Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

najbardziej ekonomiczny i najefektywniejszy sposób podgrzania wody?

wiadomixxx 15 Jan 2018 02:02 2997 13
  • #1
    wiadomixxx
    Level 2  
    Pytanie od kompletnego laika, dlatego jeśli ktoś zdecydowałby się pomóc to bardzo proszę o konkretne, łopatologiczne wypowiedzi.

    Potrzebuję podgrzewać duże ilości wody w lokalu użytkowym, jaki sposób będzie najbardziej ekonomiczny i najefektywniejszy (jakość/cena)?
    W grę wchodzi wszystko... od bojlera, poprzez pompę ciepła, po gaz i inne metody, o których istnieniu jeszcze nigdy nie słyszałem.

    Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
  • Helpful post
    #2
    jdubowski
    Tube devices specialist
    Pompa ciepła będzie miała najniższy koszt koszt eksploatacyjny, ale zarazem najwyższy inwestycyjny, instalacja wymaga nadto "kawałka" gruntu. Bojler elektryczny - musi mieć odpowiednią pojemność byś nagrzał w II taryfie (22-6) wodę na cały dzień. Gaz ziemny - wymaga komina, podobnie jak węgiel, przy którym dochodzi jeszcze magazynowanie opału, podobnie w przypadku oleju opałowego czy gazu płynnego (w tym ostatnim przypadku też musisz mieć "kawałek" terenu by postawić zbiornik).
    Dalsze rozważania warto zacząć od ustalenia ile m3/dobę chcesz podgrzać i do jakiej temperatury.
  • Helpful post
    #3
    ziomekorko
    Level 19  
    Witam. Proponuje ACV HeatMaster TC - ten kocioł niema sobie równych w produkcji ciepłej wody i zawsze jest w pełnej kondensacji, słynie z niezwykłej trwałości i odporności na awarie, posiada automatykę pogodową ze sterowaniem dwoma obiegami grzewczymi, w tym jeden z mieszaczem, wydajność produkcji ciepłej wody zapewnia odpowiednią ilość ciepłej wody w kilku kranach non stop. Moc należy dobrać do spodziewanego maksymalnego poboru ciepłej wody. Zwykle w lokalach gastronomicznych waha się od 25 do 45 kW.
  • #5
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    wiadomixxx wrote:
    Potrzebuję podgrzewać duże ilości wody w lokalu użytkowym

    A tak konkretnie ile litrów na godzinę, i do jakiej temperatury ?
  • Helpful post
    #6
    jdubowski
    Tube devices specialist
    mychaj wrote:
    Może coś z instalacji OZE? Fotowoltaika?


    Fotowoltaika do grzania wody jest pozbawiona sensu. Jak już to kolektory próżniowe ("solary"), obieg z glikolem. Tyle że jako pojedyncze źródło nie za bardzo bo słonko nie zawsze wystarczająco świeci.
  • #8
    wiadomixxx
    Level 2  
    Odpowiadając, rozważam lokal gastronomiczny w kamienicy, obecne średnie dzienne zużycie wody (prowadzę już gastronomię w innym lokalu), patrząc na podstawie paru ostatnich dni (jednak chyba nie jest takie duże jak mi się wydawało):
    ciepła - 0,416 m3
    zimna - 0,360 m3

    W lokalu jest bojler, nie wiem ile litrów.
    Nie ma ogrzewania.
    Jest możliwość doprowadzenia gazu i będę z tej możliwości korzystał w związku z działalnością, która będzie tam prowadzona.
    Cała kamienica należy do właściciela lokalu, więc możliwości są nieograniczone. Jedynym ograniczeniem jest moja kieszeń ;)
  • #9
    pawel1148
    Level 23  
    Prawdopodobnie najlepszym rozwiązaniem będzie u Ciebie gaz. Grzanie prądem nawet w nocnej taryfie jest mało opłacalne, a w lokalu gastronomicznym możesz mieć problem ze zgromadzeniem odpowiedniej ilości ciepłej wody w nocy. Oczywiście musisz mieć odpowiedni komin i napływ powietrza do piecyka, ale najczęściej w lokalach gastronomicznych nie ma z tym najmniejszego problemu. No chyba, że lokal super szczelny i włączy się mocne okapy(ale takich rzeczy się raczej nie robi w gastronomii, no chyba że ktoś na siłę szuka oszczędności, których nie ma z tego tytułu). W domu elektryczne ma trochę plusów, bo nie ma ryzyka zatrucia tlenkiem węgla podczas snu, a zużycie dobowe wody jest mniejsze, więc łatwiej tą wodę zgromadzić.

