Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Co elektronik może kupić na Aliexpress?

bestler 14 Jan 2018 18:40 217701 1895
Automation24
  • Co elektronik może kupić na Aliexpress?
    Aliexpress stał się w ostatnich latach bardzo popularnym portalem dla kupujących z całego świata. Niskie ceny produktów są w dużej mierze zasługą faktu, że kupujemy bezpośrednio od producentów. Darmowa przesyłka jest efektem rządowego programu Chin. W rezultacie zakupy na chińskim portalu stały się dla wielu codziennością.

Chciałbym podzielić się spostrzeżeniami odnośnie zakupów części elektronicznych w chinach oraz szeroko pojętego sprzętu okołoserwisowego, jaki nabyłem drogą kupna ciągu ostatnich trzech lat w Chinach.

Ogólnie pierwsze moje zakupy w Chinach były oparte na zasadzie eksperymentu, ponieważ wyjątkowo niska cena jakiegoś produktu zachęciła mnie do zaryzykowania tych 10, 20 lub czasem więcej zł i zakupu w celu choćby przetestowania części elektronicznych i porównania ich potencjalnie identycznymi elementami kupowanymi na naszym rynku.

Pierwszym "elektronicznym" zakupem, jakiego dokonałem była duża ilość diod LED o ściśle określonej barwie, które u nas kosztowały ok. 15zł /szt. Znalazłem podobne diody na aukcji, wymieniłem kilka wiadomości ze sprzedawcą odnośnie parametrów, długości fali itd. i mimo trudnej do uwierzenia niskiej ceny - zamówiłem. Po miesiącu przyszła paczka i okazało się, że otrzymałem identyczne diody jak te, które do tej pory kupowałem w Polsce. Był to dla mnie szok, a jednocześnie ogromne zadowolenie, gdyż za 100szt. zapłaciłem dokładnie $14 czyli około 30 razy taniej niż to, co oferowały polskie sklepy. I właśnie tak zaczęła się nowa przygoda moim życiu, era zakupów na portalu Aliexpress.

Z ciekawszych artykułów kupiłem między innymi: chińskie tranzystory, zestawy rezystorów, kamerkę inspekcyjną do telefonu, mikroskop do telefonu, mikroskop DSO150, multimetr AN8008 i mnóstwo innych niskocennych części lub akcesoriów warsztatowych, których w Polsce albo jeszcze nie ma, albo są o wiele droższe. Oczywiście wymieniłem tutaj tylko artykuły dobrej jakości, które sprawdziłem i są godne polecenia. Udało mi się również znaleźć w Chinach części, które wszędzie na świecie są już nieosiągalne, nie produkowane itp.

Ciekaw jestem Waszych doświadczeń z Aliexpress, czy udało się kupić coś, co służy Wam w zawodzie lub hobby elektronika?

Co elektronik może kupić na Aliexpress? Co elektronik może kupić na Aliexpress? Co elektronik może kupić na Aliexpress? Co elektronik może kupić na Aliexpress? Co elektronik może kupić na Aliexpress? Co elektronik może kupić na Aliexpress?

Cool? Ranking DIY
    About Author
    bestler
    Admin of DIY, Automation
    Has specialization in: elektronika przemysłowa
    bestler wrote 5230 posts with rating 768, helped 254 times. Live in city Siedlce. Been with us since 2002 year.
  • Automation24
    prosiak_wej
    Level 38  
    Czy mógłbyś powiedzieć o tych LEDach, jaka barwa itd.?

Czekam na dokładniejszy opis - co kupione, kiedy, za ile, jak się sprawdza...

Ostatnim moim chińskim zakupem była przetwornica DPS5005, ale ze względu na czas dostawy kupiłem ją w Gotroniku. Dwa razy już zwracana i w efekcie zamiast wystartować zasilacz na początku grudnia mija właśnie połowa stycznia a ja mam tylko obudowę z terminalami i zasilacz napędzający.

