Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Duże zużycie prądu w domu jednorodzinnym - namierzamy wyciek z sieci

lenar_87 14 Jan 2018 18:07 102021 91
Buderus
    lenar_87
    Level 10  
    Witajcie,

w lato kupiłem z żoną dom, kilkuletni. Ponieważ nigdy nie mieszkałem w domu (zawsze bloki) wiele rzeczy było nowych. Od samego początku same problemy. Mniejsze, większe. Było co robić :). Od miesiąca jest względny spokój, więc zaczynam analizować rzeczy, na które wcześniej nie miałem siły. Padło na zużycie energii elektrycznej.

Dom jest w 100% na prąd:
    - płyta indukcyjna - nie gotujemy jakoś bardzo dużo, podłączona do siły
    - lodówka (A+)
    - piekarnik (A) - raz w tygodniu może godzina na wypiek jakiejś pizzy
    - mikrofala 900W - powiedzmy że używana 10 minut dziennie to maksymalnie
    - TV (A+) - myślę że maksymalnie 6h dziennie
    - pralka (A+++) - 3x w tygodniu
    - dwa laptopy - pierwszy godzina dziennie, drugi maksymalnie 6h dziennie
    - ekspres do kawy - zapaża 2 kawy dziennie :)
    - oświetlenie - koło 40 żarówek, wszystkie led od 5 do 8 W, nigdy nie świeci się nic w pokojach gdzie nikogo nie ma
    - sprzęt audio - 16h na dobę ciągnie 40-50W
    - zmywarka (A) - raz dziennie
    - do tego kilka pierdółek (ładowarki albo urządzenia na standby typu drukarka, czy drugi telewizor który jest nieużywany)
    - rekuperator - ciągnie 1kwh dziennie, zmierzone
    - dwie bramy garażowe
    - brama wjazdowa

Do tego mam na prywatnym liczniku podłączony ciężki sprzęt:
    - woda ze studni za pomocą pompy głębinowej
    - pompa ciepła do CO i CWU
    - pompki na CO i CWU

Rodzina to ja, żona i roczne dziecko, które raczej poza lampką nocną LED i podgrzewaczem do butelki nie zużywa prądu :).

Dzięki prywatnemu licznikowi mogę sobie wyliczyć ile zużywam na wentylację mechaniczną oraz zużycie w domu. Wychodzi jakieś przerażające 21-22kWh (to wartość bez wyciągnięcia wody, ogrzania jej do użytku i ogrzewania). Gdy jeszcze w pierwszej połowie roku mieszkaliśmy w takim samym składzie osobowym w bloku na oko pobieraliśmy 7kWh dziennie. Fakt - tam mieliśmy gazową kuchenkę, nie mieliśmy rekuperatora, no i bram. Ale z drugiej strony mieliśmy inne sprzęty typu lodówka i pralka w gorszych klasach energetycznych. 3x większe zużycie ale... skąd?!

Kupiłem sobie watomierz ORNO i mierzę. Na chwilę obecną wiem, że (wartości zaokrąglam w górę):
    - lodówka 24h - 1kwh
    - rekuperator 24h - 1kWh
    - czajnik + ekpres (akurat mieliśmy gości więc dwa razy więcej korzystaliśmy) 24h - 1 kWh
    - TV + sprzęt audio 24h - 1,5 kWh
    - router 24h - 0,15kwH

Zdobyłem z PGE kluczyki do skrzynki z licznikiem. Dziś wyłączam pompę na noc, zrobię pomiar 6h domu na "stand-by" podczas snu. Zobaczymy ile wyjdzie.

Co może być powodem takiego wzrostu zużycia? Jakie kroki podjąć? Co jeszcze i w jaki sposób zmierzyć? Chciałbym wspólnymi siłami z Wami jakoś to ustalić, więc każda sugestia mile widziana. Będę je w kolejnych dniach wprowadzał w życie i raportował efekty :). Kontaktować się już z dostawcą prądu, że coś jest nie tak, czy może poczekać i zbierać materiał dowodowy?

