Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pralka Electrolux EW 1267F - zatrzymuje się i nie reaguje na żaden przycisk

rrud1 23 Sty 2018 03:12 1410 20
  • #1 23 Sty 2018 03:12
    rrud1
    Poziom 10  

    Pralka Electrolux EW 1267F startuje normalnie. Rozpoczyna od wyrzutu wody, który przebiega poprawnie. Po wyrzuceniu wody słychać cyknięcie hydrostatu i pralka zatrzymuje się i zaczyna migać dioda (tak jak w przypadku zapauzowania ręcznego). Po tym nie reaguje na żaden przycisk (w tym również na przycisk pauzowania). Na wyświetlaczu nie pojawia się żaden komunikat o błędzie, tylko jest wyświetlany czas do końca programu (nie zmienia się).

    Ponownie można ją uruchomić po wyzerowaniu, jednak przy kolejnym uruchomieniu sytuacja się powtarza. Dzieje się tak na wszystkich programach nawet tych najprostszych typu sam wyrzut wody. Na wszelki wypadek sprawdziłem działanie na rezerwowych hydrostatach, ale to nic nie dało.
    Proszę kolegów o sugestie, co może być przyczyną?

    0 20
  • #3 23 Sty 2018 14:14
    rrud1
    Poziom 10  

    Nie kręci bębnem. Ale z tego co pamiętam na tym etapie bęben raczej nie był uruchamiany. Trwa to bardzo krótko od uruchomienia programu (około pół minuty). I na każdym programie jest tak samo:
    - wybieram program np. tylko wyrzut wody (program D), wyświetla się czas 3 minuty,
    - uruchamiam program, pralka blokuje drzwi i włącza pompę. Woda jest wyrzucana i pod koniec słychać cyknięcie i po paru sekundach zaczyna migać dioda tak jak gdyby program został zapauzowany. I na tym koniec.

    Całość trwa ok. pół minuty w zależności od tego ile wody jest do wypompowania z bębna.
    Sprawdzałem jeszcze czy to hydrostat cyka. Wygląda na to, że tak, bo jak odłączę kostkę od czarnego hydrostatu, to cyknięcia nie słychać. Ale dioda zaczyna tak samo migać.

    0
  • #5 23 Sty 2018 15:12
    Dawid Weiss
    Poziom 7  

    Ja szukałbym problemu w silniku. Szczotki sprawdziłbym jako pierwsze.

    1
  • #7 23 Sty 2018 22:51
    rrud1
    Poziom 10  

    Sprawdziłem szczotki. Wyglądają ok. Zresztą były wymieniane 4 miesiace temu. Oczyściłem też komutator. Niestety, efekt bez zmian.
    A hydrostat cyka po wypompowaniu wody. To chyba poprawny objaw. Nie do końca jednak kojarzę co mogłoby być jeszcze załączane po tym jak woda zostanie wypompowana skoro program uruchomiony dotyczy tylko tej funkcji.
    Chciałbym jeszcze sprawdzić działanie silnika.
    Wiem jak wejść w tryb serwisowy, ale nie mam opisu jak sprawdzić poszczególne funkcje tej pralki. Może któryś z kolegów mógłby pomóc?

    0
  • #8 24 Sty 2018 01:38
    zhudomel
    Specjalista AGD

    rrud1 napisał:
    hydrostat cyka po wypompowaniu wody.
    - a skąd ta woda, skoro jest początek programu?
    rrud1 napisał:
    zaczyna migać dioda tak jak gdyby program został zapauzowany
    Co jeszcze świeci/miga?

    0
  • #9 24 Sty 2018 16:07
    rrud1
    Poziom 10  

    Każdy program jest standardowo rozpoczynany od wypompowywania wody.
    Robiłem próby wlewając wodę bezpośrednio do bębna z zewnątrz. wypompowywana jest prawidłowo. Pralka zatrzymuje się zaraz po wypompowaniu wody.
    Włącza sie wtedy miganie diody nad przyciskiem Pauza (tak samo jakby ten przycisk został wciśnięty w czasie pracy pralki). Żadna inna dioda nie świeci/miga. Na wyświetlaczu nie wyświetla żadnego kodu błędu, tylko czas taki sam jak na początku.
    Edit:
    Uruchomiłem pralkę w trybie serwisowym. Nie mam opisu, ale po przekręceniu o 7 skoków zgodnie z ruchem wskazówek zegarka jest wyrzut wody. W tym trybie po wyrzuceniu wody pojawia się kod błędu E34. Szukałem na forum i znalazłem, że może to być spowodowane zimnymi lutami na płycie głównej lub problemem z grzałką. Płytę sprawdziłem przelutowując większość połączeń.
    Sprawdziłem też grzałkę omomierzem, po odpięciu przewodów wykazuje 27Ω, co jest chyba ok. Szczerze mówiąc wyczerpały mi się już pomysły. Może ktoś coś jeszcze podpowie?

    0
  • #10 24 Sty 2018 17:10
    bubu64
    Poziom 19  

    Sprawdź grzałkę na upływność, jeśli nie masz miernika to na sucho podłącz inną sprawną na chwilę:)

    0
  • #11 24 Sty 2018 21:04
    falo22
    Poziom 25  

    Problem leży po stronie silnika i połączenia miedzy nim, a modułem. Sprawdź kostkę od silnika pod kątem ciągłości obwodu do modułu, przebicia do innych pinów na zakresie MΩ , czy silnik nie ma upływności do obudowy, popraw połączenia styków na pinach.

