Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Msi A58M-E35 - Bios nie startuje.

Lampardo 13 Sty 2018 17:18 186 19
  • #1 13 Sty 2018 17:18
    Lampardo
    Poziom 4  

    Witam
    W dniu wczorajszym zamontowalem do mojego pc nowy zasilacz oraz dysk. Przy okazji zmienilem moja obudowe.
    Po zlozeniu wszystkiego okazuje sie ze mam czarny ekran oraz wyswietla liczba 99 w prawym dolnym rogu. Dodam ze chodzi kazdy podzespół. Plyta to MSI A58M-E35.

    0 19
  • #2 13 Sty 2018 17:20
    Kasek21
    Poziom 43  

    Pełna konfiguracja komputera z uwzględnieniem marki i modelu zasilacza?!

    Na zintegrowanym GPU jest to samo?

    0
  • #3 13 Sty 2018 17:27
    Lampardo
    Poziom 4  

    Procesor AMD A10 5800k.
    Zasilacz Silentum PC Vero L2 500W. Stary Akyga Basic 500W
    Obudowa Zalman Z1
    Grafika Gainward GT 740 2Gb
    Ram 4GB GoodRam 1600Mhz
    Plyta Glowna MSI A58M-E35
    Na integrze jest to samo.

    0
  • #4 13 Sty 2018 17:31
    Kasek21
    Poziom 43  

    Sprawdź na starym zasilaczu, sprawdź z odłączonym dyskiem twardym.

    Zasilanie CPU podłączone?

    0
  • #5 13 Sty 2018 17:33
    Lampardo
    Poziom 4  

    Tak podlaczone i sprawdzalem stary zasilacz i to samo. Moze uszkodzona kosc bios ?

    0
  • #6 13 Sty 2018 17:40
    Kasek21
    Poziom 43  

    Wymontuj płytę i sprawdź zachowanie bez podłączonych modułów pamięci.
    Speaker (buzzer) podłączony? Płyta wydaje jakieś dźwięki bez modułu pamięci?

    Lampardo napisał:
    Na integrze jest to samo.

    Oczywiście przed sprawdzeniem wymontowałeś tego GF740?

    0
  • #7 13 Sty 2018 17:54
    Lampardo
    Poziom 4  

    Tak wymontowalem i zaraz sprawdze ram

    Dodano po 8 [minuty]:

    Bez ramu sa pikniecia i nie pojawia sie liczba 99

    0
  • #8 13 Sty 2018 17:55
    lukaszd82
    Poziom 19  

    Reset bios. Odepnij wszystko co podpiąłeś do płyty z obudowy prócz przycisku power. Zostaw tylko cpu z chłodzeniem i jedną kość ram.

    0
  • #9 13 Sty 2018 17:55
    Kasek21
    Poziom 43  

    Umieść pamięć w innym slocie i sprawdź.

    Wykonaj Clear CMOS.

    0
  • #10 13 Sty 2018 17:58
    Lampardo
    Poziom 4  

    Robilem CMOS i nie pomoglo. Wyciagnalem baterie na 2 godziny i zlaczylem te zwierki. Sprawdzalem przemiane ramu.

    0
  • #11 13 Sty 2018 18:06
    lukaszd82
    Poziom 19  

    Kod 99 pojawia się przy podłączonym w momencie startu pc z płytą msi urządzeniem usb. Sam mam jedną taką płytę i już mysz usb powoduje chwilowe wyświetlenie kodu 99.

    0
  • #12 13 Sty 2018 18:10
    Lampardo
    Poziom 4  

    Ale ten 99 utzrymuje sie z 1 godzine to cos nie halo

    0
  • #13 13 Sty 2018 18:17
    lukaszd82
    Poziom 19  

    Odpiąłeś od płyty wszystko? Wszystko prócz przycisku power? Nawet klawiaturę i mysz? Wtedy reset bios i power on. Jak nie ruszy to sprawdź czy przy przekładce cpu dobrze siedzi. Do biosu wejść możesz?

    0
  • #14 13 Sty 2018 18:19
    Lampardo
    Poziom 4  

    Wczoraj to robilem i teraz zrobilem to i brak efektu.

    0
  • #15 13 Sty 2018 18:24
    Kasek21
    Poziom 43  

    Sprawdź z odłączonymi urządzeniami USB.

    Kasek21 napisał:
    Umieść pamięć w innym slocie i sprawdź.

    0
  • #16 13 Sty 2018 18:26
    Lampardo
    Poziom 4  

    Zmienilem ramy i nadal nic i usb odblaczone. Prad jest wszedzie oprocz usb. Nawet wentylatory chodza

    0
  • #17 13 Sty 2018 19:03
    lukaszd82
    Poziom 19  

    Posprawdzaj czy na portach płyty nie ma zwarcia? Wgniecione usb itp... czy żadne piny na płycie nie są podgięte... Czy jak wkręcałeś płyte do obudowy nic nie zwarłeś. Jeśli zmieniałeś zaslacz i dysk oraz tak naprawdę demontowałeś wszystkie manele by przełożyć do nowej obudowy to ciężko się wstrzelić. Albo zrobiłeś gdzieś zwarcie albo padła płyta. Ja bym posprawdzał wszystko na innym pc...
    Nadal nie napisałeś czy możesz wejść do bios czy sprzęt wysypuje się przed możliwością wejścia

    0
  • #18 13 Sty 2018 19:46
    Lampardo
    Poziom 4  

    Nie moge wejsc do bios i sprawdzalem wszystko i wymontowywalem kilka razy

    0
  • #19 13 Sty 2018 19:47
    Kasek21
    Poziom 43  

    No to coś uszkodzone - jeżeli nie masz części na podmianę to zostaje serwis.

    0
  • #20 14 Sty 2018 10:42
    Lampardo
    Poziom 4  

    Dodam ze procek oraz grafika wydzielaja cieplo - czyli dzialaja. Zasilacz tez dziala. Najprawdopodobniej plyta albo bios do wymiany lub programowania.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo