masterten napisał: Nie masz na tym komputerze może klucza HASP albo pozostałości po nim? Wiem, że się gryzie z kontrolerem LPT.
Z moich doświadczeń wynika, że wszystkie adaptery USB-RS232 działają pod windows 10, nawet do tego stopnia że sam zaciąga sterowniki. Inna historia to do czego potrzebujesz tego COM, bo słyszałem, że o ile drukarki fiskalne czy inne popularne urządzenia działają na takich adapterach bardzo dobrze, to jakieś mniej popularne urządzenia jak interfejsy diagnostyczne mogą nie chcieć współpracować.
Sęk w tym, że karta śmigała bez problemu pod win10 1511. Problem "wyskoczył" jak Microsoft zaczął mnie molestować aktualizacją do 1709 (Molestował też aktualizacją 1607 ale szybko dał spokój). Właśnie przez tą upie...ść aktualizacji (codziennie, a nawet 2x dziennie uruchamianie aktualizacji, info o napotkaniu problemu i powrót do poprzedniej wersji win10 i tak w kółko) postanowiłem wreszcie zmierzyć się z tematem i odniosłem aktualizacyjny sukces po wyjęciu karty PCI-E portów COM i LPT.
A COM jest mi potrzebny właściwie tylko do podglądu transmisji RS485 pomiędzy projektowanymi urządzeniami, ewentualnie ładowania do nich ustawień konfiguracyjnych (prosty UART, na kompie korzystam z Hyper Terminala skopiowanego z Win XP).
Początkowo karta miała też mi zapewnić LPT do podłączenia leciwego programatora UPROG. Ale sprawa padła ze względu na brak możliwości wybrania w UPROGu innego adresu dla LPT niż te dwa stosowane jeszcze w czasach DOSa (a tych z kolei nie udostępnia karta).
Dodano po 16 [godziny] 46 [minuty]: 310artur napisał: Mnie dziwi że system wcale nie wstaje z kartą
Jest poniedziałek, więc kontynuuję tą nierówną walkę.
Po drugim wyłączeniu kompa z przycisku, czyli za trzecim razem uruchomienie poszło dalej, do ekranu startowego. No i wyskoczył BSOD. Kod zatrzymania: PAGE FAULT IN NONPAGED AREA. Bez dodatkowych informacji, czy kodu błędu.
Po zrestartowaniu się uruchomienie dotarło do tego samego momentu i BSOD. Za trzecim razem wszedł tryb diagnostyczny. Spróbowałem "Naprawę systemu podczas uruchamiania". Bez powodzenia ("system nie mógł naprawić problemu", czy jakoś tak). Szczerze mówiąc na tej karcie nie zależy mi aż tak bardzo, żeby przy moim niedouczeniu ryzykować poważniejszym zkaszanieniem systemu. Ale ewidentnie to karta włożona w PCIe powoduje problem.
Posłałem jeszcze maila do Digitusa. Zobaczymy, czy coś odpowiedzą. Ale pewnie: kup nową wersję bo ona chodzi pod win10.
0