Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Odbiór tylko jednego mux w małopolsce

17 Sty 2018 18:32 447 10
  • Poziom 8  
    Po kolejnym włączeniu mojego starego telewizora i zewnętrznego tunera Cabletech URZ0195 nie było żadnego programu. Spróbowałem zainstalować je jeszcze raz za pomocą menu tego tunera. Nie znalazło żadnego. Antena jest zbiorcza na dachu bloku. Wyjąłem wtyczkę od niej i podpiąłem bo akurat miałem zewnętrzną pokojową wiwa an200. Powiesiłem wysoko przy drzwiach balkonowych – też nic nie znalazło. Zainstalowałem najnowszą aktualizację dla tego tunera (znalazłem tylko taką dla tych tunerów wyprodukowanych po 12/2012 czyli jak mój) ale też nie pomogło podobnie jak powrót do ustawień fabrycznych.

    Dziś kupiłem nowy tuner.CABLETECH URZ0326 DVB-T2
    Złapał tylko 9 kanałów. Polsat, TVN, tv4, tv puls, tvn7, puls 2, tv 6, Super Polsat, TVS. Wychodzi na to, że z jednego multipleksu. Na zewnętrznej antenie tak samo. Nie wiem czy to teraz wina anteny, czy interweniować w komunalce. Czy może być tak, że niemal 5 lat nowszy model ma słabszą moc odbioru? Ja mieszkam na 3 piętrze, wcale nie na odludziu – Libiąż, małopolska. Kod pocztowy 32-590. Nie sądzę by ktoś łaził po dachu i grzebał przy antenie, że nagle coś takiego się stało.
  • Poziom 35  
    Witam. A jak jest u sąsiadów?
  • Poziom 37  
    methiu2 napisał:
    Odbiór tylko jednego mux
    methiu2 napisał:
    Złapał tylko 9 kanałów. Polsat, TVN, tv4, tv puls, tvn7, puls 2, tv 6, Super Polsat, TVS

    Jeżeli łapiesz TVS, to odbierasz dwa mux-y. A jeżeli dwa, to powinieneś mieć 12 programów, bo mux-2 ma ich 8, a Mux-TVS ma 4 (TVS HD, Polsat HD, TV Republika, Radio Silesia).
    Co prawda mieszkasz w Małopolsce, ale odbierasz z nadajnika w pobliskich Mysłowicach.
    methiu2 napisał:
    podpiąłem bo akurat miałem zewnętrzną pokojową wiwa an200

    A włączyłeś zasilanie anteny w dekoderze?
  • Poziom 28  
    A antenę masz ustawioną w stronę Krakowa czy Katowic? Jak Kraków to przeskanuj kanały 23, 25 i 50.
  • Poziom 35  
    Do Krakowa nadajnika Chorągwica ma około 55km. Więc najlepiej nadajnik Kosztowy około 17km.
  • Poziom 43  
    To nic nie znaczy, wszystko zależy od warunków odbioru- przeszkody itp.
  • Poziom 8  
    To jest naprawdę ciekawe. Sprawdziłem tuner u kolegi, który mieszka w bloku tuż obok. Tuner nalazł wszystkie kanały czyli jest sprawny (CABLETECH URZ0326), mało tego. Sprawny okazał się nawet Cabletech URZ0195, na którym mi nic nie znajduje. Nawet tych 9 kanałów.

    Czyli co pozostaje winnego? Antena? No właśnie chyba nie bardzo skoro ze zbiorczej jak i zewnętrznej wyszukuje taką samą ilość kanałów na urzo326 - czyli te 9.

    Co jest jeszcze wspólnym mianownikiem problemu? Telewizor i kabel euro. Czy ten ostatni może mieć wpływ na problemy?
  • Poziom 43  
    methiu2 napisał:

    Co jest jeszcze wspólnym mianownikiem problemu? Telewizor i kabel euro. Czy ten ostatni może mieć wpływ na problemy?

    Nie żartuj. Pozostaje instalacja antenowa lub to jak, czym podłączasz.
  • Poziom 8  
    LeDy napisał:
    methiu2 napisał:

    Co jest jeszcze wspólnym mianownikiem problemu? Telewizor i kabel euro. Czy ten ostatni może mieć wpływ na problemy?

    lub to jak, czym podłączasz.


    "Jak" - nie bardzo rozumiem. Wciskasz wtyczkę do gniazdka, cóż więcej. "Czym" - kabel anteny zbiorczej - z jednej strony podłączony do gniazdka w ścianie, z drugiej wiadomo, że do tunera. Gdy sprawdzałem jak wygląda sytuacja na zewnętrznej wiwie, kabel (inny, z zestawu od tej wiwy) wiadomo, że wychodził od wiwy a drugi do tunera.
  • Poziom 43  
    To jak w sąsiednim bloku działają twoje dekodery to teraz z sąsiedniego przynieś do ciebie jakiś dekoder.
  • Poziom 8  
    Ale w czym mi to pomoże skoro już wiem, że wina nie leży po stronie tunera. Ewentualnie coś z anteną albo instalacją. Odsunąłem szafę i z tego co widzę, wtyczka od kabla tuner-ściana (kabel od zbiorczej) zawsze była podłączona do lewego gniazdka, na prawym nie działa nawet 9 tych kanałów.

    https://drive.google.com/file/d/1wF4JYwivveebG9ik3Oyy4K6Y8YbVitRa/view

    Spróbuje może sprawdzić gniazdko i wymienić kabel