Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ekspres Zelmer 13Z014 - nie działa

fazik 14 Jan 2018 10:25 1563 5
  • #1
    fazik
    Level 16  
    Witam.
    Expres ma dwa lata. Tydzień sobie stał spokojnie, dziś chciałem zrobić sobie kawę i zonk.
    Po włączeniu do sieci, zapalają się obie lampki. Po kilkudziesięciu sekundach gaśnie żółta - wszytko jak zawsze.
    Po przekręceniu w lewo (parzenie kawy) nic się nie dzieje, żadnych dźwięków. Zapala się tylko żółta lampka. Grzałka grzeje, bo expres gorący powyżej kolby.
    Proszę o pomoc.
  • #2
    tomplichta
    Level 11  
    A nie jest to przypadkiem blokada odkamienienia?
    Niektore ekspresy tak sygnalizuja zolta dioda i zablokowaniem mozliwosci wydawania kawy dopoki nie odkamienimy urzadzenia.
  • #3
    fazik
    Level 16  
    Odkamieniałem go około 50 filiżanek do tyłu. Nie zaobserwowałem ostatnio spowolnionego napełniania filiżanki.
    Poza tym w instrukcji obsługi na pewno by o takim przypadku wspomniano.
    Przypuszczam, że to nie to.
  • #4
    tomplichta
    Level 11  
    A moze pompka siadla
  • Helpful post
    #5
    MDD
    Level 29  
    Nie ma innej możliwości należy rozebrać ekspres . Noe tu nic nie pomoże. Brak zasilania pompki nie oznacza jej uszkodzenia. Coś tą pompkę uruchamia. To jest w miarę prosty ekspres i raczej zawodny. Jak masz pojęcie o [ pomiarach] to sobie poradzisz. Tak po za tym '' moze siadla''
  • #6
    fazik
    Level 16  
    Dzwoniłem dziś do lokalnego byłego serwisu Zelmera - pan nie chciał w ogóle za to się brać. Poniżej zdjęcie.
    Ekspres Zelmer 13Z014 - nie działa

    Podpiąłem pompkę na krótko - działa.

    EDIT.
    Przerwane były kabelki przy termostacie przy pompce. Zaśniedziały.