Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Płyta ceramiczna Amica PH6121 - płyta wyłączyła się i nie reaguje

zi3ry 19 Sty 2018 17:03 408 2
  • #1 19 Sty 2018 17:03
    zi3ry
    Poziom 8  

    Witam!
    Płyta ceramiczna Amica Typ: PBF4Q249CFTS model: PH6121FTS. Kilka dni temu podczas gotowania wyłączyła palniki, dała kilkukrotny sygnał dźwiękowy i zaczęły migać litery "H" przy palnikach, po około pół godzinie weszła w jakiś inny tryb i wyświetliły się przy dwóch palnikach "F", a przy dwóch pozostałych "0". Kuchenka od tego momentu przestała reagować na dotyk, wyłączanie zasilania nie pomaga. Dodaje zdjęcie aktualnego stanu kuchenki. Proszę o pomoc w diagnozie problemu.
    Płyta ceramiczna Amica PH6121 - płyta wyłączyła się i nie reaguje

    0 2
  • #2 21 Sty 2018 08:57
    roxio
    Poziom 21  

    Czyli na samym początku pojawił się błąd FH z powodu przegrzania panelu z sensorami i został przerwany dopływ energii elektrycznej. Teraz włączył się tryb bezpieczny z błędem F0 (błąd wewnętrzny) - na początek odłącz od zasilania na co najmniej 40 minut. Odłączanie na chwilę nie przynosi żadnego efektu. Wolny czas poświęć na porządne umycie płyty. Nie świeci się też przypadkiem blokada rodzicielska?

    1
  • #3 21 Sty 2018 10:15
    zi3ry
    Poziom 8  

    Dokładnie sytuacja wyglądała tak:
    Gotował się garnek na prawym dolnym polu, ledwo się zanotował i w tym momencie płyta wyłączyła się i przy tym polu migało tylko "H" a zawsze świeci gdy pole jest gorące. Jednak mogłem ponownie uruchomić grzanie. Stało się tak chyba 3 razy i przerzuciłem garnek na lewe tylne pole i stało się podobnie. Wtedy przy obu tych polach migało "H". Po koło pół godziny wyświetliło się taki komunikat jak w poście wyżej. I płyta przestała w ogóle reagować. Wyłączenie zasilania nawet na całą noc nie pomogło. Płytę otworzyłem, wizualnie nie było żadnych uszkodzeń, przelutowałem przekaźniki, kondensatory i większe luty. Płyta wystartowała na 10min i znów pokazała ten sam błąd. A propos blokady...po włączeniu zasilania dioda blokady zaświeca się na ok 2 sek po czym gaśnie i po ok 5sek zaświeca się błąd.

    0
  Szukaj w 5mln produktów