Wcześniej z Chin kupowałem diody LED COB o barwie zimnej, bo w kraju były tylko ciepłe. Takie o długości 6cm i szerokości 1cm.
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Tak patrząc, to atrakcja goni atrakcję - wizję trochę psują perspektywy cła, kilkutygodniowego oczekiwania no i możliwości "wałków" - bo niemożliwe żeby tam sami uczciwi ludzie siedzieli.
    eurotips
    Level 39  
    Wałki są ale nie jest to nagminne a zwrot kasy zawsze bezproblemowy.
    W większości przypadków nie wymagają nawet odesłania wadliwego towaru, przynajmniej mnie się to nie przytrafiło.
    Nie wybieraj nigdy wysyłki DHL -nie będziesz płacił cła.
    bestler
    Admin of DIY, Automation
    Przesyłka może dotrzeć 3-5 dni DHL najtaniej chyba znalazłem $28, a przeważnie ok $40. W mojej ocenie nieuczciwość Chińczyków polega na niedokładnym opisywaniu produktu i ukrywaniu, nieinformowaniu cechach - dlatego trzeba o wszystko pytać i wyjaśniać ze szczegółami co i jak. Inna sprawa to wątpliwa jakość niektórych produktów - szczególnie tych naj...najtańszych.
    zgierzman
    Level 31  
    Wiele rzeczy jest absurdalnie tanich, ale nie wszystkie to podróbki. Nie wiem jak to działa, ale działa.

RTC DS3231

W sklepie Maxima ok 4$ za sztukę
    W TME 38 zł za sztukę, 10 szt kosztuje ok 270 zł - mniej więcej to samo co w Maxim...
    Na alli 10 szt kosztuje ok 40 żł i to na płytce z dodatkową pamięcią EPROM, podstawką pod baterię itp.
    Są też oczywiście nielutowane, odpowiednio tańsze.

Znalazł się ktoś podejrzliwy, kto korespondował w tej sprawie z Maximem, dobrał się do struktury układu i wysłał zdjęcia do producenta.
    https://blog.heypete.com/2017/07/29/a-look-inside-the-ds3231-real-time-clock/
    Wychodzi na to, że kości nie różnią się niczym od oryginału (nawet Maxim to potwierdził), ale kosztują 10 razy taniej.

Mogą to być jakieś odrzuty z linii, ale póki co testuję taki zegar i wydaje się działać w/g specyfikacji.

Podoba sytuacja jest z innymi scalakami. MAX490 w TME kosztuje kilkanaście zł za sztukę (przy zakupie kilkudziesięciu cena ok 10 zł/szt), a na Alli 0,74 zł (słownie: siedemdziesiąt cztery grosze) - 10$ za 50 szt.
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    robokop wrote:
    Tak patrząc, to atrakcja goni atrakcję - wizję trochę psują perspektywy cła, kilkutygodniowego oczekiwania no i możliwości "wałków" - bo nie możliwe żeby tam sami uczciwi ludzie siedzieli

Nadroższą zabawke kupiłem za 4 stówy cła nie dowalili bo trzeba chińczykowi napisać co i jak ma opisać.
    Aliexpres blokuje szmal do czasu potwierdzenia odbioru , także jest 100x lepiej jak na allegro.

Ceny są znacząco niższe toteż cała kolejka idzie mi non stop z chin, coby się nie skumulowało na odprawie celnej czy podobnie.

