Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
CSICSI
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Bascom] Jak to możliwe że hobbyści tak chętnie płacą 99 Euro za ten program

14 Jan 2018 12:43 8835 73
  • #31
    yogi009
    Level 43  
    tzok wrote:
    BASCOM ma coś czego nie ma Arduino - symulator/debugger. Pisząc na ATTiny lub małą ATMegę to 4kB kodu nie jest problemem.


    Można się z tym zgodzić, jeżeli nie razi nas wyrabianie złych nawyków programistycznych.

    Wracając do głównego pytania Autora tematu, podzielam pogląd, że kupujemy licencję na język w momencie realizacji płatnego zlecenia. To jest naturalny moment na decyzję, a argumenty sprzyjają zalegalizowaniu tego, czego z reguły i tak używaliśmy.
  • CSICSI
  • #32
    User removed account
    User removed account  
  • #33
    yogi009
    Level 43  
    R-MIK wrote:
    Maryla Rodowicz tez się dogadała w sprawie "Kolorowych jarmarków" czy to nie oznacza, że jednak ukradła tego utworu?


    No... Laskowski się zdziwił wtedy :-)
  • CSICSI
  • #34
    Simon79
    Level 19  
    Jestem użytkownikiem Bascoma od 14 lat i do tej pory zdarzyło mi się dwa może trzy razy, że kod przekroczył 4k - początkowo było ograniczenie do 2k, ale wtedy na topie był AT90S2313. Dla hobbysty zaczynając od migania diodą po niezbyt zaawansowane programowo projekty (nie twierdzę, że Bascom nie nadaje się do czegoś poważniejszego) niema potrzeby go "crackować". Gdybym miał taką potrzebę, z pewnością odżałowałbym te 99Euro.
  • #35
    tzok
    Moderator of Cars
    Simon79 wrote:
    początkowo było ograniczenie do 2k
    Była specjalna edycja 4kB dla czytelników EdW.
  • #36
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    Przecież w bascomie możesz se robić wstawki w asamblerze do obsługi dokładnych operacji na rejestrach czy krytycznych czasach .
    ALe ktoś kto nie klepał kody w asm tego nie pojmie.
  • #37
    User removed account
    User removed account  
  • #38
    tronics
    Level 38  
    @R-MIK - dokładnie. Jak mamy prosty algorytm który zakłada że mamy wyświetlacz i działa, że mamy DS18B20 i działa ok, że mamy silnik i się obraca to program się zmieści w maleństwie. Ale jak trzeba dołożyć scenariusze z błędami, alarmami itp. i reakcjami na nie to nagle maleństwa przestają być wystarczające.
  • #39
    User removed account
    User removed account  
  • #40
    lukashb
    Level 39  
    Powiem tak, ja używałem kiedyś daaawno daawno temu wersji pobranej z internetu, tej "witaminizowanej" ale szybko porzuciłem, bo jakoś tak głupio używać. Potem zainstalowałem Bascoma z ograniczeniem, jako, że i tak nic nie robię komercyjnie to nie bolał mnie temat ograniczeń. Następnie zrobiłem jeden jedyny projekt w C, jeszcze w starym AVRStudio bodajże 4. Nie polubiłem tego języka. Porzuciłem w zasadzie mikroprocesory. Potem odszedłem od pisania na mikrokontrolery na rzecz programów na PC, jednak dalej wszystko w językach dla mnie strawnych czyli Basic/Pascal. Czyli Lazarus, Visual Basic. Potem w 2013 miałem przerwę w pisaniu, i teraz znów odświeżam sobie programowanie. Zainstalowałem Visual Studio 2017 i moduł do C# i... szybko porzuciłem. Nie ogarniam tego. Wróciłem sentymentalnie do VisualStudio 2010 i VB i ogarniam w miarę od razu co tam miałem problemy. Czuję ten język w miarę. Lazarus porzuciłem z racji kiepskości tego jak go rozwijają i braku komponentów które potrzebuję.

    Jeżeli chodzi o pisanie pod Androidy. W 2011 próbowałem Javy i Eclipse. Nie szło mi, zraziłem się kompletnie. W 2013 poznałem wersję demo Basic4Android. Pisanie stało się piękne na tą platformę. Teraz zamierzam kupić pełną wersję za 220zł. To mała cena w porównaniu z szybkością pisania apek.
  • #41
    User removed account
    User removed account  
  • #42
    tzok
    Moderator of Cars
    lukashb wrote:
    W 2013 poznałem wersję demo Basic4Android. Pisanie stało się piękne na tą platformę. Teraz zamierzam kupić pełną wersję za 220zł. To mała cena w porównaniu z szybkością pisania apek.
    Jest też B4R - Basic4Arduino...

