Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Tesla GR-500 i7-7700/GTX1060 - opóźnienia reakcji komputera nawet podczas podsta

20 Sty 2018 12:12 747 27
  • Poziom 12  
    Witam
    Już pewnie ze dwa tygodnie szukam powodu i brakuje mi już pomysłów, dlatego będę wdzięczny za pomoc. Kupiłem nowy komputer, z jedną z lepszych obecnie na rynku konfiguracji, a komfort pracy na nim jest gorszy niż na wcześniejszej, znacznie starszej konfiguracji. System jest legalny, niemodyfikowany w żaden sposób - Windows 10 home 64 bit. Procesor i7, 8bg ram, dysk ssd, grafika GTX1060.

    Problem polega na tym, że występują ok. sekundowe opóźnienia w reakcji komputera na moje działania. Dla przykładu w poprzednim zdaniu każda literka pojawiła się na ekranie błyskawicznie po naciśnięciu przycisku na klawiaturze, ale słowo "polega" napisałem już całe, a na ekranie pojawiło się dopiero po chwili. Tutaj piszę post w chromie, ale sytuacja ma miejsce również w komunikatorze Skype, w programach Offica, czyli ogólnie we wszystkich sytuacjach gdzie wpisuje jakiś tekst. Wpisywanie tekstu jest najłatwiejszym sposobem na zauważenie zacięć, ale odczuć można je w wielu innych przypadkach np. opóźnienia w scrollowaniu dokumentu, opóźnienie we przełączeniu utworu w Spotify itd.

    Przyczyna jest o tyle trudna do zlokalizowania, że opóźnienie nie jest ciągłe. Mogę napisać kilka zdań tekstu, a z opóźnieniem na ekranie pojawi się tylko jedno słowo. Nie dotyczy jednego programu, bo opóźnienia występują w różnych. Nie dotyczy tylko reakcji na działania na klawiaturze, bo zacięcia są również w reakcji na działania na myszce. Obserwuję sobie w menedżerze zadań wydajność i nie widzę skoków obciążenia komputera w chwili wystąpienia zacięcia.

    Co zrobiłem?
    - zaktualizowałem sterowniki wszystkich urządzeń do których znalazłem je na stronach producentów plus zainstalowałem te które driver boster 5.1 znalazł dla mniej znanych elementów komputera
    - zaktualizowałem bios
    - mam zainstalowane wszystkie aktualizacje widnowsa
    - antywirus jest aktualny
    - przyczyn szukałem w dysku ssd - wyłączyłem defragmentację tego dysku, wyłączyłem indeksowanie plików i usługę windows search
    - znalazłem taki temat https://support.microsoft.com/pl-pl/help/3083...00-disk-utilization-on-windows-10-devices-wit Zmiana opisana tam nie pomogła

    Będę wdzięczny za każdy pomysł lub przynajmniej wskazówkę, w którym kierunku mogę szukać przyczyn. Dzięki.
    Pozdrawiam
  • Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
  • Admin grupy komputery
    Zacznij od sprawdzenia, czy problem występuje w trybie awaryjnym systemu oraz bez podłączonego internetu.
    Uzupełnij dane o komputerze zgodnie z https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2996917.html

    Daj do kompletu screeny ze wszystkich zakładek programu CPU-Z w tym zakładka SPD dla każdego zajętego slotu RAM.
  • Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
  • Poziom 12  
    Opis komputera:
    01- x-kom Tesla GR-500, plyta glowna ASUST PRIME B250M-A, bios Version 1001 (2018/01/04) https://www.x-kom.pl/p/365222-desktop-x-kom-tesla-gr-500-i7-7700-gtx1060-8gb-1tb.html
    02- Intel(R) Core(TM) i7-7700 CPU @ 3.60GHz, 4x , 3600 MHz
    03- DDR4, 8gb,
    04- GeForce GTX 1060 6GB
    05- be quiet! System Power 8 500 W
    06- Nie posiadam woltomierza. Nie wiem gdzie szukać takiej informacji w systemie.
    07- grafika 39 stopni
    08- -
    09- Windows 10 Home 64 bit
    10- Eset Internet Security 11.0.159.0
    screeny
    Tesla GR-500 i7-7700/GTX1060 - opóźnienia reakcji komputera nawet podczas podsta
    Tesla GR-500 i7-7700/GTX1060 - opóźnienia reakcji komputera nawet podczas podstaTesla GR-500 i7-7700/GTX1060 - opóźnienia reakcji komputera nawet podczas podstaTesla GR-500 i7-7700/GTX1060 - opóźnienia reakcji komputera nawet podczas podstaTesla GR-500 i7-7700/GTX1060 - opóźnienia reakcji komputera nawet podczas podstaTesla GR-500 i7-7700/GTX1060 - opóźnienia reakcji komputera nawet podczas podstaTesla GR-500 i7-7700/GTX1060 - opóźnienia reakcji komputera nawet podczas podsta
    Tesla GR-500 i7-7700/GTX1060 - opóźnienia reakcji komputera nawet podczas podsta