Po naszej przeprowadzce zamontowaliśmy siłowniki przy bramie wjazdowej. Jeden znajduje się jakieś 50cm od skrzynki, czy to ma jakiś wpływ? Jakieś pole elektromagnetycze? Z drugiej strony licznik jest cyfrowy...
  • Buderus
    Zygaqra
    Level 35  
    TV i audio 1,5 kWh to bardzo dużo! Z reguły lodówka to największy pożeracz prądu. Sprawdź audio w stand-by. Spotkałem się z kilkoma wieżami, które na czuwaniu pobierały ponad 20W.
  • Buderus
    karolark
    Level 42  
    20kWh to dużo na dom? ja w mieszkaniu zuzywam około 12kWh :D :D
    Anonymous
    Anonymous  
    lenar_87
    Level 10  
    kpp_jacek wrote:
    Przyjrzałbym się pompie ciepła (zakładam, ze 21 kWh na "prywatnym liczniku" dotyczy zużycia dobowego i licznik jest "podlicznikiem" licznika PGE).

Pod "prywatny licznik" jest podłączona pompa i wszystko co związane z wodą i jej grzaniem. Pokazuje on zużycie z tych urządzeń, łącznie z obiegówkami, wynik 21-22kWh to wynik po odjęciu od głównego licznika PGE wartości podanej w danym okresie czasu przez licznik "prywatny".

Temat pompy to jest temat na zupełnie inny post. Woda-woda, lokalnego producenta... dostałem w spadku. Zużywa drugie tyle (ostatnia noc+dzień czyli od -8 do -5 na powierzchni niecałych 200m2 wraz z wodą użytkową zużyła 40 kWh, gdy jest lekko na plusie +2/3 st zużywa 17 kWh). Tym narazie się nie przejmuję - płacę i już. Z resztą z nią też miałem sporo problemów od początku przez niewiedzę między innymi.

@Zygaqra - tu biję się w pierś, wzmacniacz Audio Innovations Alto to nie jest energooszczędne urządzenie. Nie jest to co prawda lampowy wzmak, ale mimo wszystko stara konstrukcja. Swoje bierze, jest włączony maks 16h dziennie. Nawet niech bierze 30 W. 30W x 16h = 0,48 kWh dziennie. W tych 1,5 kWh na dobę wliczone jest obok TV i wzmacniacza, streamer audio, chromecast, repeater wifi i jeszcze ładowarka pod odkurzacz ręczny :).

Ogólnie mam trzy hipotezy:
    1) wspomniane wcześniej pole elektromagnetyczne z siłownika bramy a licznik (nie znam się tylko gdzieś wyczytałem że to może mieć wpływ)
    2) przebicie w grunt na kablu łączącym rzeczoną bramę z domem - kabel ma ze 70 metrów, położony w trakcie budowy.
    3) prywatny licznik przekłamuje a PC bierze więcej niż myślę, ale temu przeczą rachunki z września które już wtedy wydawały mi się zbyt wysokie ale to wtedy zignorowałem.

