Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Antena DVB-T OPTICUM AX 1000 czy wymienić na inną ??

ziolo14 22 Jan 2018 09:33 4551 24
Testo
    ziolo14
    Level 8  
    Witam Proszę czy mogą Państwo mi doradzić jaka będzie działać u mnie antena ? To moja lokalizacja

http://www.sat-charts.eu/nadajniki.php?id=MjFldDQmNTAwbW8=

obecnie mam podłączone 3 TV oraz taki osprzęt
    1) Rozgałęziacz SYGNAŁU SPLITTER 5-2400 MHz na 4 TV
    2) ANTENA KIERUNKOWA DVB-T OPTICUM AX 1000
    3) Wzmacniacz antenowy DVB-T, 12V, 20dB, liniowy W-20
    4) Zasilacz antenowy regulowany do anten DVB-T 5-12V (który jest ustawiony na maxa)
    5) Kable w instalacji mają maxmalnie 2 lata kabel od rozgałęziacza do anteny nowy.
    6) Wszystkie kable z miedzianym rdzeniem. Wszystkie odcinki kabla to 6 – 8m.

Przy tym osprzęcie jakość sygnału 80%-90% natomiast siła sygnału to 50%-60%. Problem polega na tym że co jakiś czas jest brak sygnału lub pixele. Wtedy jakość spada do 0% na 10s. Nie ma zależności czy jest słoneczna pogoda czy pada deszcz. Antena zainstalowana na kominie w domu 2 piętrowym (parter + 2 piętra).
    Jeśli usunę Wzmacniacz antenowy DVB-T, 12V, 20dB, liniowy W-20 nie mogę uzyskać sygnału. Obecnie mam ustawioną antenę na Warszawa "PKiN". Jednak nie ma reguły na który nadajnik jest ustawiona antena kiedyś zmieniłem nawet na Warszawa "Karczew" i tez były pixele.

Mam jeszcze antene siatkową i Wzmacniacz antenowy dopuszkowy LNA-188 32dB ekran + Zasilacz antenowy 12V jednak na tej antenie mam siłe / moc sygnału 60% jednak jakoś 0%. Nie mogłem uzyskać jakości większej niż 18% 34% ale na parę sekund.

Co może być dla mnie rozwiązaniem ???
    Czy to jakieś zakłócenia ??
  • Testo
  • Testo
    ziolo14
    Level 8  
    MUX-8 zachowuje się tak jak pozostałe.
    Nawet dla testów z anteny zdemontowałem część oznaczoną w załączniku jako A.
    Oczywiście wtedy nie wyszukało MUX-8.

ale chwilowy brak sygnału i pixelizacja występowały tak jak wcześniej.

Faktycznie może i to być Raszyn. Czyżbym miał za silny sygnał na tej antenie ??

Czemu siatkowa nic nie łapie ?? zły mam symetyzator ??

Zmiana anteny pojawiła się w momencie kiedy antena siatkowa zaczęła zacinać obraz i robić pixelizację jednak nie było czegoś takiego jak chwilowy brak sygnału.

Już nie mam pomysłu
    _kli_
    Level 39  
    ziolo14 wrote:

ziolo14 wrote:
    Jednak nie ma reguły na który nadajnik jest ustawiona antena kiedyś zmieniłem nawet na Warszawa "Karczew" i tez były pixele.

Kilkanaście metrów od domu - i na dodatek na azymucie na Warszawę - masz wysoką wieżę radiostacji posterunku energetycznego i prawdopodobnie tutaj może tkwić przyczyna Twoich problemów.
    Z Karczewa nadaje tylko kodowany mux-4.
    ziolo14
    Level 8  
    No fakt wieża jest i to zaraz za oknem. Tylko jak kierowałem na Karczew antenę to też był ten problem a wieża w tedy nie jest wprost na trasie. Choć faktycznie brak sygnału nie występował tylko pixele.

Rozumiem że w analogu mogła wieża nie przeszkadzać stoi tam już od 15 lat z tego co pamiętam.
    i nie było problemów z odbiorem analogu a antena była siatkowa na poddaszu a dach z blachy.
    ech cyfrowa rewolucja a ja już nie mam siły

A może jakbym skierował antenę o 180 stopni na Sokołów Podlaski "Chruszczewka"
    http://www.sat-charts.eu/nadajnik,9SokolowPodlaskiChruszczewka.html

co wy na to ???
    _kli_
    Level 39  
    Próbuj. Ale Sokołów nie nadaje mux-2, a mux-8 jest w pol. pionowej. Możesz jeszcze próbować na Różan (mux 1-3). Odbiornik skanuj ręcznie.
    ziolo14 wrote:
    obecnie mam podłączone 3 TV oraz taki osprzęt
    1) Rozgałęziacz SYGNAŁU SPLITTER 5-2400 MHz na 4 TV

Sprawdź odbiór z pominięciem rozgałęźnika. Rozgałęźnik im "większy", tym większe tłumienie sygnału. Nieobciążone wyjście powinno być obciążone rezystorem.
    ziolo14 wrote:
    Zasilacz antenowy regulowany do anten DVB-T 5-12V (który jest ustawiony na maxa)

Próbowałeś zmniejszyć napięcie?
    ziolo14
    Level 8  
    Faktycznie spróbuje Różan .

Przepraszam rozgałęziacz pierwotnie był na 3 TV ale zmieniłem go na 4 TV bo taki miałem (A MYŚLAŁEM ŻE TO JEGO WINA)
    Myślę że dobrą opcją jest sprawdzić bez rozgałęziacza ale to nie jest rozwiązanie.

Oczywiście że regulowałem. Podczas przykręcania mniej więcej 1-2 mm pokrętła mam brak sygnału i tyle. Zmniejszenie o 1 milimetr pokrętła nic nie wnosi.

Rozdzielacz tak jak mówię na analogu był zawsze ten na 3 TV i nie było problemu.

Jedna rzecz mnie zastanawia że jak nie dołożę wzmacniacza.
    https://centrumelektroniki.pl/Wzmacniacz_ante...t60twngstNy89lcfOcseoYhY00TaVGEUaAlG-EALw_wcB

to mam siłę sygnału na poziomi 17% a jakość 0%

Mi się wydaje że taka antena plus zasilacz powinna lepszy efekt dać już bez wzmacniacza liniowego.
    W aukcji było napisane antena do 80km. Dałem się ponieść sile marketingu.
    _kli_
    Level 39  
    ziolo14 wrote:
    Myślę że dobrą opcją jest sprawdzić bez rozgałęziacza ale to nie jest rozwiązanie.

Ale da Ci pojęcie o parametrach sygnału przed podziałem.
    ziolo14 wrote:
    Mi się wydaje że taka antena plus zasilacz powinna lepszy efekt dać już bez wzmacniacza liniowego

Źle Ci się wydaje. Zasilacza używamy tylko zasilenia wzmacniacza. Nie ma wzmacniacza -> nie ma zasilacza.
    Bezpośrednie sąsiedztwo radiostacji dyskwalifikuje użycie jakiegokolwiek wzmacniacza szerokopasmowego.
    ziolo14 wrote:
    ANTENA KIERUNKOWA DVB-T OPTICUM AX 1000

Z wypowiedzi na wielu forach wynika, że ta antena - pomijając jakość wykonania - często nie zdaje egzaminu.
    mirex
    Level 43  
    ziolo14 wrote:
    4) Zasilacz antenowy regulowany do anten DVB-T 5-12V (który jest ustawiony na maxa)

Jesteś pewien, że ten zasilacz jest dobry?
    Zwłaszcza w sytuacji, gdy piszesz:
    ziolo14 wrote:
    Podczas przykręcania mniej więcej 1-2 mm pokrętła mam brak sygnału i tyle.

ziolo14 wrote:
    Mi się wydaje że taka antena plus zasilacz powinna lepszy efekt dać już bez wzmacniacza liniowego.

Owszem, ale nie jest znany sposób montażu oraz jakość (faktyczna, a nie deklarowana) rozgałęźnika.
    Już byłeś proszony, abyś wyrzucił wszystko zostawiając tylko antenę i jeden TV, I co?
    A ta w ogóle to poprosimy o dokładny schemat twojej instalacji. OK?
    Ciekawi mnie sposób zasilania obu wzmacniaczy. ;)
    ziolo14 wrote:

Mam jeszcze antene siatkową i Wzmacniacz antenowy dopuszkowy LNA-188 32dB ekran + Zasilacz antenowy 12V jednak na tej antenie mam siłe / moc sygnału 60% jednak jakoś 0%.

