Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Po aktualizacji Windows 10 nie działa jeden z monitorów

14 Sty 2018 13:51 4665 30
  • Poziom 3  
    Witam! Wczoraj wieczorem wyświetliło się powiadomienie o aktualizacji, więc zaaktualizowałem i zamknąłem komputer. Niestety dzisiaj go włączając zauważyłem że jeden z monitorów nie działa poprawnie co widać na zdjęciu (inne kolory, niska jakość itp.) Drugi monitor działa poprawnie. Dodam, że nie jest to problem z samym wyświetlaczem, ponieważ po odłączeniu kabla komunikat "brak sygnału" wyświetla się normalnie. Ktoś wie o co chodzi?
  • Poziom 43  
    Witam. Podać markę i model oby 2 monitorów i ustawienia w systemie dla każdego monitora?
  • Poziom 43  
    Zmień rozdzielczość/paletę kolorów.
  • Poziom 43  
    Wyłącz Fast Boot w OS i w UEFI na próbę.
    Sterownik grafiki próbowałeś zmieniać DDU?
    Model płyty podasz?

    Dodano po 2 [minuty]:

    Kasek21 napisał:
    paletę kolorów

    Ano to 16bit kolor się włączył, czyli jakby jedno wyjście z karty utraciło wspomaganie sprzętowe.
  • Poziom 3  
    PITERRR napisał:
    Witam. Podać markę i model oby 2 monitorów i ustawienia w systemie dla każdego monitora?


    Model ekranu, który działa poprawnie to Philips 226V4, a ten drugi to telewizor SAMSUNG nie znam modelu nie ma o nim kompletnie nic napisane :/ Rozdzielczość zmieniłem na dostosowaną (o 2px mniejszą niż miałem) i teorytycznie działa, ale wszystko jest rozmazane. Próbowałem zmienić paletę kolorów dalej nic. A co do Fast Boot oraz UEFI i DDU można jakoś prościej? Tak bardzo obeznany nie jestem :/ Płyta główna to: MS-7A15
  • Poziom 43  
    Mimal9999 napisał:
    A co do Fast Boot oraz UEFI i DDU można jakoś prościej?

    Nie można→jesteś na forum technicznym, masz problem techniczny.
    Mimal9999 napisał:
    Płyta główna to: MS-7A15

    BIOS z 3ciej zakładki CPU-Z podaj. Flashuj najnowszą wersję - może to być "obejściem" tego co ta aktualizacja "zaktualizowała" (czyt. popsuła).
  • Poziom 43  
    Nowa aktualizacja zmieniła sterownik do karty graficznej. Możesz powrócić do starszej wersji 1503 teraz masz 1709 i zostać przy niej jeśli jest taki problem.
  • Poziom 43  
    @PITERRR Nie ma to jak OS co sobie bez pytania podmienia sterowniki od czego chce.
    Zadziała w tym wypadku guzik "Przywróć" we właściwościach sterownika, tylko po co naprawiać, skoro kolejna aktualizacja znów wszystko rozwali???
  • Poziom 3  
    PITERRR napisał:
    Nowa aktualizacja zmieniła sterownik do karty graficznej. Możesz powrócić do starszej wersji 1503 teraz masz 1709 i zostać przy niej jeśli jest taki problem.

    Jeżeli chodzi o menedżer urządzeń > karty graficzne > sterownik > przywróć już to zrobiłem ale problem dalej był.
    safbot1st napisał:
    Mimal9999 napisał:
    A co do Fast Boot oraz UEFI i DDU można jakoś prościej?

    Nie może→jesteś na forum technicznym, masz problem techniczny.
    Mimal9999 napisał:
    Płyta główna to: MS-7A15

    BIOS z 3ciej zakładki CPU-Z podaj. Flashuj najnowszą wersję - może to być "obejściem" tego co ta aktualizacja "zaktualizowała" (czyt. popsuła).