Np. Ds18b20 na allegro 7,5zł+przesyłka 3zł w sklepie u sąsiada 22zł na aliexpres 20 sztuk 80zł , przesyłka gratis.
    Po drugie na Ali jest mnóstwo modułów których nie ma w Polsce, lcd 4x20 i 128x64 też taniutkie, dodają I2C port gratis.
    Mierniki, wskaźniki, Led cob , arduino, wifi moduły, końcówki mocy, lion ładowarki, kamery Ip 2Mpix 4Mpix to warto ciągnąć.
    Dodano po 1 [minuty]:
    Może by wydzielić wątek bo czasami warto coś upolowanego podzielić się . Wszystko ok modBR
    KJ
    Level 31  
    Ja kupuję nie tylko na Aliexpress ale jeszcze na Gearbeście i Banggoodzie. Od jakiegoś czasu częściej niż w Polsce. Z typowych części elektronicznych to wyświetlacze Oled, tranzystory IGBT, moduły do budowy ekranu LED RGB a ostatnio kupiłem 1000szt ledów RGB ze sterownikami LPD6803 w fiormie lampek choinkowych ;) i to był chyba moj największy jednorazowy zakup - prawie 1000zl. Poza tym kupuję przede wszystkim części do dronów i akcesoria do FPV - wychodzi DUŻO taniej niż w PL jest też sporo większy wybór wszystkiego, od ram przez silniki po regulatory kamery FPV i kontrolery lotu. Generalnie mam dobre doświadczenia, udało mi się nie paść ofiarą wałków. Jedyny minus to czas oczekiwania, nawet do miesiąca. Mój rekord jeśli chodzi o szybkość dostarczenia to paczka z chin w Polsce w 3 dni - szybciej niż nie jedna paczka z allegro :D fakt że DHLem (akurat w tym wypadku była to jedyna opcja do wyboru) ale i tak całkiem imponujący wynik. Najdłużej na przesyłkę czekałem ponad 50 dni ta akurat była z Banggooda, zgłosiłem nawet jej niedostarczenie, zaproponowano mi zwrot pieniędzy albo wysłanie towaru ponownie jednak w międzyczasie paczka jednak dotarła.
  • Automation24
    bestler
    Admin of DIY, Automation
    U mnie dwa razy przesyłka nie dotarła - oczywiście zgłosiłem i za kilka dni otrzymałem zwrot kosztów. Allegro to pod tym wzgledem czarnogród, choć chyba coś sie też i tu zmienia.
    kkknc
    Level 43  
    Raz jeden spór odpuściłem. Producent domagał się zwrotu uszkodzonej części. Koszt niewiele mniejszy od jej wartości. Sporo rzeczy miałem anulowanych w listopadzie. Około 8 przesyłek. Ale kasę zwrócono. Do dziś czekam na 11 rzeczy zamówionych na początku listopada. Natomiast dostałem wszystkie które zamówiłem do połowy grudnia. Większość sprzedawców wydłużyła okres ochrony które standartowo trwa 60 dni. Co co nie odpowiadali na wiadomość mieli pecha. Założyłem spory. Po tym nagle 90% z nich się odezwało by anulować spór. ;)
    Tomekob
    Level 15  
    Kupiłem oscyloskop wprawdzie nie na Aliexpress ale na jakimś innym portalu chińskim. Oscyloskop dotarł w ok tydzień, niestety musiałem wybrać DHL no i obiłem się o Urząd Celny w którym zapłaciłem VAT (cło jest zerowe).
    Ostatnio kupiłem drukarkę 3D. Po zakupie poprosiłem sprzedawcę o dopisanie klauzuli "Towar rozłożony na czas transportu" oraz " Gift" Niestety po tygodniu wymiany e-maili Chińczyk nie zgodził się na dopisanie czegokolwiek więc zrezygnowałem z zakupu. Pieniądze miałem z powrotem w ciągu 10 minut!!! Drukarkę kupiłem od innego sprzedawcy, zwróciłem już tylko uwagę na wysyłkę z terenu UE dokładnie to z Niemiec. Drukarka przyszła kurierem w ciągu 3-4 dni bez cła i vat-u.
    Dość regularnie zamawiam drobnicę i faktycznie ostatnio z listopada nie otrzymałem 1 przesyłki na kilka innych czekałem ponad 60 dni(jeszcze z października).
    Mam bardzo pozytywne zdanie o sprzedawcach z Chin. Nie czuję się nigdy oszukany jak już to zgodnie z opisem wyżej niedoinformowany, ale miałem też sytuację gdy sprzedawca sprzedawał komplety po 10 szt diod Power Led. Potrzebowałem 12szt. napisałem do niego z prośba o wystawienie oferty żebym mógł kupić te dwie dodatkowe, niestety zignorował mojego e-maila i się nie odezwał. Za to po miesiącu otrzymałem paczkę z 12 szt led-ów oczywiście te dwie dostałem gratis.
    Myślę, że traktowanie "chińczyków" na równi z polskimi sprzedawcami jest nie do końca fair. Oni nie oszukują tak nagminnie jak zdarza się to na Allegro bo u nas często jesteśmy oszukiwani z premedytacją tak po "świńsku". Tam opisałbym to jako zbyt wybujała wyobraźnia w opisach lub po prostu nierzetelność. Oczywiście na Allegro również są "normalni" sprzedawcy to nie tak, że u nas to już tylko sami złodzieje, ale jakoś tak ich strasznie dużo.
    j_ACK
    Level 2  
    Kupiłem swojego czasu jakiś rok temu dużo modułów i czesci do prototypowania i testowania. (Chyba wszystkie byly dostepne na botlandzie, ale koszt calkowity był ladnych parę razy mniejszy.) Ostatnio wpadł mi w ręce miernik.
    Ogolnie polecam też USB power meter-y (chyba Kieweisi) te co mam dzialają świetnie :)
    Próbował ktoś z Was zamawiać płytki?
    alien90fr
    Level 26  
    Ja ostatnio zamówiłem sobie taki tester:
    Za niecałe 80 zł gdzie na allegro jest za 160 z wysyłką.
    I jeszcze multimetr aneng i inne rzeczy i ogólnie jestem bardzo zadowolony.
    sev91
    Level 13  
    Dwa lata temu kupiłem separator LCD razem z zestawem foremek, szybek, drutem itd. Nie pamiętam kwot, zapamiętałem jedynie że z wyliczeń wyszła mi połowa tego co w PL za taki sam zestaw (gratis w paczce przyszła tubka loca i pistolet do wyciskania). Sprzęt działa do dzisiaj :D