A jaka jest gwarancja, że ten zestaw jest sprawny??
    ziolo14
    Level 8  
    Witam

Jak będę w domu w weekend to sprawdzę pod jednym tv puki co jestem poza.

Chociaż tak jak wspominałem raz był rozdzielacz na 3 a raz na 4 i ten sam efekt był.

Antena DVB-T OPTICUM AX 1000 czy wymienić na inną ??Antena DVB-T OPTICUM AX 1000 czy wymienić na inną ??

Oto schematy nie pisałem że obie anteny pracują jednocześnie tylko na kierunkowej są zakłócenia a na siatkowej raz udało mi się na chwilę złapać sygnał.

Co dziwne każda z anten ma swój zasilacz który mierzyłem multimetrem i daje napięcie 12 v. Zasilacze stosowałem zamiennie ten sam efekt.

Dziwi mnie fakt że jak wchodziła rewolucja cyfrowa to na siatkowej było ok. Dopiero po jakimś czasie zrobiły się zakłócenia i pixelizacja. Wtedy kupiłem antenę kierunkową z myślą ze będzie lepie no i nie jest.
    mirex
    Level 43  
    Ja nadal nie rozumiem. Piszesz:
    ziolo14 wrote:
    3) Wzmacniacz antenowy DVB-T, 12V, 20dB, liniowy W-20

Czyli w instalacji są dwa wzmacniacze.
    Potwierdzasz to zresztą
    ziolo14 wrote:
    Mi się wydaje że taka antena plus zasilacz powinna lepszy efekt

Bo chyba nie chcesz nam przekazać, że zasilacz chciałbyś podłączyć do anteny bez wzmacniacza.
    Powiedz mi więc, skąd ten wzmacniacz w antenie ma zasilanie.

Całkowicie w tej chwili pomijam kwestię nadajników TV oraz domniemanych zakłóceń od radiostacji (zapewne 400MHz).
    W dodatku gdyby potwierdziło się, że problem jest jednak radiostacja, to żaden wzmacniacz generalnie nie ma sensu.
    _kli_
    Level 39  
    mirex wrote:
    Czyli w instalacji są dwa wzmacniacze

O ile wiem te anteny nie występują z wbudowanym wzmacniaczem. Sprzedawane są najczęściej w zestawie z liniowym W-20.
    mirex wrote:
    Bo chyba nie chcesz nam przekazać, że zasilacz chciałbyś podłączyć do anteny bez wzmacniacza

Ja właśnie tak to zrozumiałem, dlatego napisałem
    _kli_ wrote:
    Nie ma wzmacniacza -> nie ma zasilacza
    mirex
    Level 43  
    _kli_ wrote:
    O ile wiem te anteny nie występują z wbudowanym wzmacniaczem.

Owszem, ale dla upartego nic trudnego. Nawet puszkę można wymienić. ;)
    Ja tylko czytam to, co jest napisane.

Widzisz jakąś szansę, aby - przy poprawnym montażu - następowało takie zjawisko?
    ziolo14 wrote:
    Podczas przykręcania mniej więcej 1-2 mm pokrętła mam brak sygnału i tyle. Zmniejszenie o 1 milimetr pokrętła nic nie wnosi.
    ziolo14
    Level 8  
    No wlasnie Panowie to jest to muszę rozebrać puszkę w antenie i zobaczyć co tam jest. Macie racje ta antena moze być tylko z wzmacniaczem liniowym. A w puszce moze nic nie byc. Powinienem od tego zacząć ale jak cos jest nowe to nie bardzo do tego zagladamy.

z tego co widzę można kupić
    http://sklep.moka.pl/wzmacniacz-niskoszumowy-do-anten-ax1000-ax900-axw11-p-797.html

wymienić na taki wzmacniacz ale to to samo co wzmacniacz liniowy tez 20db
    chyba ze nie będzie zakłóceń w co wątpię.

a co wy na to żeby wymienić na ten wzmacniacz i dodać wzmacniacz linowy z regulacją tak od 10db do 20db żeby w razie co wyregulować za mocny sygnał żeby nie był przesterowany.

Nadal nie rozumiem jednego czemu występują te zakłócenia ? Mozna oglądać 4h tv bez problemu różne kanały a po 4h moze być brak sygnału na 5s 10s powiedzmy powtarzający sie 10razy i znów jest dobrze.

