Czy jest mi ktoś w stanie powiedzieć jakiego rodzaju i jakiej budowy są źródła laserowe montowane w przecinarka do stali od minimum 500w mocy? Szukam informacji ale znajduje mi tylko CO2.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therersv6 wrote:Czy jest mi ktoś w stanie powiedzieć jakiego rodzaju i jakiej budowy są źródła laserowe montowane w przecinarka do stali od minimum 500w mocy? Szukam informacji ale znajduje mi tylko CO2.
rsv6 wrote:Wiele mi to nie mówi. Czyli tam są zwykłe diody około 10W każda na światłowodzie i skupiane wszystkie do kupy? No ale 500w to jakieś 50 diod. Myślałem że tam siedzi jakiś laser typu rubionowy.
rsv6 wrote:Jaką mają moc i sprawność lasery rubinowe? Czy nie lepszy jest właśnie taki rodzaj niż zwykły fiber w którym zużywają się diody?
Ze zdjęcia wynika że Światłowód już tylko przenosi samą energię nie generuje. A przed nim i tak jest cała optyka.
rsv6 wrote:
Co w tym światłowodzie jest że zwiększa moc wiązki? Czy jest jakieś urządzenie pomiędzy czy już po prostu sam światłowód bez żadnego zasilana mnoży tę energię. Drogi taki światłowód?
rsv6 wrote:Czy do tuby laserowej CO2 da się jakoś podłączyć światłowód? Czy na światłowodzie są jakieś straty?
Art.B wrote:No światłowód do lasera CO2 to już dość poważna sprawa. Na 10,6µm materiały na światłowód to zwykle ekstrudowane polikrystaliczne halogenki metali alkalicznych (KCl, BrI,...) oraz np. TlBrI (bromo-jodek talu). Rzadko spotykane i raczej trudno dostępne.