Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Monitoring kamer IP w chmurze

Gooes 13 Jan 2018 11:55 12225 7
Optex
    Gooes
    Level 9  
    Witam,

Chcialby nabyc 4 kamery IP(2 zew i 2 wew), ktore dzialalby w chmurze.
    Kamery posiadalyby czujnik ruchu oraz dzwieku. Nie do konca orientuje sie w temacie, stad mam pare pytan.

Czy odpowiednio skonfigurowana chmura pozwolilaby mi na przegladanie obrazu na zywo, zdalnie np. z telefonu ?

Pracujac w chmurze, rejestrator nie bedzie potrzeby, tak ?

Jak wyglada sprawa zapisywania danych w chmurze - czy mozna wykupic pakiety GB i ktorzy dostawcy/operatorzy oferuja taka usluge ?

Zastanawiam sie tez, czy istnieja kamery IP ktore nagrywaja tylko w przypadku wykrycia ruchu ?

Oraz czy moglibyscie podac modele kamer IP z czujnikami ruchu/dzwieku z dostepem do chmury ?

Budzet: 200 zl na kamere + ewentualnie jakis rejestrator jesli potrzebny. Nie znam cen, dajmy tez 200 zl.

Bylbym zobowiazany,
  • Optex
    nowicjusz50
    Level 13  
    Zacznijmy że budżet troch za mały co do wymagań. Nagrywanie w chmurze jest juz dostępne lecz zapomnij o takim rozwiązaniu gdyż posiada dużo wad.
    W twoim rozwiązaniu to 4 kamery jak napisałeś + rejestrator z dyskiem na 4 kamery+ switch najlepiej z PoE. Mając dostęp do internetu możesz przeglądać nagrania lub oczywiście na miejscu. Dodatkowo można ustawić analitykę i będziesz dostawał powiadomienie na telefon.
    Podaj więcej szczegółów to dobierze sie jakieś kamery. Co kamery miałby widzieć, jaki duży kadr? Oswietlenie w nocy jest? Jak długo chcesz przetrzymywać nagrania. Czy kable masz już położone itp.
  • Optex
    Gooes
    Level 9  
    Hej. Nic nie mam jeszcze, pytam teoretycznie.

Zapomnijmy zatem o chmurze, a skupmy sie na rejestratorze.
    To co potrzebuje docelowo to zestaw 4 kamer (2 zew, 2 wew), rejestrator i dysk + okablowanie. Jednakze chcialbym zaczac najpierw od 2 kamer ( zew i wew) i zobaczyc jak to dziala.

Nagrywanie tylko gdy kamera wykryje ruch/dzwiek, takto wylaczona.
    Na zewnatrz fotokomorka na ruch, kamera bylaby obok. W domu kamera w salonie obok wejscia glownego.
    Kat widzenia kamery zew - mam dom w ksztalcie litery L, a zamontowana ona by byla w wewnatrznym rogu wiec mysle ze 90-120 wystarczy.
    Co do dlugosci przechowywania nagran, to skoro nagrywalyby tylko ruch, a nie dzialaly ciagle to jaka pojemnosc byscie zalecili ?
    Oraz jak wyglada sprawa z karta sim w celu wysylania powiadomien sms ?

Switch PoE pozwala na wysylanie powiadomien sms/email - polaczenie z internetem, tak ? To wtedy mowimy o kamerach podlaczanych przewodowo czy bez ?

Pozdrawiam
    suworow
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Gooes wrote:
    Zapomnijmy zatem o chmurze,

I słusznie.
    Jakby ktoś miał jakieś wątpliwości może np zajrzeć do tego tematu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=16750858&highlight=#16750858
    oraz ustalić ile klatek na sekundę chcemy zapisywać, sprawdzić jaki strumień generuje jedna kamera przy tej ilości klatek, pomnożyć to przez ilość kamer a na koniec porównać to z parametrami swojego łącza ze szczególnych uwzględnieniem parametru upload ( bo to w końcu o niego chodzi). Jeżeli nasza próba wypadnie pomyślnie to trzeba sobie sprawdzić pingi i spróbować odpowiedzieć na pytanie na ile nasze łącze jest stabilne i czy jest w stanie zapewnić minimalny potrzebny upload przez cały czas.
    Ok ktoś powie że ustawimy detekcję ruchu, że kamery nie będą generowały ruchu w sieci cały czas a bardzo rzadko wszystkie 4 jednocześnie. Owszem, ale detekcja z poziomu analizy obrazu nie jest doskonała (wystarczy wpisać " detekcja ruchu" w naszą wyszukiwarkę by się przekonać o co chodzi) więc szansa że 4 kamery będą się zazębiać w pewnych okolicznościach jest spora i zwiększy się z chwilą ewentualnego zdarzenia które warte było by nagrania.