@triakw - pompa głębinowa jest podpięta pod prywatny licznik, którego odczyty są odjęte od zużycia ogólnego. Rzeczone 20+ kWh nie wlicza jej działania.
    TvWidget
    Level 37  
    Czy pompa ciepła ma grzałki do rozmrażania ?
    lenar_87
    Level 10  
    Jeszcze raz - 21-22kWh to zużycie prądu przez wszystkie urządzenia elektryczne w domu (RTV / AGD + oświetlenie). Wyciągnięcie wody z ziemii (działanie pompy głębinowej), jej podgrzanie do CWU i CO (działanie pompy ciepła) nie jest ujęte w tej wartości. Dobowe zużycie domu wraz z tymi urzadzeniami jest wyższe. Proszę działanie pomp w dalszej dyskusji pominąć (chyba że podejrzewamy, iż licznik jest walnięty i zaniża, a PC bierze więcej).
    Dla przykładu - odczyty za ostatnie 25 dni:
    Zużycie całkowite (pomiar z licznika dzisiaj minus odczyt z ostatniego rachunku) - 1105 kWh
    Zużycie pomp (wartość z prywatnego licznika dziś minus z dnia ostatniego rachunku) = 570 kWh
    Zużycie urządzeń domowych + oświetlenie (pierwsza wartość powyżej minus druga) = 535 kWh
    Anonymous
    Anonymous  
    Zbych034
    Level 39  
    Wyłącz wszystko z "prywatnego" licznika i zobacz czy coś nie działa co sądzisz iż jest podpięte pod licznik :prywatny".
    lenar_87
    Level 10  
    kpp_jacek wrote:
    Co do hipotez:
    Ad 1. - bajki
    Ad 2. - możliwe, łatwo sprawdzisz jak poodłączasz wszystkie urządzenia a licznik będzie wskazywał zużycie.
    Ad 3. - porównaj wskazania liczników (jak wyżej)

Dzięki! Już wiem, że jedno mogę wyeliminować :).

Ad2. Tak zrobię.

Ad3. Zrobię trochę inaczej - wyłączę dom z zasilania na godzinę, zostawiając tylko włączony bezpiecznik na pompy i ich oprzyrządowanie, dam do pieca w pompie. Jeśli licznik jeden i drugi pokaże takie samo zużycie, to wiemy że prywatny, liczący tylko to, nie kłamie. Jak pokaże mniej, to wiemy, że zaniża.
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
    lenar_87
    Level 10  
    Tutaj już szukam od tygodnia włączając watomierz w kolejne urządzenia i zliczając średnie dobowe zużycie. Teraz wpięty jest w bramę garażową :D. Będę informował o postępach.
    adversus
    Level 32  
    Pytanie do autora tematu, jakiej powierzchni jest dom, czy jest ocieplony, jeśli tak to w jaki sposób? Same bramy na "stanby" potrafią pobrać po 10-20 W a nowoczesny TV - plazma 50'' bierze w czasie pracy ponad 300W(a czasem chodzi po kilka godzin dziennie).
    Wiem jak to jest, bo też kiedyś szukałem pożeracza prądu u znajomych :) ale po sprawdzeniu poborów przez właśnie takie niebanalne urządzenia jak bramy (3 szt), domofon, alarm, budzik LED, itp pierdoły i zsumowaniu wszystkiego okazało się że suma poboru mocy zgadzała się, niestety.

Jeszcze jedno, te tanie watomierze typu Orno itp, to wynalazki które przy niskich poborach potrafią strasznie przekłamywać (żarówka LED 5 W wskazywało 8, a router zasilacz 5V, 1,2 A pokazywało ponad 10), dopiero przy mocach ponad 100W błąd wskazań jest na tyle mały że nie zafałszowuje wyników. Najprawdopodobniej nie mają True RMS'a a tylko jakiś prosty pomiar co przy odbiornikach elektronicznych znacząco może wpływać na wyniki pomiaru.
    lenar_87
    Level 10  
    @adversus śpieszę z odpowiedzią:
    - tak jak było napisane - dom około 200m2, ocieplony, grzanie podłogowe wszędzie, trzykomorowe okna na dole, dwukomorowe na górze
    - TV to LCD 60" - dane na szybko z jakiegoś sklepu:
    Klasa energetyczna A+
    Pobór mocy IEC 62087 Ed.2 (tryb włączenia) 101 W
    Roczne zużycie energii 147 kWh = 80,85 zł rocznie
    Pobór mocy (tryb czuwania) 0,2 W
    Pobór mocy (max) 168 W