Za slaby wzmacniacz liniowy ? Czy jednak zakłócenia ?
    _kli_
    Level 39  
    ziolo14 wrote:
    A w puszce moze nic nie byc

W puszce na pewno masz jakąś płytkę. Najprawdopodobniej jest taka

Antena DVB-T OPTICUM AX 1000 czy wymienić na inną ?? Antena DVB-T OPTICUM AX 1000 czy wymienić na inną ??
    To symetryzator do Opticum Combo.
    ziolo14 wrote:
    Nadal nie rozumiem jednego czemu występują te zakłócenia ?
    ziolo14 wrote:
    Za slaby wzmacniacz liniowy ? Czy jednak zakłócenia ?

Trzeba dokładnie sprawdzić instalację i przeprowadzić pomiary odpowiednim miernikiem.
    mirex wrote:
    Widzisz jakąś szansę, aby - przy poprawnym montażu - następowało takie zjawisko?
    ziolo14 wrote:
    Podczas przykręcania mniej więcej 1-2 mm pokrętła mam brak sygnału i tyle. Zmniejszenie o 1 milimetr pokrętła nic nie wnosi

Owszem - trochę dziwne.
    ziolo14
    Level 8  
    Mając na myśli "A w puszce moze nic nie byc" mówiłem właśnie o tej płytce która nie robi za dużego wzmocnienia.

Dziękuję za podpowiedzi Panowie w życiu bym nie przypuszczał że w puszce anteny nie ma wzmacniacza tylko jest liniowy.

1) Pierwsze co zrobię wymienię płytkę w antenie i odłożę wzmacniacz liniowy dla testów na bok może będzie bez zakłóceń.
    2) podłączę bezpośrednio tylko jeden TV.
    3) jeśli to nie pomoże odwrócę antenę o 180 stopni na kierunek Ostrołęka.
    4) zamówię montera niech pomierzy co może. Już z jednym gadałem powiedział ze w trudnych przypadkach stosuje dwie anteny jedną UHF drugą VHF i zwrotnicę. Więc niech się wykaże.

pozdrawiam dam znać co wyjdzie
    _kli_
    Level 39  
    ziolo14 wrote:
    mówiłem właśnie o tej płytce która nie robi za dużego wzmocnienia

Symetryzator jest urządzeniem pasywnym i nie wzmacnia sygnału (nie wymaga zasilania).
    ziolo14 wrote:
    Pierwsze co zrobię wymienię płytkę w antenie

Obawiam że będzie problem, bo na rynku nie widzę takowych. Opticum stosuje jakieś chińskie symetryzatory i wzmacniacze, które mają inne wymiary niż typowe stosowane na naszym rynku. Dlatego w wypadku konieczności wzmocnienie sygnału sugeruje użycie do swoich anten wzmacniaczy przelotowych.
    ziolo14
    Level 8  
    No nie wymaga ale mozna jak mieszka sie niedaleko badajnika.

Ciekawe komentarze na temat tej anteny
    https://dvbsklep.pl/antena-opticum-ax-1000-combo-vhf-uhf

Zwłaszcza ten "W odległości 30km antena nie radziła sobie a gdy założyłem antenę 2x lepsza (wykonanie materiału, +zysk) telewizja dział stabilnie. Ogólnie nie polecam"

U mnie jest 37km

Oczywiście są i pozytywne. Ale moze kwestia i ukształtowania terenu.
    irekr
    Moderator
    Prośba do autora: popraw sporo błędów pisowni. Trochę za dużo tego.
    I potraktuj to jako polecenie moderatorskie.

Jeżeli w pobliżu masz stacje bazową energetyki to zapewne jest to BTS Tetry w pasmie 400 MHz - tak jak koledzy już zaznaczyli - wzmacniacz tylko pogorszy sytuację. Jak jest tutaj ktoś z ZE to prośba o informację.

Jak gdziekolwiek ktokolwiek mówi lub pisze że" antena jest na 30 km" to należy zmienić sklep lub dostawcę.

Dlatego ja bym na początek podziałał wyłącznie na antenach pasywnych. W tym konkretnym przypadku unikałbym anten "combo" z uwagi na pobliski posterunek energetyczny. Tetra Energetyki w pasmie 400 MHz tej odległości przesteruje każdy wzmacniacz. Obawiam się takze że bez zastosowanie filtrów wycinających cały zakres "nietelewizyjny" trudno będzie uzyskać poprawny odbiór.