    Wydaje mi się, że w trybie awaryjnym problem nie występuje, ale nie mogłem włączyć programów office i nie działała moja bezprzewodowa klawiatura.
  • Poziom 43  
    barca231 napisał:
    bezprzewodowa klawiatura

    Tak to jest, jak kluczowe informacje podaje się na końcu.
    Sprawdź normalną klawiaturę.
    Mysz też masz przez radio?
    Wykonaj bootowalny memtest:
    http://memtest.org/download/5.01/memtest86+-5.01.usb.installer.zip
    Zamieść SMART z CrystalDiskInfo.

    Dodano po 6 [minuty]:

    barca231 napisał:
    10- Eset Internet Security 11.0.159.0

    Odinstalować "toto". Może być powodem problemów. I pewnie jest.
  • Poziom 12  
    Nie jest to kluczowa informacja. Mysz jest na kablu. Na klawiaturze na kablu problem występuje również.
    Siadam do memtest i cystaldiskinfo
  • Poziom 43  
    barca231 napisał:
    Wpisywanie tekstu jest najłatwiejszym sposobem na zauważenie zacięć, ale odczuć można je w wielu innych przypadkach np. opóźnienia w scrollowaniu dokumentu, opóźnienie we przełączeniu utworu w Spotify itd.

    Jeśli podczas takich zacięć miga lampka dysku twardego, to na 99% stawiam na skanowanie
    antywirusa.
    Zacznij wtedy od usunięcia całkowitego antywirusa.
  • Poziom 12  
    Tesla GR-500 i7-7700/GTX1060 - opóźnienia reakcji komputera nawet podczas podsta
    Program nie pokazuje informacji o stanie dysku ssd. W drugiej zakładce mam hdd, stan "dobry".

    Memtest przeszedł bez błędów.
  • Poziom 43  
    barca231 napisał:
    W drugiej zakładce mam hdd, stan "dobry".

    Czy zamieścisz SMART z HDD? Stan "dobry" to nie jest techniczne określenie stanu tego HDD, na tym Forum.
    Podaj SMART SSD z SSD-Z (nie opis słowny).

    Czy odinstalowałeś antywir jak doradzałem?
  • Poziom 19  
    Mam ten sam antyvirus i nie ma z nim problemów. Miałem go na LGA 775 jak i 1151 (Z370) - nie przyczynia się do spadku wydajności, ani tym bardziej problemów opisanych przez autora.
  • Poziom 43  
    @Myrasz Każdy temat jest inny, choćby ze względu na inny osprzęt.
    Na razie nawet stanu dysków Autor nie podał.

    Dodano po 4 [minuty]:

    @Myrasz Poza tym, chcesz mi napisać, że skanowanie stron www i pobieranych plków "nie przyczynia się do spadku wydajności"? Kogo chcesz przekonać? Czyżby antywir robił to bez wykorzystania zasobów systemowych?
    Może masz inaczej skonfigurowany ten antywir, może wirus się podszywać pod niego lub jest jakiś konflikt programowy. Ja zadałem poradę do wykonania, która wydawała mi się zgodna z objawami.
    Jeśli to nie wina antywirusa, będziemy szukać dalej.
  • Admin grupy komputery
    Od strony ustawień RAM (CPU-Z) nie widać problemu.
    barca231 napisał:
    plus zainstalowałem te które driver boster 5.1 znalazł
    Wywal ten program z systemu, bo nie rzadko robi więcej szkód niż pożytku.
    Pokaż screen z menadżera urządzeń.

