Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Electrolux EWW1697MDW - Omija fazę suszenia - błąd E73

damson 12 Jan 2018 22:05 2733 0
    damson
    Level 1  
    Temat zamieszczam, bo może ktoś będzie miał podobny przypadek i szybko znajdzie rozwiązanie.

Zaczęło się od tego, że pralko-suszarka szybko kończyła fazę suszenia, czego efektem byly nadal mokre ubrania. Ogólnie sprzęt nie jest stary bo od zakupu minęło ponad 2 lata (niestety gwarancja się już skończyła).

Na forum znalazłem na szczęście sposób na wejście w tryb serwisowy, bo normalnie dla zwykłego śmiertelnika pralka wyświetla tylko 3 podstawowe błędy.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=15636078#15636078

Zczytałem błąd - E73, instrukcji serwisowej do mojego modelu nie znalazłem, za to natrafiłem na dokumentację innego modelu na stronie manualslib ( nie mogę zamieszczać linków zewn. - manualslib.com/manual/798965/Electrolux-Ewm2100.html?page=64 )
    ponieważ zakładam, że kody błędów pokrywają się, wyszło że to - błąd w obwodzie termistora NTC na kanale suszenia.

W pierwszej kolejności sprawdziłem termistor, wymontowałem, wrzuciłem na grzejnik i mierzyłem rezystancję - zgodnie z ujemną charakterystyką rezystancji do temperatury opór zaczął spadać -czujnik OK.

Szukam więc dalej - przewody niby OK, ale po dokładniejszej obdukcji okazało się, że zostały przerwane w miejscu mocowania ich do konstrukcji bębna. Nie było tego z początku widać, bo były owiniętę taśmą i zapięte opaską plastikową (tzw "trytytką") w miejscu przerwania. Po mocniejszym pociągnięciu wysunęły się z taśmy. Na zdjęciu widać zdemontowany już czujnik z kanału nadmuchowego. Warto wspomnieć, że w stronę wentylatora występuje jeszcze dwa czujniki - jeden przy grzałce drugi zaraz za wentylatorem - są to jednak termostaty bimetalowe i powinny być zwarte. Termistor NTC w tym modelu to ELTH typ 279, przy 25°C jego rezystancja powinna wynosić 5kOhm.

Electrolux EWW1697MDW - Omija fazę suszenia - błąd E73

Naprawa okazała się mało kosztowna i prosta, bo wystarczyło tylko połączyć zerwane przewody. Po naprawie puściłem je luzem do czujnika aby znów ich nie zerwało.

Sczerze mówiąć montażysta dał tu ciała, bo nie zachował wystaczającego luzu prowadząc przewody z konstrukcji stałej (obudowy) do ruchomej (bębna) lub opaska była za mocno zaciśnięta. Ciekawe w ilu egzemplarzach ta usterka się objawi?