Dziś w nocy ustawiłem pompę na wyłączenie (załączyła się na chwilę w celu podgrzania wody), reszta domu "spała" w trybie standby - od 20:45 (poszliśmy szybko spać :) ) do 5:05 nabiło na liczniku głównym 1,2 kWh. W tym licznik "prywatny" od pompy pokazał w tym czasie zużycie 0,1. Czyli przez 8h 20m dom na standby zużył 1,1 kWh (w tym włączony rekuperator i lodówka - obydwa mają zużycie około 1kWh w 24h czyli te dwa urządzenia pochłonęły jakieś 0,6-0,7 kWh w 8h).
    adversus
    Level 32  
    Proszę jeszcze o uściślenie poborów całkowitych mocy. Ile miesięcznie co dwa miesiące jest zużyte kWh ? Tak dla jasności, i jak to się przekłada rachunek (jaka taryfa itp)
    Pan.Kropa
    Level 32  
    lenar_87 wrote:
    Wychodzi jakieś przerażające 21-22kWh
    Jak na dom to ja nie widze tu nic przerażającego. Rozumiem że to zużycie dobowe.
    lenar_87
    Level 10  
    @Pan.Kropa to dom zużywa czy ludzie w nim żyjący? Jeśli piszę, że bez rekuperatora, bez płyty indukcyjnej (na której jakoś maniakalnie nie bawimy się w Gesslerową) oraz bram, ta sama rodzina, z tymi samymi sprzętami mieszkała w bloku i ciągnęła 7kWh na dobę, to o co chodzi? :) Tylko z racji przeprowadzenia się do domu te same sprzęty zaczęły ciągnąć 3x więcej energii? Liczyłem się z tym, że będzie to 10-12, może 15kWh, ale 22? Może ja głupi jestem i czegoś nie rozumiem :)

@adversus - pomiar za 25 dni jest w moim poście wyżej. Na 25 dni zużyliśmy w taryfie G11 1105. Prąd standardowo w cenie koło 0,6 zł za kWh.
    adversus
    Level 32  
    Ja mieszkając w bloku mam średnie dobowe na poziomie 6-7kW i widzę że nie odbiegam jakoś od średniej ... wspomniana plazma, i 3 komputery, odpuściłem po roku serwer Qnapa na 4 dyski (mimo że miał tryby uśpienia itp) pracujący 24h bo to było ok 25 pln/miesiąc , teraz korzystam gdy potrzebuje i uruchamiam przez WoL, ale mam też kuchnie na gaz (najlepsze że w ryczałcie 10pln/miesiąc niezależnie od zużycia - jeden wspólny licznik gazu na blok 40 mieszkań) ważne było np odpowiednie ustawienie termostatu w lodówce, bo pomogło zaoszczędzić
    kolejne 20pln miesięcznie (regularne rozmrażania, i brak lodu w zamrażalniku - wcześniej nie miałem o tym pojęcia że to ma taki wpływ na pobór prądu). Żarówki wiadomo ledowe, ustawione czasowe gaszenie światła na korytarzu i kilku miejscach gdzie się zapomina je gasić.
    20kW na dobę przy pompie ciepła, płycie indukcyjnej, rekuperacji i generalnie wszystkim na prąd (pamiętajmy że bramy, domofon, alarm, internet cały czas ciągnie i to nie mało) to nie jest bardzo dużo.
    Mam klientkę mająca właśnie pompę ciepła i płaci co 2 miesiące za prąd ok 4000 pln, bo kto bogatemu zabroni. Dużo prawda ? Ale jest jedno ale, dom ma 2500m2 :) co jak przeliczymy na 10 domków po 250 m2 wyjdzie 400 pln za miesiąc a to już bardzo dobry wynik.
    lenar_87
    Level 10  
    Zachodze w glowe ile razy musze tutaj napisac jeszcze ze wspominane 20kwh to wszystko poza pompa. Z pompa ciepla zuzycie dobowe rosnie do 45kwh za ostatnie 25 dni...
    adversus
    Level 32  
    lenar_87 wrote:
    Zachodze w glowe ile razy musze tutaj napisac jeszcze ze wspominane 20kwh to wszystko poza pompa. Z pompa ciepla zuzycie dobowe rosnie do 45kwh za ostatnie 25 dni...