    Pokaż screeny z programu CCleaner - zakładki Autostart - Windows i Zaplanowane Zadania.
  • Poziom 12  
    safbot1st napisał:
    barca231 napisał:
    W drugiej zakładce mam hdd, stan "dobry".

    Czy zamieścisz SMART z HDD? Stan "dobry" to nie jest techniczne określenie stanu tego HDD, na tym Forum.

    Rozumiem, szanuję, ale nie sądziłem że dokładne dane dysku hdd są do czegoś potrzebne. Mam na nim tylko backup danych. System, wszystkie programy i używane na bieżąco pliki znajdują się na ssd.
    Załączam screen z ssd-z, ale wiele więcej tam nie ma i jeszcze z HD Tune i Victoria. Takie programy mam w zestawie Hiren's Boot. Jest też menedżer urządzeń.
    Antywira i drive booster wyrzuciłem (od razu po otrzymaniu tutaj takiej rady).
    Tesla GR-500 i7-7700/GTX1060 - opóźnienia reakcji komputera nawet podczas podstaTesla GR-500 i7-7700/GTX1060 - opóźnienia reakcji komputera nawet podczas podsta
    Tesla GR-500 i7-7700/GTX1060 - opóźnienia reakcji komputera nawet podczas podstaTesla GR-500 i7-7700/GTX1060 - opóźnienia reakcji komputera nawet podczas podstaTesla GR-500 i7-7700/GTX1060 - opóźnienia reakcji komputera nawet podczas podsta
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    SMARTdysku wzorowy.
    To teraz OCCT i HWinfo jednocześnie. Po 15-20 min. zamieść widok z trybu sensors only z HWi.
    Fajnie jakby się pozacinało w międzyczasie.
  • Poziom 12  
    Test na hwinfo i occt leci.
    Screnny z ccleaneraTesla GR-500 i7-7700/GTX1060 - opóźnienia reakcji komputera nawet podczas podstaTesla GR-500 i7-7700/GTX1060 - opóźnienia reakcji komputera nawet podczas podsta

    Dodano po 15 [minuty]:

    Pozacinało w międzyczasie.
    Tesla GR-500 i7-7700/GTX1060 - opóźnienia reakcji komputera nawet podczas podstaTesla GR-500 i7-7700/GTX1060 - opóźnienia reakcji komputera nawet podczas podsta
  • Poziom 12  
    Micron Coś takiego:
    https://www.amazon.com/MTFDBAK128MAG-1G1-Micr...1G1-RealSSD-SATA-3Gbps-2-5-Inch/dp/B00SI9ND90
    Załączam też log z HW Info, jakby były potrzebne poszczególne rekordy.
    Moją uwagę zwrócił też wykres użycia dysku SSD. W laptopie mojej dziewczyny system jest na HDD i nie ma takich skoków od zera do stu, ale nie wiem czy to dla dysków ssd nie jest normalne.
    Tesla GR-500 i7-7700/GTX1060 - opóźnienia reakcji komputera nawet podczas podsta
  • Poziom 12  
    Wymieniłem, potestuję. Dysk jest jedyną częścią zestawu, którą przeniosłem ze starego komputera. W poprzedniej konfiguracji nie powodował problemów, więc szukając przyczyn związanych z dyskiem skupiłem się na oprogramowaniu. Możliwe jednak, że rzeczywiście jest coś nie tak z kablem.
  • Poziom 12  
    Oczywiście. Format i nowy system kupiony specjalnie do tego komputera.
    Krótka dygresja, niemodyfikowany w żaden sposób win10 wstanie na innej konfiguracji sprzętowej?
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    W takim razie postuluję postawić system na próbę na HDD, SSD odłączyć.
    Jak przestanie ciąć - wina SSD.
    Wcześniej można HDD odłączyć na próbę.
    PS. Chętnie zobaczyłbym też taktowanie GPU na zakładce sensors z GPU-Z w czasie zacięć.
  • Poziom 12  
    safbot1st napisał:
    W takim razie postuluję postawić system na próbę na HDD, SSD odłączyć.
    Jak przestanie ciąć - wina SSD.
    Wcześniej można HDD odłączyć na próbę.
    PS. Chętnie zobaczyłbym też taktowanie GPU na zakładce sensors z GPU-Z w czasie zacięć.

