Witam, wszystkich forumowiczów. To mój pierwszy temat na elektrodzie, mam nadzieję, że będę Wam bardzo wdzięczny za rozwiązanie wieloletniego problemu w naszej firmie!
PROBLEM:
Program magazynowo-fakturowy działa strasznie wolno na wszystkich komputerach bez wyjątku. Często zawiesza się na kilkanaście sekund.
Prędkość kopiowania plików:
MSI A88XM-35 V2
AMD a6-6400k APU 3,9 Ghz
8GB Pamięci RAM
Dysk SSD Samsung 850 EVO (właśnie zamontowany pozostałe komputery HDD)
Środowisko sieciowe:
Serwer plików Qnap TS-253A z dyskami HDD WD red spięte w RAID 1
6 Komputerów klienckich różnych typów bardzo zbliżonych do siebie podobnych do podanego powyżej.
Po drodze mamy Switch zarządzalny: 24 porty 10/100 + 2 porty Gigabit do których podłączony jest serwer plików.
Kable FTP cat 5 najdłuższy około 18m.
Baza danych ~800Mb złożona z ~ 20000 plików
Pytanie:
Co robię nie tak... w serwerze plików właśnie wymieniam (gdy piszę tego posta) HDD na SSD, i proszę o pomoc ponieważ ciągle modernizuję sprzęt a może problem jest banalnie prosty do rozwiązania...
Moje kolejne kroki:
Wymiana w NAS HDD-->SSD (właśnie się dokonuje)
Wymiana we wszystkich komputerach HDD-->SSD
Zakup 2x Switch (8x1Gb + 2x10Gb)
a potem to już nie wiem co mogę zrobić... (może zamiana NAS na serwer)
PROBLEM:
Program magazynowo-fakturowy działa strasznie wolno na wszystkich komputerach bez wyjątku. Często zawiesza się na kilkanaście sekund.
Prędkość kopiowania plików:

MSI A88XM-35 V2
AMD a6-6400k APU 3,9 Ghz
8GB Pamięci RAM
Dysk SSD Samsung 850 EVO (właśnie zamontowany pozostałe komputery HDD)
Środowisko sieciowe:
Serwer plików Qnap TS-253A z dyskami HDD WD red spięte w RAID 1
6 Komputerów klienckich różnych typów bardzo zbliżonych do siebie podobnych do podanego powyżej.
Po drodze mamy Switch zarządzalny: 24 porty 10/100 + 2 porty Gigabit do których podłączony jest serwer plików.
Kable FTP cat 5 najdłuższy około 18m.
Baza danych ~800Mb złożona z ~ 20000 plików
Pytanie:
Co robię nie tak... w serwerze plików właśnie wymieniam (gdy piszę tego posta) HDD na SSD, i proszę o pomoc ponieważ ciągle modernizuję sprzęt a może problem jest banalnie prosty do rozwiązania...
Moje kolejne kroki:
Wymiana w NAS HDD-->SSD (właśnie się dokonuje)
Wymiana we wszystkich komputerach HDD-->SSD
Zakup 2x Switch (8x1Gb + 2x10Gb)
a potem to już nie wiem co mogę zrobić... (może zamiana NAS na serwer)