Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Defro komfort eko duo 20 kw ustawienia

-Tomi- 23 Jan 2018 20:36 15876 4
    -Tomi-
    Level 13  
    Witam

Zakupiłem piec defro komfort eko duo 20 kw , teoretycznie teoretycznie wszystko jest ok. Praca na pid sterownik k1pv4

tak wyglądają temperatury
    temp kotła 65
    temp zaworu 50
    temp. powrotu 55
    temp cwu 45

tak wyglądają parametry w menu serwisowym
    min. praca podajnika = 1
    max. praca podajnika = 3
    min. przerwa podajnika = 40s.
    max. praca podajnika = 70s.
    min. wentylator roboczy = 13
    max. wentylator roboczy = 25
    min. obroty = 80
    max. obroty = 310

Problem polega na tym że zjada mi gigantyczne ilości groszku, powierzchnia grzewcza 200m dom ocieplony. Na dobę pochłania około 45kg groszku. Po rozmowie z serwisem defro uzyskałem informację że powinien spalać około 3/4 worka 25kg na dobę. powiedzieli że muszę zmniejszyć powietrze w normalnym menu i to pomoże niestety nic nie pomaga. Oczywiście o menu serwisowym nawet nie wspominają

Może ma ktoś z was taki piec i podzieli się Ustawieniami
    Lub ktoś napisze jak ten piec prawidłowo ustawić?
    -Tomi-
    Level 13  
    Sstalone wrote:
    A dom nowy, tzn. świeże mury? Jaką temperaturę w domu utrzymujesz? Groszek jakiej kaloryczności? Jak wygląda spalanie, są niedopalone części w popiele?

Dom stary ocieplony styropianem 10cm grubość muru to 42cm z pianką w środku, w domu mam około 21-22 stopnie, groszek 28MJ, wiesz jeśli chodzi o niedopałki to raczej nie ma.

trochę mnie to denerwuje bo mój sąsiad ma dom 300m kocił 30kw palimy tym samym groszkiem bo razem zamawiamy no i on pali nie cały worek na dobę.
    Sstalone
    Level 31  
    Z tych danych co podałeś, to rzeczywiście spalanie powinno być tak około 20 kg przy 0 stopni na zewnątrz. Strop ocieplony?

Szczerze mówiąc to nie wiem co można by zmienić w ustawieniach, jeżeli sterownik chodzi na PID. Powinien sam ustawiać obroty wentylatora i podawania paliwa. Nie ma jakiego "lewego" powietrza, które dostaje się do kotła i ochładza go wyprowadzając ciepło w komin, drzwiczki wszystkie szczelne? Czysty wymiennik, kiedy czyszczony?

To cytat z instrukcji.

"V.a) Korekta powietrza
    Funkcja ta służy do regulacji sterowania mocą wentylatora. Zasada działania tej regulacji oparta jest na przemieszczaniu charakterystyki wentylatora w górę lub w dół. Jeżeli nadmuch w całym zakresie regulacji jest zbyt niski/wysoki, należy odpowiednio podnieść/obniżyć ten współczynnik, aby wentylator pracował z właściwą wydajnością.
    Dodatkowo po kliknięciu w ikonę Zaawansowane na ekranie wyświetla się podmenu z funkcjami: Korekta powietrza dolna oraz Korekta powietrza górna. Użytkownik ma możliwość korekty obrotów wentylatora zarówno dla minimalnej jak i maksymalnej mocy kotła (wynikającej z obliczeń zPID).
    V.b) Moc kotła
    Funkcja moc kotła służy do jednoczesnego regulowania pracą podajnika oraz siłą nadmuchu. Domyślnie ustawiona jest na 100% jednak mamy możliwość jej regulacji w zakresie 25-110%. Przy każdej wprowadzonej zmianie jest przesuwany górny zakres parametrów zPID, zarówno czas pracy/przerwy podajnika jak i siła nadmuchu. Dolny zakres parametrów pozostaje bez zmian."

Którą opcję serwis proponował Ci zmienić?
    kosmos881104
    Level 5  
    Jeśli nie ma spieków to znaczy że węgiel dopala się dobrze.
    Ja podniósłbym częstotliwość podawania węgla na 2 do 5 sek.
    wtedy piec dojdzie do temperatury zadanej i wentylator zwolni ( gorące spaliny będą powoli przepływać w piecu a nie będą wdmuchiwane w komin).
    Z mocą kotła nie zchodzić za nisko
    Praca 2-5 s
    Przerwa 40-70 s
    nadmuch 80-300 obr.
    Jeśli płomień będzie spokojny i intensywnie żółty to ok. jak nie to korekta powietrza na plus 1 % i obserwacja 😉