Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki migomat polecacie ? Podoba mi się ideal praktik mig 200 warto ?

vSEBOv 21 Jan 2018 14:38 20760 15
    vSEBOv
    Level 1  
    Witam wszystkich :D Mam do was pytanie. Mam zamiar kupić migomat, tylko nie wiem jaki (ideal praktik mig 200 trafiłem na taką na Allegro podoba mi się tylko nie wiem czy warto) no i budżet mnie troszke ogranicza bo do 1000-1200zł. Polecacie kupić ideal praktik mig 200 ? Czy może jakąś używaną markową np.:Bester, Einhell. Grubość blach które będę spawał to tak max 5mm bardziej 1-3mm. Czekam na odpowiedź :3
    anaba255
    Level 27  
    Od siebie polecam Sherman dualmig 200, użytkuje już 10 lat, amatorsko w domu, czasami drobne rzeczy dla znajomych. Zaleta tej spawarki, to duży zakres regulacji prądu spawania(8 pozycji), fajnie spawa cienkie blachy(samochodowe), ale grube też daje radę. Kolejna zaleta(przynajmniej dla mnie) to zasilanie 230V, jedna faza, wszędzie podłączysz. Do tego kup butle z mieszanką CO2Ar, zdecydowanie lepsza jakość spawów niż na CO2 i dobry reduktor z dwoma zegarami. Powinieneś zmieścić się w zakładanym budżecie.
    ciapsko
    Level 2  
    Mr_Z wrote:
    I który model nabył autor tematu? Bo sam zastanawiam sie nad tym ideal praktik i nie wiem czy jest wart zakupu czy nie.

Podbijam pytanie. Jestem ciekaw. :)
    balcerowicz79
    Level 16  
    I co kupił ktoś tego Ideal Praktik mig 200 ?
    j.h
    Level 2  
    Witam, co do tego Praktik mig 200 to bym się drugi raz zastanowi. Kupiłem w marcu, pospawałem 2 rurki i sprzęt stanął, wysłałem na gwarancje, zrobili, trwało to 2 tygodnie. Pospawałem 15 minut ok, wczoraj zacząłem znowu spawać, 2 minuty i znowu lipa. Objawy jak poprzednio, aż korki wywaliło i znowu muszę wysłać na gwarancje, a teraz sprzęt potrzebny. Tak, że proszę szanowne grono aby się zastanowić.
    j.h
    Level 2  
    A myślałem że przynajmniej gwarancje wytrzyma, pan który sprzedawał mówił że sprzęt jest OK. ?
    anaba255
    Level 27  
    Grzegorz_madera wrote:
    A niby czego się spodziewaliście po chińskiej zabawce za niecałe 1000 zł?

Chińczyk Chińczykowi nie równy, mój kosztował jeszcze mniej a działa 12 lat, bez problemów. Teraz nawet dobre marki produkują w Azji, a każą się cenić, już nie raz się przejechałem na markowym sprzęcie, a marketowy za pół ceny chodzi.
    biba24
    Level 18  
    Moj idel podobnie jak u kolegi wyzej. Przedwczoraj padl 2 raz. Jest jeszcze na gwarancji. Ale juz jestem zly ze nie kupilem jakiegos magnuma czy tez uzywanego bestera. Kolega ma maca z castoramy spawa ponad rok.
    waldemas1
    Level 11  
    Witam gdzie kupiliście te padnięte ideal praktik?
    Pawelk1212
    Level 2  
    Ja kupiłem na Allegro, spawał nieźle i byłem zadowolony. Wyspawała 1 rolkę drutu, na początku drugiej padła. Po zdjęciu obudowy gołym okiem widać stopioną płytę. Gwarancja skończyła się chwile temu, okoliczne serwisy po usłyszeniu marki nawet nie chcą oglądać. Jak kupowałem, to się cieszyłem, teraz widzę że nie było warto, dosłownie jednorazówka. Jak ktoś ma namiary na firmę co by się podjęła oględzin to poproszę.
    balcerowicz79
    Level 16  
    Witam.
    Ja kupiłem juz z 3 lata temu malutkiego mma 140A shermana i działa do dziś ale po spawaniu przedmuchyję go i zanoszę di domu.

W tych chińskich migomatach inwertorowych często się palą płyty dlatego że są słabo zabezpieczone przed wilgocią i metalowym pyłem który jest wszechobecny w warsztacie.
    Kolega polakierował płytę swojego miga preparatem i już 3 lata się cieszy spawaniem mimo że nie chowa go pod kołdrę po zakonczeniu roboty. Ale on się nie bał utraty gwarancji tylko to zrobił zaraz po zakupie.
    Kupiłem staruszka takiego jak ze zdjęcia za 300zł i hula jak ta lala
    Pawelk1212
    Level 2  
    Może tak być że to wina wilgotności i w "domowych" warunkach posłużył by dłużej. Jestem jednak rozczarowany i z marką IDEAL pożegnałem się definitywnie. Na pytanie Autora tematu mogę tylko odpowiedzieć że w moim przypadku nie było warto.
    balcerowicz79
    Level 16  
    Pawelk1212 wrote:
    Jestem jednak rozczarowany i z marką IDEAL pożegnałem się definitywnie. Na pytanie Autora tematu mogę tylko odpowiedzieć że w moim przypadku nie było warto.

Ja też mocno zastanawiałem się nad Ideal-em. Nowy ładny, obiecywane spore cykle pracy no i lekki, ale jednak poszedłem w inny stary sprzęt z oczywistymi wadami z racji konstrukcji, ciężki bo transfirmatorowy ale prosty w naprawach. T
    am można albo upalić diody prostownicze albo co mniej prawdopodobne transformator który można przewniąć.
    Słaby cykl pracy można trochę poprawić wymuszonym chłodzeniem czyli wiatrakiem lub nawet dwoma wiatrakami np z zasilacza komputera i jakimś zasilaczem 12v za parę złotych.

Coś tam wyczytałem że magnum jest trwalszy czy nawet welder fantasy ale niestety droższe.