Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toyota Avensis T22 '97r. - Spuszczenie płynu z nagrzewnicy.

filip2431 14 Jan 2018 17:48 1176 11
    filip2431
    Level 3  
    Witam.

Mam pytanie.

1.Będę chciał wymontować nagrzewnicę tylko, że trzeba z niej spuścić płyn a nie wiem gdzie jest jakiś kranik lub zawór żeby tą czynność wykonać? Poza tym wiem, że płyn przepływa przez rurkę która jest odsłonięta i kończy się pod podwoziem więc po prostu położę pod samochodem jakąś metalową miskę i opróżnie tą nagrzewnicę.

2.Jaki płyn do tej nagrzewnicy?

Proszę o pomoc.
    migmig85
    Level 26  
    chodzi ci o nagrzewnicę od ogrzewania ??
    to tylko spuszczasz płyn z układu chłodzenia i możesz przystąpić do demontażu
    bandi21
    Level 30  
    masz korek w chłodnicy.Płyn dowolny może być borygo
    filip2431
    Level 3  
    Chodzi o nagrzewnicę która znajduje się w kabinie samochodu w kokpicie.
    migmig85
    Level 26  
    To tylko spuść płyn z układu chłodzenia i do działania
    filip2431
    Level 3  
    Patrzyłem parę dni temu w książce ( coś w rodzaju sam naprawiam ) tylko, że to jest Toyota Carina E, ale są do siebie bardzo podobne i tam było napisane, że: "obniżyć ciśnienie do atmosferycznego" i coś tam jeszcze.
    migmig85
    Level 26  
    Czyli masz powoli otwierać korek płynu chłodniczego, bo tam jest ciśnienie w układzie . Koniecznie rób to na zimnym silniku !!!
    filip2431
    Level 3  
    Dobrze. Dziękuję za odpowiedź.
    bandi21
    Level 30  
    płyn spuszczasz korkiem w chłodnicy wody.Jak odkręcisz na dole chlodnicy i ją opróżnisz to najpierw spłynie z nagrzewnicy która jest wyżej niż korek spustowy.System naczyń połączonych ,było w podstawówce na fizyce.
    migmig85
    Level 26  
    Kolega już wszystko wie :) i chyba przystąpił do prac .
    filip2431
    Level 3  
    Mam pytanie.

Pytanie to pisze dla tego, że ni mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi.

Chcę spuścić płyn chłodniczy z silnika ( dane samochodu: Toyota Avensis T22, rok produkcji: 1997, silnik: benzyna 1.8, oznaczenie silnika: 7a-fe ). Tylko nie wiem gdzie jest korek wlewu i korek spustowy. Pan z forum toyoty ( z tego co przeczytałem z tematu założonego przez jednego z użytkowników tego forum ) korek jest za alternatorem między czujnikiem chyba oleju a filtrem oleju. Nie jestem pewny co do tej śruby bo jest bardzo mocno przykręcona i może być od czegoś zupełnie innego a wolę sobie pracy ni dodawać.

Pozdrawiam i proszę o pomoc.
    andrzej20001
    Level 43  
    Daruj sobie spuść co sie da dołem chłodnicy. Przelej układ kilka razy wodą odpal przegazuj spuśc i zalej nowym płynem. Jak ukrecisz coś w bloku to kibel.