Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Excel - Jak posortować dane w osobnym arkuszu wedlug "klienta"

xlabaa 22 Jan 2018 15:26 957 3
    xlabaa
    Level 7  
    Witam.
    W arkuszu o nazwie "listaform" posiadam tabele
    Numer Formy, Nazwa Części, Numer Części, Klient

I teraz pytanie, jak zrobić żeby w innym arkuszu automatycznie mi sortowało "formy" po klientach ? Tak że jak dopiszę w arkuszu "listaform" nową pozycję automatycznie mi ją doda i posortuje w tym drugim arkuszu
    Żeby tak to mniej wiecej wyglądało jak na tym screenie.

Aktualnie wszystko sam sortuję jeśli coś dopiszę, ale jak inny pracownik dopisze a zapomni "posortować" to muszę się bawić w kopiowanie itd.
    yogi009
    Level 43  
    Sortowanie w jednej kolumnie można zrobić za pomocą menu. Natomiast wykonanie tego w trzech kolumnach już tak proste nie będzie. Rozważ też funkcję filtrowania, masz tzw. autofiltr, wybierasz filtrowanie nazw klientów, wybierasz nazwę, której szukasz i widzisz rekordy dotyczące tylko tego klienta. Często jest to najszybsza metoda.
    lanzul
    Level 30  
    Jest sobie w "łekseselu" procedura np. 'Worksheet_Change', działa ona w ten sposób, że wychwytuje zmianę zawartości komórki arkusza, tj. stawiamy kursor na jakiejś komórce, wpisujemy coś z klawiatury i po wćiśnięciu 'pankracego entera' uruchamiana jest w/w procedura. No i niby mamy co chcemy, ale ...:

1. tutaj dane będą wprowadzane w wiele komórek w danym wierszu - nie możemy więc odkopiować takiego wiersza dopóty, dopóki ostatnia komórka zakresu nie zostanie wypełniona, inaczej po wielekroć będziemy odkopiowywali to samo.

Stąd pytanie, czy wszystkie komórki w danym wierszu będą bezwzględnie wypełniane ? Jeśli nie, to co "zakwalifikuje" dany wiersz do odkopiowania ?
    Kolejność wypełniania komórek w kolumnach, od 'A' do 'D', od 'D' do 'A' ?
    A jak wpisujący będzie wypełniać komórki w kolejności 'A', 'D', 'C', 'B', bo taki będzie mieć kaprys ?

2. może więc nie na etapie wpisywania, a np. aktywowania danego arkusza ?
    Zaznaczam/wchodzę na arkusz "Ten drugi arkusz" i dopiero teraz zaczyna się coś dziać, sprawdzać, weryfikować, uzupełniać, itp. ?

3. a może najprostzszy formularz 'UserForm' będzie rozwiązaniem ?

4. albo zwykły przycisk "Sprawdź/uzupełnij" ?

5. albo tabela przestawna bez żadnych makr ?

Tak więc przydałoby się jeszcze parę szczegółów, gwoli doinformowania.
    Po co np. dublować tabele i mieć jedną niesortowaną i jedną posortowaną ?

Jakiś przykładowy plik ?
    xlabaa
    Level 7  
    Sorry Panowie za zamieszanie i za chęci pomocy :) Poradziłem sobie z problemem tak że wstawiłem tabele przestawną.
    Wpisując w arkuszu A(listaForm) nową pozycje, "automatycznie" mi się sortuje pod odpowiedniego klienta w arkuszu B(posortowane-klient)
    Arkusz "A"
    Arkusz "B"