Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Raspberry PI] Bezprzewodowy pomiar temperatury - czujniki bateryjne

Buster1994 14 Jan 2018 13:02 5223 5
Renex
    Buster1994
    Level 15  
    Witam,
    Przeszukałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.

Chciałbym użyć Raspberry PI jako rejestrator temperatury pobieranej z bezprzewodowych czujników z zasilaniem bateryjnym,
    Zależy mi na tym, żeby czujniki były bezprzewodowe z zasilaniem bateryjnym, którego nie będzie trzeba co tydzień wymieniać.
    Myślałem nad ZigBee jednak nie jestem do końca przekonany odnośnie samego sposobu działania i zasilania. Układy ESP również są prądożerne.

Jeśli chodzi o zasięg, to było by świetnie gdyby układ pracował z zasięgiem około 10-20 metrów jednak z uwzględnieniem stropów (piętrowy dom, zasięg - piwnica - piętro).

Pomiar temperatury mógłby się odbywać maksymalnie co sekundę, jednak co 5-10s spokojnie wystarczy.
    Było by fajnie gdyby była możliwość dwustronnej transmisji (np, informowanie o alarmie przy samym czujniku) jednak nie jest to na ten moment dla mnie wymagalne.

Co na dzień dzisiejszy jest zarówno dobre, "przyjazne" cenowo i energooszczędne do takich zastosowań ?

P.S. Raspberry Pi z powodu większych możliwości np. serwer stronki web na której chcę wyświetlać wykresy + domowy print server +DLNA itp...
    Do you have a problem with Raspberry? Ask question. Visit our forum Raspberry.
  • Renex
    TvWidget
    Level 37  
    W jakim zakresie chcesz mierzyć tą temperaturę i z jaką dokładnością ?
    Pomiar co sekundę ma sens jedynie w przypadku termopary. Tylko ona może mieć wystarczająco małą bezwładność cieplną.
    Zobacz czy nie będą pasowały czujniki iNode.
  • Renex
    Buster1994
    Level 15  
    Oczywiście, zapomniałem najistotniejszego.

Interesował by mnie pomiar temperatur od około -40*C do 125*C, dokładność na poziomie 0,5*C nawet 1 *C spokojnie wystarczy.
    Rzeczywiście, czujniki iNode wyglądają całkiem ciekawie - dzięki za podpowiedź.
    Obawiam się jednak kwestii zasięgu czujników iNode. Czy Bluetooth 4.0 będzie w stanie przebić przez dwa stropy lub nawet jeden?
    Dodam że zasięg z routera wi-fi dociera z piętra do piwnicy.

I jak może wyglądać jednoczesna obsługa na przykład 8 urządzeń iNode w Raspberry ?
    TvWidget
    Level 37  
    Jeśli chodzi o teorię to prawnie dopuszczalna moc WiFi to chyba +20dBm. W wolnej przestrzeni zmiana mocy o 6dB powoduje dwukrotną zmianę zasięgu. Urządzenia o jakich wspomniałem mają maksymalną moc +8dBm.

Są czujniki BLE z nadajnikiem o mocy +20dBm. Muszą być jednak zasilane większą baterią i są droższe. Z dużej odległości można jedynie odbierać z nich dane. Żaden typowy PC/tablet/smartfon nie ma interfejsu BT o takiej mocy aby zapewnić dwukierunkową łączność.

W przypadku czujników BLE stosuje się dwie metody przesyłania danych. Bezpołączeniową w ramkach rozgłoszeniowych i połączeniową.
    W pierwszej metodzie czujnik okresowo wysyła dane i nie dba czy gdzieś one dotrą. Każde urządzenie z włączonym skanowaniem odbiera ramki rozgłoszeniowe ze wszystkich czujników jakie są w zasięgu.
    W drugiej metodzie nawiązywane jest połączenie pomiędzy urządzeniami. Czujnik wie czy ktoś dane odbiera i może je wysyłać relatywnie szybko (kilkadziesiąt razy na sekundę). W BLE można jednocześnie nawiązać połączenie z kilkoma urządzeniami.
    Pierwsza metoda jest dobra np. do pomiaru temperatury powietrza w pomieszczeniu a druga np. do pomiaru temperatury PCB podczas lutowania.
    Buster1994
    Level 15  
    Dzięki za odpowiedź,

BLE rozumiem przez skrót od Bluetooth Low Energy, wyszukałem sporo takich czujników jednak większość gdzieś z chińskich serwisów. Jest jakaś firma z której można było by to zamówić, że tak powiem, nie czekając miesiącami na wysyłkę ?

W przypadku BLE to najbardziej by odpowiadała w moim przypadku metoda pierwsza czyli w ramkach rozgłoszeniowych.
    TvWidget
    Level 37  
    Buster1994 wrote:
    Jest jakaś firma z której można było by to zamówić, że tak powiem, nie czekając miesiącami na wysyłkę ?

Napisałem już wcześniej abyś zobaczył czy nie będą pasowały czujniki iNode.