OK, zwracam honor :) mój błąd... ale uważam że powinieneś jak wspominali koledzy wcześniej, powyłączać wszystko i po kolei posprawdzać pobory i bez problemu dojdziesz co tyle zużywa, będzie to jednak czasochłonne, niestety... A może się okazać że suma w końcowym zliczeniu będzie się jednak zgadzać. Nikt wróżka nie jest, więc tylko zostaje sprawdzić wszystko po kolei.
    kris8888
    Level 38  
    lenar_87 wrote:
    Wychodzi jakieś przerażające 21-22kWh.

To faktycznie dużo, może nie przerażająco, ale dużo. To obrazowo można przełożyć na to, że na przykład przez 22h non stop jest załączony jakiś odbiornik o mocy 1000W.

Ja w domu mam zużycie łączne na poziomie 12kWh na dobę, razem z pompkami CO, ale nie mam np. pompy ciepła.

Napisałeś, że rekuperator wlicza się w to zużycie i zmierzyłeś, że ciągnie 1kWh na dobę. Pytanie kiedy to zmierzyłeś, w jakim miesiącu, przy jakiej temperaturze zewnętrznej? Może masz rekuperator z wbudowaną elektryczną grzałką wstępną w celu zmniejszenia różnicy temperatur i ilości wytrącanych skroplin i o tym nawet nie wiesz? Grzałka być może załącza się automatycznie poniżej pewnej temperatury na zewnątrz.
    Wyłącz na próbę sam rekuperator i sprawdź ile wówczas wyjdzie kWh
    To zużycie 21-22kWh na dobę miałeś też w okresie letnim?

Nie masz przypadkiem w tym domu takich "dziwnych" wynalazków jak podgrzewane elektrycznie rynny, tarasy, podjazdy, których jeszcze nie odkryłeś, a które same się załączają poniżej zera na zewnątrz ? To potrafi nieźle pociągnąć prądu.

Coś dziwnie niskie zużycie podajesz dla lodówki. Moja na przykład zużywa około 2kWh na dobę, pracuje w cyklu: 20 minut pracy, 40 minut postoju, kompresor ma moc 250W.
    lenar_87
    Level 10  
    @kris8888 - rekuperator ma bypass. Mierzone przy temperaturze +/- 0 st.
    Podjazd to mieszanka cegieł pozostałych jeszcze z budowy i okolicznego piachu, nie podejrzewam, żeby ktoś pod tym matę grzewczą kładł :D.

Co ciekawe, tak jak obiecałem, zrobiłem dwa pomiary:
    - pierwszy na prawidłowość wskazań obydwu liczników - wyłączyłem wszystko inne z bezpieczników, dałem do pieca pompie, naciągnęła w czterdzieści kilka minut 5 kWh, wyłączyłem pompę, wyłączyłem też jej zasilanie na listwie, pobiegłem do licznika głownego - ten sam wynik
    - drugi na prawidłowość wskazania głównego licznika - wyłączyłem wszystko łącznie z pompą, zostawiłem jeden bezpiecznik na którym są trzy gniazdka i oświetlenie w jednym pokoju. Włączyłem olejowy grzejnik o mocy 1400W, między gniazdko a grzejnik dałem watomierz (pokazywał między 1330 a 1380 W), ponownie ciągnąłem jakieś czterdzieści kilka minut dopóki. Jak watomierz pokazał 1,00 TOTAL kWh wyłączyłem i do głównego - też naciągnął 1 kWh

Ponieważ podejrzewam feler w kablu łączącym bramę z domem (zasilanie idzie ze skrzynki przy bramie przez bezpiecznik w domu na powrót do bramy a to jakieś 60-70m kabla położonego w trakcie budowy jest i uwaga - zaraz po zainstalowaniu bramy przez jakieś 1,5 dnia strzelały mi korki w domu a potem się to uspokoiło). Dlatego jutro zrobię pomiar taki sam jak ten opisany wyżej jako "drugi" tylko że z włączoną bramą, zobaczymy ile naciągnie.