    Nie wiem czy chodzi dokładnie o to więc wyślę wszystko związanego z cpu jak już mówiłem nie znam się tylko mam problem i nie umiem go sam rozwiązać. Ostatniego zdania również nie rozumiem :/ Ale Fast Boot znalazłem i wyłączyłem tak samo nic to nie dało.
  • Poziom 43  
    A jest nowsza wersja BIOS na stronach producenta czy masz najnowszą?
  • Poziom 3  
    PITERRR napisał:
    A jest nowsza wersja BIOS na stronach producenta czy masz najnowszą?

    moja wersja bios jest widoczna poniżej. Poszukałem troche na stronie msi niestety nie potrafie znaleźć czy jest nowsza czy nie :/ (same instrukcje aktualizowania)
  • Poziom 43  
    Jeżeli pominąłem, to przepraszam (za nieuważną lekturę), a jeżeli nie to... Ciekawość mnie zżera:
    Zmiana wyjść karty między monitorami jaki efekt daje?
  • Poziom 3  
    Matuzalem napisał:
    Jeżeli pominąłem, to przepraszam (za nieuważną lekturę), a jeżeli nie to... Ciekawość mnie zżera:
    Zmiana wyjść karty między monitorami jaki efekt daje?


    Włąśnie z tym też miałem problem w mniejszym monitorze (zepsutym, nie głównym) mam wyjście HDMI, a w ekranie głównym mam wyjście DVI na karcie graficznej mam tylko 1x HDMI i 1 - 2 (nie jestem pewnien co do tego drugiego)x DVI. W mniejszym monitorze nie ma DVI jest tylko VGA które jest w płycie głównej a podłączanie któregokolwiek monitora do VGA skutkuje brakiem wyświetlania. W monitorze głównym nie ma HDMI tylko DVI i VGA więc zmiana kabli nie jest możliwa.

    Co do biosa to mam go zaktualizować czy co?
  • Poziom 43  
    Mimal9999 napisał:
    Co do biosa to mam go zaktualizować czy co?
    Ale to raczej niezmieni dolegliwości tej karty graficznej lub samych ustawień jej.
  • Poziom 3  
    PITERRR napisał:
    Mimal9999 napisał:
    Co do biosa to mam go zaktualizować czy co?
    Ale to raczej niezmieni dolegliwości tej karty graficznej lub samych ustawień jej.


    To co powinienem zrobić? Używanie tego ekranu w innej rozdzielczości jest dość uciążliwe bo wszystko jest troche rozmazane :/
  • Poziom 43  
    A ten monitor Samsung jest podpięty na jakim kablu? A na jakim jest Philips 226V4?
  • Poziom 3  
    PITERRR napisał:
    A ten monitor Samsung jest podpięty na jakim kablu? A na jakim jest Philips 226V4?

    Samsung jest podpięty na HDMI, a Philips na DVI. Przed chwilą znalazłem przejściówkę z VGA (bo samsung ma tylko vga i HDMI) na DVI, odłączyłem główny monitor i zastąpiłem go Samsungiem. Są drobne problemy z rozdzielczością (obraz jest ucięty ale wyraźny) ale jednak to dalej nie rozwiązuje problemu ale może coś pomoże
  • Poziom 43  
    Zamieść fotkę jak jest ucięty może to tylko ustawienia monitora?
  • Poziom 3  
    PITERRR napisał:
    Zamieść fotkę jak jest ucięty może to tylko ustawienia monitora?


    Na zdjęciu tego nie widać :/ jest ucięty tak mniej więcej o 3mm z lewej strony ekranu (zmieniłem ustawienia monitora żeby wyrównał się do krawędzi) próbowałem to ustawić ale się nie da. Wcześniej pracował na rozdzielczości 1366 x 768 aktualnie przy zmianie kabli rozdzielczość ta powoduje ucięcie ekranu

    Dodatkowo zmieniłem to tylko na chwile. Zmiana kabli umożliwia mi korzystanie z 1 monitora na raz chciałem zobaczyć czy wtedy by działał więc zostać tak raczej nie może. Musi być Samsung - HDMI Philips - DVI
  • Poziom 43  
    Jaka rozdzielczość jest ustawiona w ustawieniach karty graficznej?
  • Poziom 3  
    PITERRR napisał:
    Jaka rozdzielczość jest ustawiona w ustawieniach karty graficznej?


    Aktualnie na Samsungu używam 1365 x 767 jest lekko rozmazane, ale działa
  • Poziom 43  
    Usuń sterownik za pomocą DDU. Od tego musisz zacząć.

    http://www.guru3d.com/files-details/display-driver-uninstaller-download.html

    Kręcicie się w kółko jak kupa w przeręblu.
    Pojawiły się jakieś problemy z wykrywaniem TV samsunga. Jak występuje on w managerze urządzeń to usuń go wraz ze sterownikiem i zresetuj PC.

