Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Berlingo - Naprawa kluczyka, zdalne sterowanie zamkiem centralnym

elektronikq 15 Jan 2018 17:28 2811 18
    elektronikq
    Level 25  
    Mam kluczyk uszkodzony do berlingo I.
    Coś takiego:
    Grot jest poluzowany i jest problem z otwieraniem drzwi. Nie ma zamka na pilot. W kluczyku jest immobilaiser.
    1. Jak naprawić kluczyk?
    2. Czy można zrobić zamek sterowany na pilot? Dokupić jakiś układ?
    Pozdrawiam
    elektronikq
    Level 25  
    Stary kluczyk ma immobilaiser. Muszę go wyciągnąć ze starej obudowy i włożyć do nowej? Jakaś płytka z elektroniką?
    Potem pójść do ślusarza z takim kluczem gotowym i ze starym aby on odpowiednio dorobił klucz. Ale jak przerzucić tą elektronikę? Dobrze to widzę czy to jakaś specjalna procedura.

U mnie jest centralny z siłownikami. Tylko działa on na przekręcenie kluczykiem. Miganie świateł awaryjnych przy otwarciu i przy zamknięciu jest mi nie potrzebne, chyba, że to nie jest trudne i wystarczy jakiś przekaźnik i podpiąć się do wył. świateł awaryjnych.
    elektronikq
    Level 25  
    W aukcji z tym kluczem do dorobienia jest napisane: miejsce na transponder. To jak nie będę musiał nic wyciągać?
    Czyli muszę go jakoś wyciągnąć.
  • Helpful post
    rafcio_21
    Level 29  
    Jak masz kluczyk rozbierany to wtedy wyciągasz taką malutką kosteczkę i przekładasz ale twój ze zdjęcia wygląda ze jest cały zalany plastikiem w takim przypadku koleś dorabiający ci kluczyk dorabia taki sam jak twój z wbudowanym ekspanderem i tylko kopiuje kod z twojego kluczyka i wgrywa do pustego ekspandera w nowym kluczyku. Do Berlingo są kluczyki z wbudowanym pilotem które można rozebrać i przełożyć ekspander a ten z twojego zdjęcia w pierwszym poście na taki nie wygląda.
    elektronikq
    Level 25  
    A da się zrobić zamek centralny na pilota?
    RADU23
    Moderator of Computers service
    elektronikq wrote:
    A da się zrobić zamek centralny na pilota?

Spójrz w post nr.2 =>
    rafcio_21 wrote:
    Możesz kupić zestaw centralnego zamka wraz z centralą pilotami i siłownikami.

Np. =>
    elektronikq
    Level 25  
    Troszkę się nie zrozumieliśmy. Ja mam już centralny zamek, tylko, że z klucza. Chciałbym żeby dorobić do tego osobne sterowanie z pilota.
    Czyli trzeba jakiś przekaźnik radiowy na 12V?
    elektronikq
    Level 25  
    To wtedy będę miał dwa centralne zamki?
    Na mój zmysł:
    Skoro kluczykiem otwieram zamek to jest to wyłącznik. Jak podłącze się do niego przekaźnikiem równolegle to będę miał otwierania przekaźnikiem i kluczykiem?
    elektronikq
    Level 25  
    Witajcie. Pisałem o tym w innym temacie. Mam w berlingo I zamek centralny sterowany od drzwi kierowcy wszystkimi drzwiami.
    Chciałbym do tego dołożyć jakiś radiowy "bezpieczny" przekaźnik który dołoży mi funkcję otwierania "na pilot".
    I teraz tak: czy ściągać od wewnątrz zabudowę drzwi od kierowcy czy przewody są wyprowadzone i są gdzieś w kabinie?
    Dokładnie nie wiem gdzie mogę znaleźć przewody żeby się wpiąć.
    elektronikq
    Level 25  
    Dziękuje pozdrawiam.
    wandre
    Level 12  
    Witam.
    Najlepiej podpiąć do sterownika zamka centralnego. Sterownik powinien się znajdować przed tylnym nadkolem z prawej strony.
    elektronikq
    Level 25  
    Mógłbyś wskazać to jakoś na zdjęciu? Bo nad prawym nadkolem to jest podnośnik i klucz.
    elektronikq
    Level 25  
    berlingo 2006.