Jeśli brama nie weźmie z 0,5kWh to nie wiem gdzie szukać. Latam z watomierzem po całym domu robiąc dobowe pomiary i zostały mi w sumie dwie bramy (w spoczynku biorą 2,5 kw, w pracy 30 kw przez 30 sekund - to już sprawdzałem), pralka, piekarnik. mikrofala i zmywarka (indukcja do siły więc nie zmierzę). Czyli sprzęty które są u mnie wykorzystywane sporadycznie. Wszystkie pozostałe sprzęty, które są na standby teraz łącznie zużywają 4,6 kWh na 24 h. Niech na żarówki ledowe idzie... 2kWh, niech na pozostałe sprzęty idzie po 1kwh dziennie to nie przekroczę 12 na zużycie domowe włączając w to wentylację mechaniczną. Gdzieś mi ucieka jakieś 10kWh...
    karolark
    Level 42  
    lenar_87 wrote:
    dwie bramy (w spoczynku biorą 2,5 kw, w pracy 30 kw przez 30 sekund - to już sprawdzałem)

Tu jednostki są dobre?
    Anonymous
    Anonymous  
    lenar_87
    Level 10  
    Dobra kolejny dzień, kolejne testy. Łącznie zrobiłem 6 pomiarów:

- I pomiar - cały dom wyłączony, jeden bezpiecznik a na nim grzejnik olejowy 1400W - watomierz i główny licznik prądu pokazał to samo zużycie
    - II pomiar - cały dom wyłączony, włączony bezpiecznik na bramę i domofon - po godzinie główny licznik nie pokazał żadnego zużycia (brama była w stand-by, siłowniki nie pracowały)

Zrobiłem również cztery pomiary pompy:
    - III pomiar (czyli pierwszy pompy) - zużycie na prywatnym liczniku i głownym pokazało po 5 kWh - idealnie te same odczyty
    - IV pomiar - zużycie na liczniku głównym wyniosło 4,2 kWh, a na liczniku prywatnym 3,5 kWh - wskazanie licznika głównego zatem wyższe o 20%
    - V pomiar - zużycie na liczniku głównym wyniosło 5,5 kWh, na liczniku prywatnym 3,9 kWh - wskazanie licznika głównego zatem wyższe o 40%
    - VI pomiar - zużycie na liczniku głównym i prywatnym pokazało to samo - 3,1 kWh

Zasadnicze pytanie - czy prywatny licznik (obrotowy) może raz pokazywać dobry odczyt, raz zawyżać a kolejnym razem bardzo zawyżać?

Bo jeśli odpowiedź brzmi "tak" to wnioski są nastepujące:
    - licznik główny jest OK
    - należy wymienić licznik obrotowy i zobaczyć wtedy jeszcze raz jak to się będzie zachowywać
    - najprawdopodobniej moja pompa to jakaś porażka energetyczna... :)
    kris8888
    Level 38  
    lenar_87 wrote:

- najprawdopodobniej moja pompa to jakaś porażka energetyczna... :)

Przecież pisałeś wcześniej, ze zużycie prądu przez pompę ciepła nie wliczasz w te 22kWh na dobę. Rozumiem, że temat pompy to odrębna sprawa.

Moim zdaniem jednak "grzejesz" glebę gdzieś wzdłuż tego uszkodzonego (prawdopodobnie) kabla pomiędzy domem a bramą stąd to nadmiarowe zużycie kWh.
    lenar_87
    Level 10  
    Kris8888 - przeczytaj jeszcze raz.