Jesteś w miejscu, gdzie sygnały Raszyna oraz Różana/Ostrołęki są prawie jednakowe. Nie znamy profili tras na obiekty, ale warto sprawdzić ile tego sygnału jest w antenie. A opinia instalatora, że "w trudnych przypadkach stosuje dwie anteny jedną UHF drugą VHF i zwrotnicę" uważam za krok we właściwą stronę. Standardowa zwrotnica na pasma VHF/UHF ma najczęściej częstotliwość podziałową w zakresie ok 300 - 400 MHz, czyli dokładnie tam, gdzie warto wytłumić co tylko się da. Do tego mamy wówczas anteny o mniejszej szerokości pasma.

A na koniec; na terenie warsztatów kolejowych masz BTS-a z LTE Sferii w pasmie 800 MHz, zadusi każdy wzmacniacz....
    ziolo14
    Level 8  
    Przepraszam za błędy pisałem z telefonu.

Być może faktycznie dwie oddzielne anteny mogły by przynieść określony rezultat.
    Jednak jak już wspominałem zdemontowałem z tej obecnej anteny część odpowiedzialną za VHF czyli za MUX-8. I po ponownym wyszukaniu kanałów na TV nie miałem kanałów MUX-8 ale zakłócenia nadal występowały.

pokuszę się chyba puki co o kierunek Ostrołęka. Ale to dopiero w weekend.
    pozdrawiam.
    irekr
    Moderator
    Właściwe rozpoznanie jest podstawą każdych działań wojennych. Dlatego na pasywnej antenie sprawdź co i gdzie "widać".
    I daj znać co ustaliłeś. Pogoda jest mało "antenowa", uważaj na dachu...
    ziolo14
    Level 8  
    Witam
    W sobotę był fachowiec i puki co brak zakłóceń efekt bardzo dobry.
    Co zrobił:
    1) Wywalił wzmacniacz liniowy 20db i zasilacz regulowany 12v.
    2) Zarobił przy rozdzielaczu nowe końcówki zaciskane (nie wkręcane) typu F
    3) Zainstalował zasilacz http://www.dipol.com.pl/wzmacniacz_budynkowy_ha-024_terra_R82292.htm

Antena działa teraz pasywnie a ustawienie jej zostało praktycznie bez zmian. Wieża która stoi przed domem faktycznie utrudnia odbiór sygnału jednak kierunek anteny został taki sam.
    Podczas instalacji antena działała pasywnie i na jednym TV, który ma najkrótszy kabel sygnał był bardzo dobry. Po zainstalowaniu zasilacza terra sygnał jest dobry na wszystkich TV. Wzmocniony został sygnał od rozdzielacza w kierunku odbiorników.
    Jedynie na co fachowiec narzekał to MUX-3 który ma wahania sygnału ale mieści się w przedziale. Zaproponował że jeżeli to rozwiązanie nie przyniesie efektu to zainstaluje swoją antenę firmy DIPOL i zostawi ją na miesiąc do testów.

Puki co nie jest to chyba konieczne mam nadzieję że ten stan utrzyma się dłużej.

Ja już widzę pierwsze efekty cyfryzacji zasilacz za ok 104zł i antena kierunkowa za 100zł plus interwencja fachowca za 100zł.
    Przy analogu cena anteny 40zł zasilacz 10zł i instalacja we własnym zakresie bez większych problemów.
    Pozdrawiam może komuś się przyda taka informacja o konfiguracji.
    _kli_
    Level 39  
    ziolo14 wrote:
    Zainstalował zasilacz http://www.dipol.com.pl/wzmacniacz budynkowy ha-024 terra R82292.htm

To nie jest zasilacz, tylko wzmacniacz zintegrowany z zasilaczem, z możliwością regulacji wzmocnienia. Stosowanie samego zasilacza do anteny pasywnej nie miałoby najmniejszego sensu.
    ziolo14
    Level 8  
    Dokładnie wzmacniacz z zasilaczem źle opisałem.
    Prof. SpecMiernik
    Level 27  
    ziolo14 wrote:
    Ja już widzę pierwsze efekty cyfryzacji zasilacz za ok 104zł i antena kierunkowa za 100zł plus interwencja fachowca za 100zł.

"Zaraz" zobaczysz efekty finansowe migracji DVB-T->DVB-T2