    Rozwiązanie z kolektorami słonecznymi nadaje się przede wszystkim na lato, panele fotowoltaiczne są nieco bardziej uniwersalne, ale są to jedne z najdroższych możliwych opcji i przy okazji słabo nadają się do lokalu gastronomicznego. Może w eksploatacji są tanie, ale koszt założenia niejednokrotnie przekracza koszty montażu i eksploatacji innych źródeł przez okres działania urządzenia.
    Rozwiązanie z ogrzewaniem innym paliwem drewno/węgiel. Jest najtańszym w eksploatacji, ale w domu jednorodzinnym, bo kto ma niby palić w tym piecu w lokalu ??
    Są inne metody ogrzewania za pomocą OZE, ale zwykle koszty instalacji są tak wysokie, że nigdy się nie zwrócą.
  • #10
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    Podciagniecie gazu to spore koszty projekt, komin do kotła, kociol, zasobnik itd. 20 tys zaraz sie uzbiera. Chyba , że i tak ten kociol będzie potrzebny do celów grzewczych np.
    Sama pompa ciepła z zasobnikiem to koszt 6-7 tys +koszty instalacji (potrzebny bedzie zaciag i wyrzut powietrza).Czyli +1-1,5 tys.
  • #11
    User removed account
    User removed account  
  • #12
    mychaj
    Level 34  
    Quote:
    kupić najprostszy podgrzewacz przepływowy, zainstalować i skupić się na gotowaniu a nie serwisowaniu/obsłudze wybujałej instalacji...

    Mój szwagier prowadzi restauracje w Katowicach, jedyne co było dostępne to energia elektryczna więc zamontowaliśmy w 3 punktach podgrzewacze:
    po 3 latach wszystkie wyleciały a na ich miejsce poszły bojlery 80L, po prostu zaczęły nawalać, nie wytrzymywały takiej ilości załączeń na dobę (oprócz 10 godzin otwarcia jeszcze cateringi ), następna sprawa to zmywak - na początku (15 lat temu) była 1 zmywarka (staruszek Hobart) i to z odzysku, teraz są 3 Winterhaltery i zmywa się w maszynach a nie ręcznie. 4 duże zlewy z nierdzewki do zamaczania naczyń i jest super, na dodatek kupiliśmy kostkarkę do lodu chłodzona wodą i ciepła woda (dało się ustawić na 30-40 stopni) zamiast do kanalizy trafia najpierw do tych zlewów - i straty są o wiele mniejsze.
  • #13
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    Brzecyscykievic wrote:
    andrzej lukaszewicz napisał:
    Podciagniecie gazu to spore koszty projekt, komin do kotła, kociol, zasobnik itd. 20 tys zaraz sie uzbiera.
    To nie ma podgrzewaczy gazowych przepływowych z zamkniętą komorą spalania ?

    A te podgrzewacze nie potrzebują projektu, podciągnięcia gazu, i komina?
  • #14
    BANANvanDYK
    Level 41  
    Czy będzie miejsce na "pomieszczenie techniczne"?
    Bo ja widzę tutaj zastosować duży (stojący) boiler podobny do tych solarnych, z mocniejszą grzałką trójfazową. Wężownica przyda się w przyszłości do wykorzystania z układów odzysku ciepła lub ze solarów. Do takiego boilera można podłączyć kocioł C.O. lub gazowy.
    Systemów odzysku ciepła może być kilka rodzajów, ale generalnie takie instalacje są wykonywane na zamówienie. Chociażby odzysk ciepła z układów chłodniczych lub klimatyzacji. Odzysk ciepła ze ścieków (ze zlewów) lecz tutaj wymiennik ciepła mógłby być kłopotliwy w eksploatacji ze względu na zanieczyszczenia.
    Weź pod uwagę użycie zmywarek z wbudowanym systemem odzysku ciepła, ale to koszt nowych maszyn.
    Tam gdzie bardzo gorąca woda nie jest potrzebna np. mycie rąk, ograniczyć temperaturę wody do max. 40°C zaworem mieszającym termostatycznym.