Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ekspres Krups EA8000 - nie opuszcza siłownika wystarczająco

15 Jan 2018 15:13 1209 9
  • Level 5  
    Witam! Ekspres Krups EA8000 miał przeciek na siłowniku więc wymieniłem komplet uszczelek. Po złożeniu go okazało się, że w trakcie autotestu nie opuszcza wystarczająco tłoka, brakuje jakichś 3cm do właściwego dolnego położenia. Po 2 próbach zapalają się kontrolki clean i calc. Jedyny przycisk jaki wtedy reaguje to service. Gdy go wcisnę z dyszy pary wylewa się jakieś 50ml wody i następuje kolejna nieudana próba opuszczenia siłownika. Mam wrażenie jakby pompa nie miała wystarczająco dużo mocy. Podpowiecie w czym może tkwić problem? Wydaje mi się, że uszczelki w siłowniku zostały nasmarowane wystarczająco. Z góry dzięki!
    [Szkolenie 22.06.2021, g.9.30] Zabezpieczenia Internetu Rzeczy (IoT) programowe i sprzętowe. Zarejestruj się za darmo
  • Level 12  
    Sprawdz przepływomierz może być przydkany a jak nie to nowy podłożyć jak jest mozliwość.
  • Level 5  
    pawlok7797 wrote:
    Sprawdz przepływomierz może być przydkany a jak nie to nowy podłożyć jak jest mozliwość.

    Przepływomierz sprawdzony, niestety bez zmian. Czy jest możliwość żeby układ się jakoś zapowietrzył w trakcie wymiany uszczelek siłownika?
  • Level 12  
    Raczej nie powinno, Może być pompa tak jak piszesz miałem takie przypadki, a spróbuj jeszcze docisną tłoka rękom czy nie ma jakiś oporów.
  • Level 5  
    Pompa również sprawdzona. Nadal bez rezultatów. Przy wciskaniu ręką nie czuć większego oporu niż zwykle, nic nie blokuje ani nie zahacza

  • Home appliances specialist
    Masz filtr w zbiorniku lub przed przeplywomierzem? Wymontuj i uruchom bez filtra.

    Uszczelki były smarowanie ?
  • Level 5  
    nioop wrote:
    Masz filtr w zbiorniku lub przed przeplywomierzem? Wymontuj i uruchom bez filtra.

    Uszczelki były smarowanie ?

    Filtra w zbiorniku nigdy nie było. Ten przed przwpływomierzem już wywaliłem. Tak, uszczelki smarowane smarem spożywczym. Przy wciskaniu tłoczyska ręką idzie gładko, nie czuć innego oporu niż opór powodowany przez sprężyny

  • Home appliances specialist
    No to masz problem albo z przeplywomierza albo z pompą. Innej opcji nie ma..
  • Level 12  
    A kable przy przeplywomierzu nie oderwały.
  • Level 5  
    Panowie dziękuję za próbę pomocy. Ekspres rozebrałem na części pierwsze i po złożeniu do kupy działa bez zarzutu. Tak na prawdę nie mam pojęcia co mu dolegało. W kazdym razie dzięki!