Gooes wrote:
    a skupmy sie na rejestratorze.

No właśnie skoro już pojawia się rejestrator i może stać się naszym "oknem na świat" to przy takim budżecie pozostaje tylko i wyłącznie pożegnanie się z kamerami IP i przejście na analog podwyższonej rozdzielczości jaką to mogą zapewnić systemy typu AHD, HD-CVI, HD- TVI. Kamery te są znacznie tańsze od swoich odpowiedników IP nie potrzebny będzie również switch POE.
    Co w takim razie będzie potrzebne?
    Nadal 4 kamery, rejestrator, dysk, zasilacz ( najlepiej buforowy z aku) trochę okablowania, złączek, jakaś skrzynka na reja i możliwość podpięcia się kablowo rejestratora do routera.
    Na pw wysłał mi kolega ( Tu przepraszam wszystkich ale z powodu mojego błędu dyskusja rozpoczęła się via pw co oczywiście nie powinno mieć miejsca, i co niniejszym naprawiam) link do kamer:
    Gooes wrote:
    https://ivel.pl/p7796,zestaw-do-monitoringu-rejestrator-4-kanalowy-lv-xvr44n-4x-kamera-lv-al20mt-dysk-1tb-akcesoria.html?src=plamon&gclid=EAIaIQobChMI--uCrfbV2AIVBGYbCh1FlAKuEAQYASABEgLAp_D_BwE

oraz nieco o wymaganiach im stawianych:
    Gooes wrote:
    Monitorowac chce posesje (50 m dlugosci) od drzwi wejsciowych do furtki. Mam automatycznie zapalajaca sie fotokomorke, kamera z czujnikiem ruchu zamontowana bylaby obok. W domu natomiast problemu to nie robi, gdyz kamera zamontowanaby byla w salonie , obok ktorego mam wejscie glowne.

Od razu koledze mogę powiedzieć że żadna z tych kamer jak i razem wzięte do kupy nie nadają się do monitoringu tego podjazdu. Tej klasy kamera ewentualnie jakoś tam sobie poradzi w salonie ( pod warunkiem że nie jest on np zalewany do połowy snopem światła, a druga jego część pozostaje znacznie ciemniejsza), tylko czy nie bardziej dyskretna będzie jakaś kula ?

pozdrawiam
    Gooes
    Level 9  
    Generalnie priorytetem jest wysyłanie sms/email w przypadku detekcji ruchu. Czy kamery analogowe mają taką funkcję ?
    Druga sprawa - nagrywanie w przypadku wykrycia ruchu/dzwięku.

suworow wrote:

No właśnie skoro już pojawia się rejestrator i może stać się naszym "oknem na świat" to przy takim budżecie pozostaje tylko i wyłącznie pożegnanie się z kamerami IP i przejście na analog podwyższonej rozdzielczości jaką to mogą zapewnić systemy typu AHD, HD-CVI, HD- TVI. Kamery te są znacznie tańsze od swoich odpowiedników IP nie potrzebny będzie również switch POE.

Rozumiem ze kamery analogowe, to zwykle bez mozliwosci podpiecia pod Internet. Ale czy istnieje mozliwosc wysylania powiadomien sms (sim?) przez rejestrator czy jakis inny przyrzad ? To jest piorytet.

I w jakiej cenie kupie kamere zewnetrzna IP, zeby monitorowala mi wejscie do domu ? Troche zle sie wyrazilem. Podjazd ma 50 m, ale docelowo chce, zeby kamera monitorowala wejscie do drzwi i obszar obok. Tak zeby rozpozawala twarze. Obszar 5 m.