    Wykres w GPU-Z jest na tyle mały, że nic na nim nie widać. Wyciągnąłem sobie log i wrzuciłem dane do excela. W czasie zacięcia nie widać żadnych zmian liczb odbiegających od normy.
    Wolałbym jednak uniknąć lub przynajmniej ograniczyć ilość ponownych instalacji systemu. Komputer służy mi codziennie do pracy. Jeżeli jest inna metoda na potwierdzenie, że to wina dysku ssd, to kupię nowy i postawię już na nim system.
  • Poziom 42  
    Odpal linuxa live i na nim stestuj. Najlepiej z wypiętą klawiatura bezprzewodową (odbiornikiem) i razem na niej. Wyelimiuje to już co nieco.

    Jest jeszcze nowsza wersja biosu https://www.asus.com/pl/Motherboards/PRIME-B250M-A/HelpDesk_BIOS/ wgraj ją.
  • Poziom 43  
    @enhanced Pisał, że na klawiaturze na kabel problem też występuje. ;P
    Jasne, że zamiast stawiać system na HDD wystarczy przetestować bootowalny linux, tylko to zupełnie inny OS. Może dać mylącą diagnozę.
    Ja już sugerowałem, co najłatwiej sprawdzić → odłączyć całkowicie SSD. Wg. mnie mogłoby to być przełomem w temacie.
    Wyeliminowałoby to SSD z równania, tylko trzeba wtedy skądinąd system uruchomić:
    barca231 napisał:
    Wolałbym jednak uniknąć lub przynajmniej ograniczyć ilość ponownych instalacji systemu. Komputer służy mi codziennie do pracy. Jeżeli jest inna metoda na potwierdzenie, że to wina dysku ssd, to kupię nowy i postawię już na nim system.

    Jw. innej metody niż uruchomienie systemu z innego nośnika nie ma (chwilowo).
    SSD najlepiej wtedy odłączyć całkowicie.
    Pisałem też o odłączeniu diagnostycznym HDD. Czy możesz @barca231 się do tego odnieść?
    To nic nie boli. Popracujesz parę minut bez niezbędnych partycji i programów, a systemowi żadna krzywda się nie stanie.
    Postawienie systemu na HDD nie musi być uciążliwe, ale poprzestańmy chwilowo na linuxie.
    Bootowanie linuxa nie jest skomplikowane i w 100% bezpieczne.
    Pobierasz ISO:
    https://linuxiarze.pl/download_puppy/
    Nagrywasz Rufusem na pen i bootoujesz:
    http://www.programosy.pl/program,rufus.html

    Inna kwestia, to możesz @barca231 podmienić sterownik ATA/ATAPI w managerze urządzeń na ten dostarczony przez producenta płyty:
    https://www.asus.com/pl/Motherboards/PRIME-B250M-A/HelpDesk_Download/

    enhanced napisał:
    Jest jeszcze nowsza wersja biosu https://www.asus.com/pl/Motherboards/PRIME-B250M-A/HelpDesk BIOS/ wgraj ją.

    Już to sprawdzałem, więc dziwię się. @barca231 ma UEFI 1001 jak podał w #3, a że daty publikacji i kompilacji się nie zgadzają - normalne.
  • Poziom 12  
    Dziękuję za wszystkie uwagi. Na razie zdecydowałem się sformatować dysk ssd i zainstalować na nim jeszcze raz czystego windowsa. Właśnie testuję, czy bez instalowania programów, sterowników i poprawek windows będzie ok. Proszę o pozostawienie tematu otwartego.
  • Poziom 12  
    Kupiłem nowy dysk, tym razem na złączu m.2, i dodatkowe 8 gb ramu. Problem już nie występuje, więc temat zamykam. Dziękuję za pomoc.