Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zanussi WDA1055W - Wykorzystanie silnika wraz z elektronika do napedu maszyny.

saskia 14 Jan 2018 12:55 1317 7
    saskia
    Level 39  
    Mam nietypowe pytanie.
    Otoz wlasnie zlikwidowalem pralkosuszarke Zanussi WDA 1055W w sumie sprawna, ale suszenie mialo zbyt wysoki poziom halasu.
    W pojedynke nie moglem jej usunac z pierwszego pietra, a i tak chcialem wykozystac z niej silnik glowny.
    Roznontowalem ja na czesci i po kawalku wynioslem pozostawiajac kompletna instalacje i elektroniczne czesci.
    Chce wykozystac silnik z tej pralki, bdyz jest to silnik ktory utrzymuje ta sama moc bez wzgledu na obroty, co jest bardzo korzystne do napedu maszyn o zmiennych obrotach aby nie tracily mocy przy bardzo malych obrotach jak to wystepuje przy zwyklych sinikach sterowanych regulatorem obrotow typu sciemniacz swiatla.
    Glowne pytanie jest takie: jak zewrzec-rozewrzec poszczegolne styki plytki programatora poszczegolnych czujnikow, by po ustawieniu na wirowanie i odcieciu zasilania silnika krokowego napedzajacego programator by nie przestawial pozycji programatora, moc uzywajac jedynie pokretla nastawy obrotow wirowania, a silnik dzialal i reagowal jedynie na ustawienie pokretla obrotow wirowania.
    Znam sie nieco na automatach, ale starszego typu, a w tych nowych po prostu nie wiem czy jakis czujnik dziala jedynie zwierajac lub rozwierajac obwod, czy na zasadzie znieniajacej sie rezystancji czyjnika, np. temperatury, czy poziomu wody w prace.
    Chce umiescic caly programator w zabudowie, pozbywajac sie wszelakich czujnikow, a jedynie ustawiajac parametry na stykach elektroniki tak by programator byl w stanie-pozycji pracy silnika na wirowanie, z mozliwoscia zmiany jego obrotow pokretlem ustawienia obrotow wirowania, czyli 8 pozycji obrotow od 0 , 450, 550, 650 az do 1000 co jest rowne max. 12000 rpm silnika. Zajmowalem sie naprawo pralek automatycznych tak ze wiem ktore czujniki moga blokowac prace silnika a ktore nie, wiec nie wymagam zbyt wiele wyjasnien, zwlaszcza ze po wymontowaniu wszystkich czesci spialem wszystko tak jak bylo orginalnie w pralce, wiec sprawdzenie ktory czujnik podlaczony jest do ktorych stykow plytki programatora nie stanowi problemu. Wiekszosc tak jak zawory wodne, instalacja suszarki po prostu moze byc odlaczona bez jakiegokolwiek wplywu na prace silnika glownego, natomiast czujniki jak zamkniecie drzwiczek, poziom wody, itp. maja wplyw, a czesto z uwagi na oszczednosci kabli niektore zasilania ida przez np. czujnik temperatury, jesli tylko zwiera-rozwiera, ale nie wiem jak to jest rozwiazane w elektronice tej pralkosuszarki.
    W zamian za pomoc mam jedynie do zaoferowania punkty na forum, z ktorych i tak w zaden inny sposob nie skozystam, wiec cala pula 4500 moich punktow (zostawie pare na rozmnozenie :-) ) jest do wziecia za poprawna porade, bym mogl skozystac z tego silnika.

Dodano po 14 [godziny] 36 [minuty]:

Moze ktos ma schemat elektryczny tego modelu, to tez by przynajmniej ulatwilo dojscie do rozwiazania.
    Na rozdzielenie samego sterowania silnikiem z plytki programatora raczej nie ma szans.
    saskia
    Level 39  
    artfik wrote:
    Witam,
    Raczej silnik nie do wykorzystania. Można go podłączyć bezpośrednio przez ściemniacz, ale nie wiem czy ściemniacz wytrzyma, a poza tym przy zmniejszeniu napięcia silnik będzie słabszy.

Wlasnie takie silniki sa tak zbudowane ze wraz z wlasciwa elektronika utrzymuja stala moc przy zmiennych obrotach.
    Napiecie i prad jest oddzielnie wysylany na stojan i oddzielnie na wirnik, a nie jak w typowych silnikach komutatorowych gdzie stojan jest w szeregu z wirnikiem.
    Poza tym silnik ma na osi sensor Halla. Dlatego tez chce wykozystac orginalna elektronike, by nie dobierac nowej innej do tego silnika. Chodzi tylko o to jak oszukac programator, by silnik dzialal na tej elektronice wtedy kiedy go wlacze, a nie jak w pralce dopiero po zakonczeniu programow i ustaleniu pozycji czujnikow ta prace powstrzymujacych podczas innego cyklu nniz wirowanie.
    Dokladnie takie same silniki sa stosowane w profesjonalnych frezarkach recznych.
    Oczywiscie utrzymanie mocy jest tylko w zakresie od ok.1/3 do pelnych obrotow silnika, a w przypadku tego od pralki bedzie to zakres od ok. 3-12 tys. rpm.
    saskia
    Level 39  
    Zrobiłem mały, ale istotny błąd, bo zamiast podczas pracy silnika odłączać poszczególne czujniki i osprzęty by poznać, które maja wpływ na prace silnika, poszedłem na skróty i odłączyłem, odciąłem cześć przewodów instalacji, które wydawało sie ze nie maja wpływu na silnik, a okazało sie ze jednak maję i choć przed rozdzieleniem instalacji sinik działał jak należy to po rozdzieleniu już nie ruszył.
    Oczywiście główny procesor nie pozwala na jego prace gdyż nie dostaje informacji z osprzętów.