    Podłączenie zostaw raczej takie jakie było gdy działało. Kompilacja 1709 jest jakaś problematyczna. Też mi niezbyt to wszystko się podoba. U mnie karta TV miała problem, nakombinowałem się jak nie wiem a wystarczyło usunąć z poziomu menadżera urządzeń kartę zaznaczając "usuń sterownik" i wtedy system (całkiem sam) pobrał (ten sam sterownik) ale już działało.

    Dlatego spróbuj analogicznie - DDU usunie na 100% sterownik grafiki. Po tym zainstaluj najnowszy lub jakiś starszy. I testuj.

    Biosy i ustawienia systemu to bym sobie na ten czas odpuścił. Już tu mnie nic nie zaskoczy bo takie czary czasem pomagają że szok ale jak widzisz odciski kopyt to myśl o koniu nie o zebrach ;)
  • Poziom 43  
    PITERRR napisał:
    Najnowsza jest już 1.20 .

    Gdzie wy tego szukacie?!? ;)
    Ja widzę BIOS 1.9 !!!
    https://www.msi.com/Motherboard/support/H110M-PRO-VD-PLUS-
    Mimal9999 napisał:
    Poszukałem troche na stronie msi niestety nie potrafie znaleźć czy jest nowsza czy nie :/ (same instrukcje aktualizowania)

    Tak, bo dłubiesz się w rejestrze zamiast użyć "soft" co podaję. Nie wiesz przez to nawet jaki masz model płyty nawet. To:
    MSI H110M PRO-VD PLUS
    PITERRR napisał:
    Ale to raczej niezmieni dolegliwości tej karty graficznej lub samych ustawień jej.

    Być może, ale jak nie spróbujemy to się nie dowiemy.

    Dodano po 1 [minuty]:

    310artur napisał:
    widzisz odciski kopyt to myśl o koniu nie o zebrach

    Dobre. Kradnę.

    Dodano po 1 [minuty]:

    310artur napisał:
    Kręcicie się w kółko jak kupa w przeręblu.
    Pojawiły się jakieś problemy z wykrywaniem TV samsunga. Jak występuje on w managerze urządzeń to usuń go wraz ze sterownikiem i zresetuj PC.

    Krecimy, a Ty razem z nami:
    Mimal9999 napisał:
    Jeżeli chodzi o menedżer urządzeń > karty graficzne > sterownik > przywróć już to zrobiłem ale problem dalej był.
  • Poziom 3  
    A więc tak udało się naprawić dodałem taką samą rozdzielczość jak ta przy której działało, ale wtedy wyświetlał się komunikat o duplikowanej rozdzielczości, a więc częstotliwość odświeżania zmieniłem z 60 na 59 i nagle wszystko działa. Obraz dopasowany i ostry. Wrzucam też ss to pomogło i oczywiście dziękuję wszystkim :)
  • Poziom 43  
    Przywracanie to kocioł pełen magii od MS. Ma być czysty sterownik nawet ten nowy co robi problem ale skonfigurowany od zera. Bo takie przywracanie to nie wiadomo co i skąd dziedziczy.
    Z moją kartą TV 4 razy usunąłem urządzenie ba nawet wbiłem na siłę inny sterownik. Nie pomogło. Usunąłem ten stary sterownik i ożyło. Dlaczego? Nie wiem w MS potrafią rozminąć logikę z komputerami (chyba tylko im się to udaje na razie :D )
  • Poziom 43  
    @safbot1st Autor tematu podał płytę " Płyta główna to: MS-7A15" i przez to całe zamieszanie.
  • Poziom 43  
    Ciekawe która poprawka to znów popsuje? ...

    ps. Chwała Mikrosofotowi i automatycznym aktualizacjom. Pozdrawiam.
  • Poziom 3  
    PITERRR napisał:
    @safbot1st Autor tematu podał płytę " Płyta główna to: MS-7A15" i przez to całe zamieszanie.

    Niestety jak mówiłem nie znam się a płyty nigdy nie sprawdzałem sprawdziłem gdzieś w internecie na szybko było napisane, że mam patrzeć w tej rubryce to przepisałem przepraszam za problemy
  • Poziom 43  
    @310artur Wiem o tym, jednak funkcja "Przywróć" jeszcze mnie nie zawiodła.
    ps. Wciskałeś na siłę MS sterowniki, to nic dziwnego, że nie weszły. Logika ;P Rollback dla odmiany działa ok. ;)