Pół roku temu zamówiłem mikroskop stereoskopowy.
    Zapłaciłem 210$ wliczając wysyłkę i oświetlacz led.
    Paczka zamówiona w czwartek i wysłana DHL była u mnie na biurku w poniedziałek o 16-bez jakichkolwiek obciążeń celno-skarbowych.

do tego dokupiłem soczewkę Barlowa 0.5 za 19$-w Polsce identyczna ponad 200zł.

podkusiło mnie na próbę zamówić Bakon 950D (coś koło 30$) - dotarła po miesiącu, Chińczyk bez problemu podmienił mi grot z zestawu na inny(JS-02). Za te pieniądze rewelacja.
    Oprócz tego masa drobnicy, pasty lutownicze, groty do stacji, soldermaska UV itp - dotychczas nie przejechałem się na niczym :wink:
    pawelr98
    Level 39  
    Ja kupiłem ostatnio całą stertę tanich płytek uniwersalnych. Po kilkadziesiąt gr za sztukę.
    Laminat,gniazda,rezystory też się zdarzały.

Z banggood nawet telefon kupiłem. Bez cła bo jakoś przesłali pocztą szwedzką.

W polsce za to kwitnie biznes odsprzedaży tych chińskich gadżetów z kilkukrotną marżą.
    theded
    Level 14  
    Biorę regularnie na handel rezystory mocy. Oczywiście cło, vat, eori i inne przyjemności, ale jak się raz przebrnie to w sumie bez problemów. Agencja DHL załatwia wszystkie formalności, produkcja do tygodnia, paczka w kraju nawet po 3 dniach. Czasem krajowe dłużej idą :P Z takich drobiazgów to czasem jakąś drobnicę do naprawy laptopów, LCD do telefonów (choć tu z jakością różnie, głównie do chińskich modeli), części obudowy do laptopów. Ogólnie z jakością nie jest cudownie, trzeba się z tym liczyć. Dlatego cena musi być na prawdę atrakcyjna, lub zerowa dostępność danego towaru w UE. Akcesoria do telefonów tylko z ali, szkła hartowane są za dolara, to samo etui a jakość taka jak wszędzie.
    bestler
    Admin of DIY, Automation
    To może zacznijmy wymieniać konkrety.

1) E-visiontek Store - naprawdę godny polecenia sklep mający w asortymencie dużo nowych rzeczy typu arduino, płytki uniwersalne, kabelki, przetwornice itp. Polecam!

2) Ostatnio nabyłem taki miernik panelowy i jestem bardzo zadowolony. Dobra jakość i świetnie sprawdza się w warsztatowej tablicy, pokazując prąd bez potrzeby stosowania bocznika. Polecam! U tego samego sprzedawcy nabyłem już też kilka innych rzeczy i wszystko jest bardzo fajne.