    R-MIK wrote:
    Czy Basic by to sie udało? Przenieś search rom z Bascom na PC pod VisualStudio.
    VisualBasic to nie BASIC... B4X jest wieloplatformowy. Ja tam lubię BASIC, bo skupiasz się na funkcjonalności, zamiast na sposobie jej osiągnięcia.
  • #43
    User removed account
    User removed account  
  • #44
    User removed account
    User removed account  
  • #45
    kamyczek
    Level 36  
    Piotr z programami jest tak że dla jednego jest wart dla innego nie . Są tacy którzy wymyślą coś sensownego napiszą w bascomie i zarobią kasę . Są też tacy którym dał byś dowolny nawet najlepszy kompilator za n tysięcy z pełną funkcjonalnością i tak nic z tego nie będzie . Sztuką jest umiejętność wykorzystania i poruszania się w funkcjonalności którą daje nam ta czy inna platforma . Można mieć avr studio za darmo i zrobić wszystko , można też używać bascoma w wersji pełniej i się dobrze bawić i zarabiać . Dla jednego 95€ to dużo dla innego to kwota nieznacząca . Dziś idziesz do kina 2 bilety + popcorn + 2 napoje i leci stówka nie obejrzysz 4 filmów i masz BASCOMA AVR drogo ?
  • #46
    User removed account
    User removed account  
  • #47
    User removed account
    User removed account  
  • #48
    tzok
    Moderator of Cars
    Piotrus_999 wrote:
    Odpowiedzi raczej wskazują na dość w sumie oczywistą prawdę że ludzie pewnie w 90 piratują.
    W sumie to rozumiem i nawet nie potępiam. Oni nie zarabiają na swoich projektach, a autor BASCOMa też nic nie traci, zaś w dłuższej perspektywie może zarobić. Demo BASCOMa i dodatkowe promocje (jak ta w EdW) było dobrze pomyślane i do amatorskich projektów wystarczające. Zresztą niewątpliwie EdW się bardzo przyczyniło do rozpropagowania BASCOMa w Polsce.

    Dawno temu zrobiłem eksperyment - jeden z moich programów wydałem jako Shareware. Rejestracja była bezpłatna, wystarczyło wysłać maila. W opisie programu zawarta była też procedura generowania klucza - kto nie chciał rejestrować, mógł sam sobie wygenerować klucz. Mimo tego ludzie wysyłali te maile (do dzisiaj od czasu do czasu dostaję takiego maila, mimo że od dawna generator kluczy jest na stronie).
  • #49
    User removed account
    User removed account  
  • #50
    PiotrPitucha
    Level 33  
    Witam
    Większość ludzi których znam mieściło się w Bascomie demo i nie musieli kupować licencji, choć znam kilka osób które prywatnie kupiło Bascoma.
    DOSa kupiłem i mam gdzieś dyskietki, moja ulubiona wersja 5, przedtem miałem 3,3.
    Ale wychodzi na to że najlepszy interes zrobiłem kupując Amstrada 128, skoro CP/M kosztował 250$ o czym nie wiedziałem, to a Amstradem dostałem CP/M i CP/M+ w cenie komputera zbliżonej do licencji.
    Do tego doszła książka wydana przez Amstrada w jakiejś kosmicznej cenie chyba 80 Funtów ( Amstrad CP/M+ ).
    W ramach zapoznania się z książką kolega napisał klon Norton Commandera na CP/M a ja podpinałem do Amstrada stacje dysków 5,25"
    Pozdrawiam
  • #51
    tzok
    Moderator of Cars
    R-MIK wrote:
    Dokładniej Zbyszek Rabee. Napisała sporo programów a nie wiedział co to stos i do czego służy.
    W sumie co w tym złego? Czy świadomość budowy procesora ma wpływ na funkcjonalność programowania? Po co zaprzątać sobie głowę rzeczami nieistotnymi z punktu widzenia celu jaki chcesz osiągnąć? Program pisze się, po to żeby coś robił, a nie po to żeby pięknie wyglądał. Im wyższy poziom abstrakcji języka, tym autor kodu musi mniej myśleć o tym jak coś zrobić, a może się skupić na tym co chce osiągnąć.

