Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Karta do koparki kryptowalut.

lord232! 16 Jan 2018 23:20 1458 9
    lord232!
    Level 27  
    Witam. Proszę mi powiedzieć czy tą kartę ( Inno3D GeForce GTX 1060 6GB ) można używać do kopania kryptowalut? Chciałem kupić 6szt. Czy jest jakiś sens? Pozd.
    Kasek21
    Level 43  
    Zależy co chcesz "kopać"?

Jeżeli chodzi o BC i wysoką trudność to moim zdaniem karty za słabe jeżeli ma być z tego zysk.
    lord232!
    Level 27  
    Tak chcę kopać BC.
    To jakie karty były by odpowiednie aby coś się opłacało?
    Ale w przedziale do 2000zł.
    sn2010
    Level 7  
    Z tego co wiem, producent nie przewiduje gwarancji, jeśli karta zostanie użyta do kopania kryptowalut.

Rozpakowując kartę na opakowaniu masz informację o tym
    Kasek21
    Level 43  
    sn2010 wrote:
    Z tego co wiem, producent nie przewiduje gwarancji, jeśli karta zostanie użyta do kopania kryptowalut.

... a jak to sprawdzi? :)

Krzysztof Kamienski wrote:
    jaka musi być minimalna prędkość łącza obsługującego taką najprostszą ,,,koparką" ?

Obojętnie jakie łącze.
    sn2010
    Level 7  
    Kasek21 wrote:
    ... a jak to sprawdzi? :)

Kasek21, podejrzewam że ma metody. Sam aktualnie szukam kart, dlatego na takie rzeczy zwracam uwagę. Widziałem kilka kart, które nie wytrzymały pierwszych ośmiu miesięcy. Jakby mi później producent miał odrzucić reklamację - przez co byłbym stratny ok. 1.5 tys zł - to ja wolałbym nie ryzykować.

Ogólnie ciężki temat, jak ktoś jest mocno uparty to może coś ugrać, ale moim zdaniem za mała różnica w cenie do wielkości ryzyka, by było warto się tymi kartami interesować.
    safbot1st
    Level 43  
    lord232! wrote:
    Tak chcę kopać BC.
    To jakie karty były by odpowiednie aby coś się opłacało?
    Ale w przedziale do 2000zł.

Z tego, co ostatnio się dowiadywałem nie opłaca się kopać BTC kartami PCI-E.
    Karta z przedziału 2K PLN, czyli pokroju 1080Ti jest nieopłacalna do kopania czegokolwiek.
    Ciebie interesują karty używane (czyli jak najtańsze) ze średniej półki, które mają jak najniższe TDP w stosunku do mocy obliczeniowej. Dodatkowo nie interesuje Cię BTC tylko pochodne, znacznie bardziej opłacalne waluty, ale to ustalasz we własnym zakresie i efektami takiego "research`u" nie dzielisz się z nikim. ;þ
    Spadki cen walut mogą doprowadzić do konieczności totalnej zmiany taktyki, jeśli nie chcesz, aby z trudem zwracał Ci się sam prąd.
    Ranking opłacalności wg. mnie:
    1. Nvidia GeForce GTX 1070
    2. AMD Radeon RX 580
    3. AMD RX 480
    4. AMD Radeon RX Vega 56

???
    Ogólnie krypto się nie kopie za pomocą GPU lecz specjalną koparką.
    Liczyć trzeba przede wszystkim ile kosztuje u Ciebie kilowatogodzina i po ilu miesiącach zwróci się zakup karty (kart. bo jedną sztuką "zwracanie się" potrwa lata)

Dodano po 6 [godziny] 21 [minuty]:

ps. Dodatkowo wiem, że karty AMD mogą wymagać flashowania BIOS, podczas, gdy NV tego nie potrzebują.
    Są specjalne karty PCI-E do kopania P014, P106 (NV), ale nie mają wyjść wideo, więc nie da się ich później odsprzedać gamerom.
    excray
    Level 40  
    BC? Nie ma takiej kryptowaluty. Ciężko będzie więc to kopać jakąkolwiek kartą.