Zrobiłem duże zbliżenie płytki programatora i chciałbym uzyskać poradę, jak odciąć sterowanie triaka od głównego procesora, tak aby silnik pracował poprzez triaka, i ewentualnie w którym miejscu wpiąć regulowany potencjometr, by pomijając główny procesor, ręcznie sterować obrotami silnika na bazie oryginalnego triaka i jego sterowania.

Chciałbym po prostu odciąć wszystko co blokuje działanie sterowania silnikiem i samego silnika, a wstawić w odpowiednim miejscu odpowiedni potencjometr.
    Prawdopodobne miejsce rozłączenie w lewym dolnym rogu wzdłuż narysowanej żółtej linii.
    Poprawiłem TONI_2003
  • Helpful post
    Loker
    Level 39  
    Poczytaj o sterowaniu fazowym. W skrócie - nie da się "odciąć sterowania triaka od procesora i wlutować potencjometr do regulacji". Musisz od nowa zbudować sterowanie - np. na TDA2086 lub czymś podobnym.

Tam jest sensor Hall'a? Coś mi się wydaje, że jednak tachogenerator. Podaj numer PCB.

Tak na marginesie - to nie silnik "utrzymuje ta sama moc bez wzgledu na obroty" - to sterowanie dopasowuje kąt otwarcia triaka tak, aby uzyskać stałe obroty.
    saskia
    Level 39  
    Loker wrote:
    Poczytaj o sterowaniu fazowym. W skrócie - nie da się "odciąć sterowania triaka od procesora i wlutować potencjometr do regulacji". Musisz od nowa zbudować sterowanie - np. na TDA2086 lub czymś podobnym.

Dzięki za odpowiedz.

Tak przypuszczałem i w zasadzie to krok po kroku widzę ze trzeba nowy oddzielny sterownik. Wiem z grubsza o co chodzi, ale nie jestem w tym kierunku fachowcem dlatego słownictwo i opisy są amatorskie. Tak jak sugerujesz, potrzebne by było nowe oddzielne sterowanie i musze poszukać kogoś kto zrobił by to na zamówienie do takiego silnika.

Szukałem takich gotowych, ale w UK w sklepach z elementami i układami elektronicznymi można dostać jedynie sterowania na niskie napięcia najczęściej na 12V. Potrzebuje min. 10 sztuk takich samych układów sterowania, a ten temat to cos w rodzaju nauki i rozeznania jak to rozwiązać. Człowiek uczy sie cale zżycie i głupi umiera. :-)

Może znasz kogoś kto by sie podjął takiego zlecenia? Oczywiście za konkretna ustalona cenę, nie za punkty na Elektrodzie jak oferować za pomoc rozwiązania wykorzystania oryginalnej całej płytki. Mam 26 starych obrabiarek do metalu i potrzebuje wyposażyć je w dodatkowe, przy zachowaniu oryginalnych, wygodniejsze w obsłudze, bezpieczniejsze i ekonomiczniejsze napędy. Chodzi o tzw. pracujące muzeum. Potrzebne mi te sterowania do wszystkich 26 maszyn, ale to będzie zależało od moich funduszy i ceny jednostkowej. Mam dostęp do takich silników bez ograniczeń i kosztów, problemem jest właśnie to sterowanie.
    Dane płytki na zdjęciu.
  • Helpful post
    Loker
    Level 39  
    Zadaj pytanie w dziale "Projektowanie Bazar".

Tak na marginesie - pamiętaj, że tego typu sterownik jest na potencjale sieci. Całość musi być zabezpieczona przed dotknięciem przez użytkownika - wliczając potencjometr do regulacji obrotów.
    saskia
    Level 39  
    Dzieki za porady.
    Co do zabezpieczenia to wiem i mam juz odpowiednie obudowy, mieszczace cala taka plytke, a takze kable beda w peszlach.
    Przy obrabiarkach do metalu zwykle wokol maszyny lataja ostre metalowe wiory, tak ze wszystko musi byc solidne i solidnie zabezpieczone. Zreszta, instalacja bedzie w tych samych orginalnych metalowych peszlach i w sumie to o 2 zyly wiecej niz do zwyklego silnika ze zmiana obrotow prawo lewo, tak ze praktycznie nie zmieni to zbytnio orginalnej instalacji, bo nawet wlaczniki zostana te same prawo lewo, a tylko dojdzie puszka z plytka, bezpiecznikiem, i potencjometrem.
    Jedynie kable zasilajace beda podlaczone do nowego silnika, a stary pozostanie tam gdzie byl orginalnie, ze zdjetymi paskami klinowymi.
    W maszynach ktore maja stolik-szafke jako podstawe w ktrej jest silnik nawet nie bedzie widac nowego silnika tak jak np. na maszynie z linku.
    http://www.lathes.co.uk/centec/img32.jpg