    0
  • #12 24 Sty 2018 21:59
    rrud1
    Poziom 10  

    Sprawdziłem upływność do obudowy na grzałce oraz na wszystkich pinach silnika. Wszystko jest ok. Na zakresie MOhm brak przejścia. Styki oczyszczone.
    Dodam jeszcze, że w trybie serwisowym silnik kręci się w obie strony.
    Niestety objaw nie znika.

    0
  • Pomocny post
    #13 25 Sty 2018 00:26
    zhudomel
    Specjalista AGD

    Przelutuj połączenie cewki przekaźnika grzałki albo go wymień.

    rrud1 napisał:
    Robiłem próby wlewając wodę bezpośrednio do bębna z zewnątrz
    I w ten sposób wprowadzasz w błąd. Pralkę powinieneś uruchomić tak, jak do prania i opisać objawy.

    0
  • #14 25 Sty 2018 01:05
    rrud1
    Poziom 10  

    Tak jak wcześniej pisałem, gdy uruchamiam pralkę jak do prania (na dowolnym programie) jest tak:
    - załacza się wypompowywanie wody
    - po chwili zatrzymuje się i zaczyna migać dioda

    Wodę z zewnątrz wlewałem wyłącznie w celu sprawdzenia, czy działa wypompowywanie.

    0
  • Pomocny post
    #15 25 Sty 2018 08:14
    kafilomza
    Poziom 16  

    Jeśli nie masz na podstawkę nowego przekaźnika to spróbuj podmienić go z którymś od silnika. Jeśli ruszy dalej będziesz miał miejsce gdzie tkwi problem. Sprawdź jeszcze ścieżki od zasilania przekaźnika grzałki kiedyś miałem że jedna była "zjedzona" i nie załączalo przekaźnika grzałki

    0
  • #16 25 Sty 2018 10:54
    Loker
    Poziom 38  

    Przede wszystkim sprawdź, czemu pralka nie napuszcza wody do bębna. Dopiero po napełnieniu włącza się silnik/grzałka.

    0
  • #17 25 Sty 2018 12:37
    rrud1
    Poziom 10  

    kafilomza napisał:
    Sprawdź jeszcze ścieżki od zasilania przekaźnika grzałki
    Cała płytka wygląda ok nie widać żadnych przeżartych ścieżek a podejrzane miejsca przelutowałem. Sprawdzę jeszcze przekaźnik grzałki.
    Loker napisał:
    Przede wszystkim sprawdź, czemu pralka nie napuszcza wody do bębna. Dopiero po napełnieniu włącza się silnik/grzałka.
    Woda jest pobierana prawidłowo. Sprawdziłem w trybie serwisowym na trzech pierwszych skokach manipulatora. Jednak pierwszą czynnością jaka jest wykonywana na każdym z programów jest wyrzut wody. A może się mylę? Ja testuję to na najprostszym programie - D - Wyrzut wody - czas trwania 3 min.

    A może przy okazji któryś z kolegów może mi wskazać jak w trybie serwisowym uruchomić test grzałki?

    0
  • #18 25 Sty 2018 13:06
    zhudomel
    Specjalista AGD

    rrud1 napisał:
    Ja testuję to na najprostszym programie - D - Wyrzut wody
    Na tym programie nic innego robić nie będzie. A jak się zachowuje na programie np. bawełna 60°?

    0
  • #19 25 Sty 2018 14:09
    rrud1
    Poziom 10  

    Na każdym programie jest to samo. zatrzymuje się po wyrzucie wody zaraz na początku. przed pobieraniem wody.
    Dlatego testuję na najprostszym programie. Jego też nie może dokończyć, bo zatrzymuje się i pokazuje czas do końca taki jak był na początku.
    Na innych programach (np. bawełna 60) jest dokładnie tak samo - wyrzut wody i tyle dioda miga jakby program został zapauzowany.

    0
  • #20 25 Sty 2018 15:45
    Dawid Weiss
    Poziom 7  

    Odepnij uziom od grzałki i silnika na próbę i zobacz co się stanie

    0
  • #21 25 Sty 2018 18:10
    rrud1
    Poziom 10  

    Odpinałem i tak jak napisałem wcześniej, sprawdzałem też upływność na grzałce i silniku.
    Edit:
    Problem został rozwiązany. Rozebrałem przekaźnik od grzałki i okazało się, że styki nie dawały kontaktu. Przeczyściłem i nieco podgiąłem. Przy okazji dolutowałem do obwodu przekaźnika diodę. Teraz widać kiedy grzałka jest załączona. Faktycznie, przy wyrzucaniu wody przez krótki czas jest testowana grzałka. Na tym teście się wywracały wszystkie programy.

    Dziękuję wszystkim za pomoc w zlokalizowaniu problemu. Szczególnie kolegom, którzy wskazywali na usterkę w obwodzie grzania. Sam na to nie wpadłem, bo wydawało się to być nielogiczne.
    Temat zamykam.

    0