II pomiar pokazuje, że w godzinę nic z sieci nie ubyło, a włączony był tylko ten kabel w glebie.

Tak, pompa to oddzielny temat, nie chcę tutaj roztrząsać tego ile powinna zużywać. Jednak główny licznik liczy wszystko. Jeśli wyszło, a na to wskazują pomiary, że ów podlicznik na pompie zaniża odczyty, to najprawdopodobniej nie ma wycieku w sieci jak to jest napisane w temacie, tylko pompa żre więcej niż myślałem a zużycie domowe o które się bałem jest ok. Dla przykładu, jeśli zużycie z ostatnich 25 dni kształtowało się tak, że pompa brała (według jej pomiarów) 24 kwh na dobę, a dom 21 kwh (różnica między odczytem z głównego licznika a podlicznikiem na pompie), a okazałoby się że ten licznik na pompie zaniża o 30%. To oznacza że pompa zużywa nie 24 a powiedzmy 31 kWh zaś dom jako taki 14 kWh. Wtedy z kolei wniosek jest taki, że dom zużywa mniej więcej tyle ile się spodziewałem i wraca do jakichś wartości tolerowanych a drugi wniosek jest taki, jaki zacytowałeś z mojego poprzedniego komentarza. Oczywiście wniosek jest "najprawdopodobniej" bo liczyłem że ogrzanie tej chaty pompą, czytając uczonych w internecie, powinno wynieść okolice 2000 zł. Jednak jeśli by przyjąć wartość 31kWh jako średnią dla całego okresu grzewczego to:

31 kWh x 180 = 5 580 kWh x 0,6 zł za kWh = 3 400 zł. Może nie są to koszty węgla czy gazu, ale jak na pompę to chyba sporo (tak przynajmniej czuję). Jednak temat nie jest o pompie i tak jak pisałem, nie chciałbym abyśmy teraz migrowali dyskusję w stronę skuteczności energetycznej owej pompy.
    vodiczka
    Level 43  
    lenar_87 wrote:
    główny licznik liczy wszystko. Jeśli wyszło, a na to wskazują pomiary, że ów podlicznik na pompie zaniża odczyty, to najprawdopodobniej nie ma wycieku w sieci jak to jest napisane w temacie, tylko pompa żre więcej
    Nasuwa się pytanie - jak jest usytuowany podlicznik (jego odległość, mierzona długością przewodu zasilającego pompę) od licznika głównego i pompy.
    Dziwią mnie duże i zmienne różnice wskazań.
    Bardziej zrozumiałe byłoby gdyby podlicznik stale zaniżał (lub zawyżał) o mniej więcej ten sam procent.

Część forumowiczów twierdzi że liczniki elektroniczne znacząco zawyżają zużycie, nie wierzę ale u ciebie wygląda, że tak jest.
    Tu masz link do forum: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=16220895#16220895
    kris8888
    Level 38  
    lenar_87 wrote:
    Kris8888 - przeczytaj jeszcze raz.

II pomiar pokazuje, że w godzinę nic z sieci nie ubyło, a włączony był tylko ten kabel w glebie.

Ok, ale napisałeś, ze brama była wówczas w standby i siłowniki nie pracowały. Nie wiem jak i gdzie masz zrealizowane sterowanie bramy, czy siłowniki bramy dostają zasilanie z domu tylko w momencie gdy pracują? Innymi słowy czy w kablu pomiędzy domem a bramą jest cały czas 230V, również w trybie standby?

Jeśli to Twoje zużycie w domu wynika tylko z błędów pomiarowych i błędnej kalkulacji to faktycznie nie ma o czym dalej dywagować. Jednak to wyłączanie się bezpieczników zasilających bramę przez 1,5 dnia tuż po położeniu kabla w ziemi daje do myślenia.