Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Budżetowe badanie EMC z wykorzystaniem SDR

mongoł2000 15 Jan 2018 15:14 1308 16
Automation24.pl
    mongoł2000
    Level 18  
    Cześć,
    wpadłem ostatnio na projekt ciekawego SDR o nazwie limeSDR
    https://www.crowdsupply.com/lime-micro/limesdr

(Za 115 USD można mieć wersję lite)

Jako, że trochę urządzeń w świat wypuszczam, to pomyślałem o takim SDR jako pre-badanie pod kątem zakłoceń EMC w paśmie 100kHz-3.8GHz. Do takiego zestawu dokupić jakąś antenę szerokopasmową i coś można badać. Wiadomo - nie będzie to to samo co w laboratorium, ale dla FCC koszty dochodzą do 10k$. Oczywiście kiedy można korzysta się z precertyfikowanych modułów radiowych, ale nie zawsze jest taka możliwość.

Pytanie, czy dokładność SDR potrafi określić czy np. nadajnik Bluetooth dobrze trzyma swoją częstotliwość. Do tego wyjścia z tego SDR możnaby wykorzystać np. do dostrajania obwodu wejściowego...czyż nie (w NRF51/52 można włączyć bezpośredni tryb dostępu do radia) ?

Więc z pomocą SDR+anteny i ewentualnie wzmacniacza, można stworzyć sobie namiastkę laboratorium EMC. Wykorzystują profesjonalne laboratorium można dosyć dobrze skalibrować swój zestaw SDR+antena i mieć odniesienie. 12bit ADC nie da super dynamiki, ale dla wielu badań EMC powinno pokazać czy przekraczamy dopuszczalne poziomy.

No właśnie, można?

:)
  • Automation24.pl
    Anonymous
    Level 1  
  • Automation24.pl
    mongoł2000
    Level 18  
    Czy dBc to nie wyznacznik jakości, tzn informacja/nośna? Nie wiem co takie doświadczenia mówi odnosnie badania EMC...tu chyba trzeba stwierdzić czy da się wykryć za pomocą SDR sygnał o wartości np. 30dBuV...jeśli tak to przydatność tego sprzętu jakaś już jest (wszystko powyżej może naruszać pewne normy). Radiówka to nie moja bajka, dlatego mogę się mylić.
    Anonymous
    Level 1  
    mongoł2000
    Level 18  
    Tutaj DS:
    https://github.com/myriadrf/LMS7002M-docs/blob/master/LMS7002M_Data_Sheet_v3.1r00.pdf
    Układ jak i samo SDR od tej samej firmy.

Czy to o czym kolega Atom1477 napisał to:
    IQ Imbalance Image -70dBc
    Czy raczej to nas bardzie powinno interesować?:
    Reference and Other Spurs Level -100dBm

Układ wygląda na dosyć zaawansowany. Co ciekawe jednostkowy układ kosztuje tyle co wersja lite SDRa.

Na RF się nie znam, wiec tu potrzeba kogoś mądrzejszego :) Mam pewien produkt który wymagać będzie sprawdzenia wyjścia na 2.4GHz, wiec sprawdzenie urzadzenia jako intencjonalny nadajnik będzie potrzebne, a do tego fajnie wykorzystać taki sprzęt do badania standardowego emc. Do tego trzeba by zakupić (albo wykonać) odpowiednią antenę, potem skalibrować sprzęt w lab, a później w prototypowaniu sprawdzać zakłocenia :)
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    mongoł2000
    Level 18  
    Dzieki za odpowiedz.

Pamietam jak za pomocą taniego SDR można było podsłuchiwać komunikacje USB :)

Oczywiście działało to z bliska. FCC dopuszcza do 37dBuV/m, więc może jednak z odpowiednimi warunkami (mniejsza odległość) można mieć namiastkę pre-badań. Trzeba tylko skalibrować zestaw :)

Co do harmonicznych Bluetooth to rzeczywiście pasmo do 3.8GHz duzo nie pokaże, choć poza BT, jest jeszcze cała reszta elektroniki do badania.
    Zamówię ten zestaw rozbudowany, do tego antenę EMC i dam znać czy coś można z tym zrobić :)
    jarek_lnx
    Level 43  
    atom1477 a uwzględniasz zysk transformaty?
    FFT gain = 10*log(M/2)
    M liczba próbek.
    W analogowym jest podobny efekt, im węższe pasmo tym mniej szumów przechodzi.
    Anonymous
    Level 1  
    jarek_lnx
    Level 43  
    atom1477 na początku Cię nie zrozumiałem, masz rację jeśli chodzi o urządzenia nadawcze, gdzie zawsze jest obecny silny sygnał użyteczny i utrudnia obserwację składowych niepożądanych, jednak bardzo wiele urządzeń nie jest (w zamyśle) nadajnikami i tam nie SFDR, ale poziom szumów ma znaczenie.
    Anonymous
    Level 1  
    mongoł2000
    Level 18  
    Dziś odebrałem sprzęt :) Poczekam na anteny EMC i jak znajde czas to wrzucę wrażenia na elektrodę, choć fajnie jak znajdzie się ktoś z większa więdzą w EMC dla sprawdzenia moich testów :) Ale to i tak za jakies 2mce..za dużo pracy :)
    Anonymous
    Anonymous  
    mongoł2000
    Level 18  
    Kupiłem LIME SDR. A do czego planujesz piny te wykorzystać?
    Jak na razie to oprogramowanie od Lime wymaga redesign'u. Mało intuicyjne i trzeba sporo posiedzieć. Do tego cała płytka powinna być ekranowana (obudowa z alu). Jak ogarnę i znajdę czas to jakiś opis wrzucę na elektrodę.
    Anonymous
    Anonymous