Przepraszam za wprowadzenie w blad - bylo pozno : )

Cos takiego mi rozswietla droge do domu:
    https://poled.eu/pl/searchquery/60+LED+Z+CZUJNIKIEM/1/phot/5?url=60,LED,Z,CZUJNIKIEM

suworow wrote:

Co w takim razie będzie potrzebne?
    Nadal 4 kamery, rejestrator, dysk, zasilacz ( najlepiej buforowy z aku) trochę okablowania, złączek, jakaś skrzynka na reja i możliwość podpięcia się kablowo rejestratora do routera.

Dokladnie tak. Czy jetses w stanie zaproponowac 2 zestawy ? Jeden kamer IP, ktore troche ( 100 zl/szt?) przewyzsza budzet oraz kamery analogowe w budzecie.

suworow wrote:

Od razu koledze mogę powiedzieć że żadna z tych kamer jak i razem wzięte do kupy nie nadają się do monitoringu tego podjazdu. Tej klasy kamera ewentualnie jakoś tam sobie poradzi w salonie ( pod warunkiem że nie jest on np zalewany do połowy snopem światła, a druga jego część pozostaje znacznie ciemniejsza), tylko czy nie bardziej dyskretna będzie jakaś kula ?

Co masz na mysli, ze nie nadaja sie do monitorowania podjazdu ? Obraz bedzie rozpikselizowany, nie nagra mi nic w nocy ?

Pozdrawiam,
  • Helpful post
    suworow
    Gooes wrote:
    Rozumiem ze kamery analogowe, to zwykle bez mozliwosci podpiecia pod Internet

Ale już rejestrator do którego są podpinane ma taką możliwość. On udostępni obraz z kamer w sieci. wyśle zdjęcie itp ( proszę koniecznie poczytać chociażby tu na forum o detekcji ruchu, bo coś czuję że może kolegę spotkać małe rozczarowanie ;) ) . Lepiej napisz jaki masz internet ( operator, sieć, upload, pingi,limit ) jaki router ( rejestrator musisz podpiąć kablowo)
    Gooes wrote:
    roche zle sie wyrazilem. Podjazd ma 50 m, ale docelowo chce, zeby kamera monitorowala wejscie do drzwi i obszar obok. Tak zeby rozpozawala twarze. Obszar 5 m.

To realne oczekiwania.

Na chwilę obecną 200- 300 zł nie kupisz kamery IP o nawet znośnych parametrach, ale za te pieniądze już coś wybierzesz coś z analogów z oferty takich firm jak BCS, dahua, Hikvision, Merx itp. Poczytaj na forum jest kilka podobnych tematów i padają tam konkretne modele kamer.
    Co do zestawu do porównajmy sobie tak dla zabawy parametry kamery w nim oferowanej z parametrami taniej kamery z oferty firmy Delta ( wybór zupełnie przypadkowy)
    https://sklep.delta.poznan.pl/kamera-ahd-hd-c...pal-apti-h13c2-36w-720p-3-6-mm_l1_p10576.html
    1. typ przetwornika : Ivel - CMOS Delta- CMOS
    2. wielość przetwornika Ivel - brak danych, Delta - 1/3
    3. model przetwornika Ivel - b/d Delta- S3130
    4 rozdzielczość Ivel 1280X 720 Mpx Delta - 1280X 720 Mpx
    5. procesor Ivel b/d Delta HTC960E
    6. kąt widzenia Ivel - brak danych Delta - około 70 stopni
    W karcie katalogowej kamery z Delty też brakuje kilku danych , same parametry też na kolana nie rzucają ( w końcu to tylko tania kamera) ale mimo wszystko jest pewna różnica....
    Wnioski kolega sam wyciągnie.
    pozdrawiam
    Gooes
    Level 9  
    Dzieki. W ciagu kilku dni zapoznam sie troche bardziej z tematem, doczytam forum i w razie pytan do Ciebie wroce.
    Troche mnie ukierunkowales, a to znaczna pomoc.
    suworow
    Gooes wrote:
    doczytam forum i w razie pytan do Ciebie wroce.

To forum otwarte i mam nadzieję że w dyskusję włączą się też inni użytkownicy tak abyś nie musiał polegać tylko na moich opiniach ( może subiektywnych) :)
    Poszukałem trochę tematów dot. detekcji ruchu i dołączyłem do tego tematu ogłoszenia. Punkt nr 3 omijaj szerokim łukiem :) https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3416894.html