    R-MIK wrote:
    To jakby napisać, że Arduino nie używa C/C++.
    W Arduino piszesz pod GCC - pod tym konkretnym kompilatorem. Ma on wersję na AVR, ARM i x86. BASCOM ma wersję na AVR i '51. Tak samo Borland C++ Builder i Visual C++ - tu też nie przeniesiesz tak łatwo kodu z jednego do drugiego (zwłaszcza aplikacji pod Windows). Już Visual Basic a Visual Basic.NET to praktycznie dwa różne języki. Basic miał całą masę dialektów. Ja "wychowałem się" na OMIKRON.Basic (Atari ST), był też GFA Basic - całkiem "inna bajka". Akurat BASIC od BASCOM'a przypomina tego od OMIKRON'a.
  • #52
    Simon79
    Level 19  
    kamyczek wrote:
    Dla jednego 95€ to dużo dla innego to kwota nieznacząca . Dziś idziesz do kina 2 bilety + popcorn + 2 napoje i leci stówka nie obejrzysz 4 filmów i masz BASCOMA AVR drogo ?

    Świadomości pewnych rzeczy rośnie też z wiekiem. Nastolatek, który żebrze kasę od mamy na pewno nie kupi, niż ktoś kto pracuje i ma świadomość, że ktoś musiał włożyć w ten program ogrom pracy.
    Jako użytkownik Bascoma (w wersji DEMO) zauważam spadek popularności na rzecz Arduino. Aktualizacje dotyczą wersji płatnej, obecnie jest wersja 2.0.8.1 a wersja demo od 2012 bez zmian. Więc albo krakują, albo używają demo, albo przechodzą na arduino.
  • #53
    yogi009
    Level 43  
    Już tylko nie stygmatujcie Polaków z tymi licencjami. Znajomy był na studiach podyplomowych na uniwerku w USA. W bibilotece uczelnianej na wszystkie komputerki mieli 1 (słownie: jedną) licencję. I nie chodziło o licencję grupową.
  • #54
    User removed account
    User removed account  
  • #55
    tzok
    Moderator of Cars
    R-MIK wrote:
    Ile problemów robi adresowanie tablic w Bascomm od 0?
    Tyle co użycie dyrektywy CONFIG BASE=0... w MATLABie tablice też są indeksowane od 1. Jakoś nie bardzo widzę problem w tym jaki indeks ma pierwszy element tablicy. Co to zmienia czy ma 0, 1 czy 123?

    R-MIK wrote:
    Jak jest przenośność C a jako Basic? Dałem konkretny przykład, w C kilka godzin roboty, w Basic kilka miesięcy.
    Jesli masz ten sam kompilator na inna platformę to czy C czy Basic, nakład pracy będzie podobny. Twoje porównanie bardziej odpowiada przenoszeniu z C na C#, albo lepiej z Assemblera 68k na x86 - i jedno i drugie ma w nazwie Assembler. Powtarzam jeszcze raz - Visual Basic i BASCOM to dwa kompletnie różne języki.

    Jeśli człowiek musi się uczyć czego miesiącami by osiągnąć poziom pozwalający na zaobserwowanie pierwszych efektów to po tygodniu się zniechęci... dlatego kiedyś BASCOM, a teraz Arduino robią tyle dobrego dla popularyzacji nauki programowania. W moich badaniach używam np. programowania wizualnego (takie łączenie klocków). Świetna sprawa, żeby coś na szybko sprawdzić. Niemniej brnąc w to z bardziej złożonymi projektami często przeklinałem to środowisko, bo zrobienie wydawałoby się prostych rzeczy, niekiedy graniczy z niemożliwością, ew. jest bardzo wolne.
  • #56
    User removed account
    User removed account  
  • #57
    tzok
    Moderator of Cars
    Przesiadając się z OMIKRON.Basic na Atari na BASCOMa składnia była dla mnie naturalna. Po prostu wybrałeś najgorszy możliwy do porównania Basic. VB (nie wspominając o VB.NET) z Basic'em ma mniej wspólnego niż Object Pascal (Delphi) z Pascalem.
  • #58
    User removed account
    User removed account  
  • #59
    User removed account
    User removed account  
  • #60
    User removed account
    User removed account