P.S. W tym wątku można umieszczać linki do sklepów bądź konkretnych aukcji a nawet do tego gorąco zachęcam!
    maliniak80
    Level 17  
    Fajna sprawa z tymi zakupami tylko czekac trzeba miesiąc a w jednym przypadku przesyłka nie doszła, ślad urwał sie na odprawie celnej w kraju docelowym o ile mozna wierzyc temu co tam pisze. Ale ogólnie to towar zawsze elegancko zapakowany i wszystko na tip top. Jak do tej pory to kupiłem:
    tester elementow
    programator kości
    zestaw podstawek do progsa
    mikroskop do lutowania
    lutownice
    komputerki orangepizero
    Jestem zadowolony z zakupów :D
    Anonymous
    Anonymous  
    hts
    Level 15  
    Zakupy spoko ale trzeba uważać. Kiedyś kupiłem 100 sztuk MCP2551 do CANu, dotarły po miesiącu, obejrzałem, wszystkie w taśmie ładne, wyglądały na oryginały, wystawiłem komentarz a za miesiąc je zamontowałem, żaden nie działał, puste w środku. Na reklamację było za późno. Teraz każdą rzecz, która od nich przyjdzie od razu testuję.
    bestler
    Admin of DIY, Automation
    Pong.Chu wrote:
    Znajomy podwykonawca projektu cyfrowego wspominał, że popularny jest proceder odzysku elektroniki. Kraje zachodnie wysyłają do Chin śmieci elektroniczne, gdzie scalaki są wylutowywane i oprawiane w nowe obudowy - trudno mi w to uwierzyć ale koleś siedzi w biznesie gdzie niezawodonośc jest b. ważna więc pewno ma jakieś rozeznanie na rynku. Nie mówię tutaj o jakiś opampach za 10 dolarów tylko specjalizowanych układów za tysiące (i więcej) dolarów.

Zawsze mnie zastanawiało - skąd oni mają tyle używek? Wielokrotnie po moim zapytaniu o konkretną rzecz otrzymałem odpowiedź, że mają ale tylko używkę. Chyba trzy razy kupiłem coś używanego, w tym raz bardzo drogi moduł igbt, na którym zarobiłem w Polsce więcej bardzo dużo ;)
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    bestler wrote:
    Zawsze mnie zastanawiało - skąd oni mają tyle używek?

Z tych chałd śmiecie , mają wtyki w recyklingu jak ahmed pasza z berlina co IGBT ma na tony i inny gość z anglii. I mnóstwo firm recylkingu na allegro.
    Sam mam własny i kilka zaprzyjaźnionych złomów co w kg biorę co zechcę. W tym tv, spawarki komputery , silniki elektryczne, wsio.... liczy się kg.
    pawelr98
    Level 39  
    bestler wrote:

Zawsze mnie zastanawiało - skąd oni mają tyle używek? Wielokrotnie po moim zapytaniu o konkretną rzecz otrzymałem odpowiedź, że mają ale tylko używkę. Chyba trzy razy kupiłem coś używanego, w tym raz bardzo drogi moduł igbt, na którym zarobiłem w Polsce więcej bardzo dużo ;)

Oni tam to robią na skalę przemysłową.

Rozmontowują całe kontenery elektrośmieci czy nawet używanego sprzętu.

Potem albo sprzedają jako używane albo robią "malowankę" aby element był "nowy".
    Są krótsze lub dłuższe filmy dokumentalne na ten temat.
    Simon79
    Level 20  
    Od ponad roku kupuję i nie zdarzyło sie, żeby coś nie działało albo zaginęło. Głównie różne moduły, arduino, płytki stykowe, większość 2x taniej. W cenie do 100zł, bo wiadomo, że reklamacji nie ma. Najbardziej zadowolony jestem z miernika RICHMETERS 101.
    Sareph
    Level 24  
    Wojciech. wrote:
    Jak wygląda płatność na takim serwisie? Można bezpośrednie przelać ze swojego konta czy trzeba to jakoś przez kantor?
    Przelewy24 o ile nie zmienili operatora, a jak nie to karta płatnicza.
    Anonymous
    Anonymous