzyneczkę z elektroniką (20x20cm)

Cytat:
    Jakie to ma zabezpieczenia?
    Bezpieczniki na zasilaczu

Cytat:
    Jak to się ma do dyrektywy maszynowej?
    Nie jest podłączone do maszyny w żaden sposób.

Cytat:
    Dlaczego nie zrobisz tego na normalnym PLC?
    Bo to mnie kosztuje 100zł a szafa z PLC 1700zł. Przy 40 maszynach trochę sporo.
  • #5 16956701
    Thaddy

Poziom 10  
    Zgadzam się z wcześniejszymi opiniami.

Jednak wejścia i wyjścia mogłyby wyglądać jak na załączonych obrazkach.

Podłączenie arduino pro mini do maszyny przemysłowejPodłączenie arduino pro mini do maszyny przemysłowej
    Konto firmowe:
    Rasmatic
    Pogodna 3a, Mikołów, 43-190 | Strona WWW: rasmatic.pl
  • REKLAMA
  • #6 16956949
    rasgan
    Poziom 12  
    @Thaddy

Po co mam stosować dodatkowe tranzystory i elementy które wskazałeś, skoro mam na zakładzie moduły przekaźników i wskazane scalaki? One są z poprzednich zakupów więc można by je zastosować. Dlatego pokazałem układ i co w nim jest, chciałbym by pozostał na tych elementach.

To ma być wszystko zamknięte w skrzyneczce (obudowa z ABS) podłączone wtyczkami do obudowy i jak coś pada to wymieniamy całą skrzynkę. To jest tylko dodatkowa informacja dla operatora i zbieranie informacji o procesie związanym z surowcami. Nie ingeruję w maszynę, nie podłączam się do niej, nie steruje niczym poza kolumną świetlną i syreną.
  • REKLAMA
  • #7 16957151
    Thaddy

Poziom 10  
    rasgan napisał:
    @Thaddy

Po co mam stosować dodatkowe tranzystory i elementy które wskazałeś, skoro mam na zakładzie moduły przekaźników i wskazane scalaki? One są z poprzednich zakupów więc można by je zastosować. Dlatego pokazałem układ i co w nim jest, chciałbym by pozostał na tych elementach.

Przekaźniki są na 12V z PCF wychodzi 5V jeśli zastosujesz przekaźniki z cewką 5V i tak bez tranzystora nie obejdzie się.
    Na wejściach rezystory 1k będą się strasznie grzały o ile nie wyparuje też transoptor.

Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Rasmatic
    Pogodna 3a, Mikołów, 43-190 | Strona WWW: rasmatic.pl
  • Pomocny post
    #8 16957431
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5151
    Rezystory w obwodzie czujników zmień na wartosc 2,2 kΩ. Transoptory spokojnie się załączą. Dlaczego nie używasz dedykowanych modułow przekaźnikowych 5V do Arduino ? Skoro już Arduino ? To można rozwiązać na najprostszym i najtanszym przekaźniku programowalnym. Widocznie pracujesz za darmo, klecąc takie układy zabezpieczeń do maszyn przemysłowych, biorąc pod uwage koszt Twojej pracy a koszt najprostszego LOGO! czy Arraya. :cry:
  • #9 16957623
    rasgan
    Poziom 12  
    Chodzi o to, że arduino zrobi jeszcze kilka innych rzeczy z informacjami z czujników (rejestracja czasów pomiędzy zasypami, rejestracja czasów zasypów, rejestracja czasów od sygnalizacji do zasypu, spakuje to i wyśle do rasbery a tam już na serwer do DB).

Kasę mam całkiem niezłą w pracy i nie narzekam, ale po prostu Logo8 się nie sprawdził. Mam na nim 2 szafy o podobnym zastosowaniu. Tak samo eaton - przekaźniki programowalne - za mało możliwości dają.

Na arduino sporo u nas w zakładzie jest zrobione i chodzi. Cena podzespołów sprowadzonych z chin to grosze. Taniej wymienić całą elektronikę niż bawić się w Siemensy.
  • #10 16957693
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5151
    rasgan napisał:
    Cena podzespołów sprowadzonych z chin to grosze. Taniej wymienić całą elektronikę niż bawić się w Siemensy.
    Pewnie, ze tak. :D Już Ci Kol. @Marek_Skalski wyłożył dobitnie, co o tym sądzi, a ja przyklaskuję. Fakt, sam zrobiłem na Arduino synchronizator maszyny drukarskiej, a wynikało to tylko z szybkości działania sterownika na Arduino w porównaniu do Arraya. Po prostu pracując w przerwanich Arduino okazało się być szybsze. Ale to tylko ,,czasowa przystawka". Bedzie zamontowany sterownik ,,jak w Piśmie stoi". :D
  • #11 16960593
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6392
    rasgan napisał:
    Po co mam stosować dodatkowe tranzystory i elementy które wskazałeś, skoro mam na zakładzie moduły przekaźników i wskazane scalaki?

No faktycznie 5zł to problem, wątek robi się niesmaczny jak przedwczorajszy kebab.
    Rób jak chcesz ale praca w firmie nie polega na dojeniu elektrodowych projektantów i co gorsze negowanie ich.
  • #13 17018928
    rasgan
    Poziom 12  
    Panowie i panie, kilka słów podsumowania.

Rezystor 2,2k na wejściach niestety nie zdał egzaminu. Transoptor się nie załączał. Zmieniłem wartość na początkowe 1k. Dla pewności te rezystory kupiłem takie duże, 5W. Jak na razie działa.

Po testowym obwodzie na pająka, płytka wytrawiona, polutowana. W obudowie ładnie podłączona do listwy zaciskowej. Dziękuję wszystkim za pomoc.

P.S. Koszt to jakieś 30zł sterowanie. Alternatywą jest Logo z modułami rozszerzeń za jakieś 1200zł. Różnica? Jak pisałem wcześniej, arduino pozwala nam na zrobienie kilku rzeczy więcej z informacjami z maszyny.
  • #14 17018931
    rasgan
    Poziom 12  
    Panowie i panie, kilka słów podsumowania.

Rezystor 2,2k na wejściach niestety nie zdał egzaminu. Transoptor się nie załączał. Zmieniłem wartość na początkowe 1k. Dla pewności te rezystory kupiłem takie duże, 5W. Jak na razie działa.

Po testowym obwodzie na pająka, płytka wytrawiona, polutowana. W obudowie ładnie podłączona do listwy zaciskowej. Dziękuję wszystkim za pomoc.

P.S. Koszt to jakieś 30zł sterowanie. Alternatywą jest Logo z modułami rozszerzeń za jakieś 1200zł. Różnica? Jak pisałem wcześniej, arduino pozwala nam na zrobienie kilku rzeczy więcej z informacjami z maszyny.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje projekt szafy elektrycznej do monitorowania obecności surowca w maszynie przemysłowej, wykorzystując Arduino Pro Mini. System składa się z pięciu czujników binarnych 0-24V, dwóch kolumn świetlnych, diod LED i syreny, co daje dziewięć wyjść 24V. Zasilanie 24V jest obniżane do 5V dla Arduino, a wyjścia są podłączane przez PCF8547 do modułu przekaźników SRD-12VDC-SL-C. Wejścia są podłączone przez transoptor LTV847. W dyskusji pojawiły się obawy dotyczące bezpieczeństwa i niezawodności takiego rozwiązania w przemyśle, a także sugestie dotyczące użycia dedykowanych modułów przekaźnikowych 5V oraz zmiany wartości rezystorów na wejściach. Ostatecznie użytkownik potwierdził, że system działa po dostosowaniu rezystorów do 1kΩ.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA