Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ZW 23 KE 23 Euroline wpada w serwis miga 45 stopni

ostaszm 14 Jan 2018 11:47 1296 11
  • #1
    ostaszm
    Level 10  
    Witam,
    problem jak w temacie.
    Kociol wpada w tryb serwisowy. W instrukcji jest informacja o przegrzaniu, ewentulanie o problemie z pompa.
    Fakt, ze kociol jakos ostanio mocno grzeje. tzn, rura od zasilania CO jest goraca nawet przy malym nastawie temperatury.
    Ale nie wyglada na to, zeby pompa nie dzialala poniewaz ja slychac i slychac przeplyw wody. Nawet gdy wpadnie w tryb serwisowy.
    Cisnienie wody jest OK.
    Co moze byc przyczyna ewentualnego przegrzewania sie?
    Czy pompa moze za slabo krecic?
    Czy zawor trojdrogowy moze miec na to wplyw? skoro dziala grzanie Co i CWU to chyba zawor dziala prawidlowo.

    Kociol byl niedawno serwisowany. Fakt, ma 18 lat.

    maciek
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • #2
    kasprzyk
    Electrician specialist
    Nie w tryb serwisowy, tylko w awarię.
    Brak przepływu, problem po stronie inst. c.o. - filtr/y czyste ? zakamieniona/ zamulona nagrzewnica, źle przełączający zawór trójdrogowy, problem z pompą.
  • #3
    serwisszulborski.pl
    Heating systems specialist
    Czy wskazówka manometra odchyla się po resecie gdy kocioł ponownie startuje? Jeżeli brak reakcji to: albo manometr stoi albo pompa stoi.
  • #4
    ostaszm
    Level 10  
    Dziękuje za podpowiedzi.

    Wskazówka manometru odchyla się po restarcie.
    Pompa kręci ponieważ słychać i "czuć" po dotyku. Po drugie gdyby pompa nie kręciła to problem występowałby chyba od razu po załączeniu kotła, a w tym przypadku kocioł pracuje np 5 godzin, po czym wpada w awarię. Po restarcie znowu działa.
    Grzeje CWU i CO więc zawór też chyba działa. Zresztą czuć po temperaturze rury od zasilania CO. Zaraz po wyłączenie CWU zawór się przełącza na CO bo rura robi się nagle gorąca ponieważ woda z gorącego wymiennika zostaje skierowana do CO.

    Zastanawiam się tylko czy podczas grzania CO, wymiennik wtórny powinien być chłodny czy może się nagrzewać i odwrotnie czy podczas grzania CWU rura od zasilania CO powinna być chłodna czy może się nagrzewać mimo to, że wtedy woda przez nią nie płynie.

    Mam taki właśnie objaw i zastanawia się czy może zawór 3D po prostu nie do końca domyka odpowiednie otwory.
    Ale czy to byłoby powodem awarii związanej z przegrzaniem?

    Są jeszcze inne dziwne objaw. Gdy spuściłem wodę z kotła przez kran. Tzn odkręciłem ciepłą wodę, zakręciłem zasilanie CWU i otworzyłem zawór od dopuszczania, co teoretycznie powinno spowodować zejście wody z kotła, wskazówka manometru nie spadła poniżej 1 bara:-(.

    Drugi dziwny objaw. Podczas gdy kocioł zaczynać grzać CWU, bardzo głośno pracuje tak jakby woda gotowała się w środku, po 10 sekundach przechodzi.

    Trzeci dziwny objaw to w kotle słychać bardzo przepływającą wodę, zresztą w najbliższym kaloryferze też.
    Czy to oznacza, że jest powietrze w kotle i instalacji?


    Aha a cały problem rozpoczął się od tego, że trzy dni temu nagle na manometrze pojawiło się ciśnienie powyżej 3 barów i zaczął przepuszczać zawór bezpieczeństwa. Dodam, że naczynie przeponowe miało wtedy 0,7 bara, dopompowałem do 1,2.

    Może po prostu kocioł jest zapowietrzony, zwłaszcza, że słychać uchodzące powietrze przez odpowietrznik.
  • #5
    serwisszulborski.pl
    Heating systems specialist
    Kocioł na pewno do odkamieniania (wymiennik główny plus płytówka). Manometr do przepchania a naczynie do na popowania. Czujnik cw do wymiany by polepszczyć precyzję odczytu podczas grzania cw. Zawór 3D do oczyszczenia. Wymiana zużytych o-ringów i uszczelek... Konserwacja Extra min. 3godz. roboty z zastrzeżeniem że w tym modelu często płata figle elektronika (np. błędna sygnalizacja blokad)
  • #6
    ostaszm
    Level 10  
    Jak najlepiej odkamienić wymiennik? Zawsze płukałem wodą pod ciśnieniem żeby oczyścić lamelki oraz wypłukać brud z rurki nagrzewnicy, ewentualnie woda z octem.
  • #7
    ostaszm
    Level 10  
    Ok,
    obydwa wymienniki odkamienione, zawór 3d wyczyszczony, filtr na CO również.
    Nawet odkurzaczem sprawdziłem przejście przez pompę i układ wodny aż do rurki od wymiennika głównego. :-)
    Manometr przeczyszczony. Naczynie napompowane do 1,3.

    Teoretycznie działa lepiej. Nawet na kominiarzu przy maksymalnej mocy nie wyłącza się z przegrzewem.

    Tylko....
    Na manometrze widać niestandardowo duży wzrost ciśnienia. Przy schłodzonym CO 1 bar, przy nagrzanym wzrost do 2,5.
    Co prawda mimo przeczyszczenia rurki nadal podejrzany jest manometr , ponieważ przy spuszczonej wodzie wskazuje ciągle 0,5 bara.

    Drugi niepokojący objaw to wydaje mi się, że podczas uruchamiania CWU podawana jest duża porcja gazu i to przez dłuższy okres czasu. Temperatura podnosi się do 75 czasem 90 stopni. Po np. minucie ilość gazu podawanego na palnik zmniejsza się tak, że widać, że modulacja działa. Tylko ten pierwszy moment jest taki niepokojący. Wydaje mi się, że kiedyś było to mniej zauważalne.
    Czy przyczyna może być np. zakamieniony czujnik temperatury CWU?
  • Helpful post
    #8
    BUCKS
    Level 39  
    ostaszm wrote:
    Naczynie napompowane do 1,3

    Dlaczego do 1.3 bar?
    Tyle musisz dawać jeśli statyczna wysokość instalacji będzie miała 10m, co oznacza instalację rozprowadzoną w 3 piętrowym budynku .
    Przy typowej instalacji z 1 poziomem to wystarcza fabryczne ciśnienie zwykle na poziomie ok. 0,75 bar, natomiast jak chcesz mieć większą rezerwę to możesz dać maksymalnie 1 bar.

    ostaszm wrote:
    Przy schłodzonym CO 1 bar

    Ciśnienie w c.o. przy zimnej wodzie powinno być o 0,3 bar wyższe od ciśnienia początkowego w naczyniu przeponowym.
    Inaczej mówiąc przy ciśnieniu w naczyniu 0,7 bar to na kotle dajesz 1,0 bar, a przy 1,0 to na kotle wychodzi 1,3 bar.
    Skoro Twoje naczynie ma 1,3 to na kotle z zimną wodą musisz trzymać 1,6 bar.

    Ciśnienie w naczyniu sprawdzasz i uzupełniasz po spuszczeniu wody z kotła i na otwartym zaworze spustowym, aby przy pompowaniu naczynia przepona mogła swobodnie naprężyć się.
    ostaszm wrote:
    Czy przyczyna może być np. zakamieniony czujnik temperatury CWU?

    Jeśli ma on styczność z wodą to warto go wyczyścić, bo zapewne ma jakiś osad, który zawsze w jakimś stopniu będzie pogarszał odczyty.
    Akurat w moim kotle czujnik temperatury pracuje na sucho, czyli jest odizolowany od wody i mogę go wykręcić bez spuszczania wody z instalacji ale wtedy czyściłem od środka rurkę na której zamocowany jest czujnik.
  • #9
    kasprzyk
    Electrician specialist
    ostaszm wrote:


    Drugi niepokojący objaw to wydaje mi się, że podczas uruchamiania CWU podawana jest duża porcja gazu i to przez dłuższy okres czasu. Temperatura podnosi się do 75 czasem 90 stopni. Po np. minucie ilość gazu podawanego na palnik zmniejsza się tak, że widać, że modulacja działa. Tylko ten pierwszy moment jest taki niepokojący. Wydaje mi się, że kiedyś było to mniej zauważalne.
    Czy przyczyna może być np. zakamieniony czujnik temperatury CWU?

    czym odkamieniałeś wymiennik płytowy ?
  • Helpful post
    #11
    kasprzyk
    Electrician specialist
    ostaszm wrote:
    Użyłem płynu do mycia łazienek z odkamieniaczem oraz wody z octem.

    Nie bardzo wierzę w skuteczność tych środków. Na moje nadal masz problem z przepływem. Kocioł dąży do szybkiego osiągnięcia temp zadanej - słaby odbiór CWU skutkuje szybkim przyrostem temp.
    Jeżeli na kotle masz już 80 stopni, to ile w tym czasie ma temp. cwu ?
  • Helpful post
    #12
    BUCKS
    Level 39  
    ostaszm wrote:
    Użyłem płynu do mycia łazienek z odkamieniaczem oraz wody z octem.

    Do takich celów używa się specjalnego Kamixa do kamienia kotłowego. Proszek w woreczku 1kg za ok. 25zł do rozpuszczenia w wodzie.
    Ewentualnie polecany jest Lapex w butelce do rozcieńczenia z wodą.
    Kombinowanie przy kamieniu kotłowym z innymi środkami może dawać słaby efekt i pewnie masz odpowiedź dlaczego po czyszczeniu wymiennika brak efektu.
    Ja u Siebie mam zadaną temperaturę c.w.u. 38 stopni i przy przepływie c.w.u. niecałych 8 l/min na kotle w obiegu c.o. mam ok. 44/45 stopni.