Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VW Polo 6n2 2000r - brak komunikacji ze sterownikami

kllaudiiusz 25 Jan 2018 00:25 2058 4
Bosch
  • #1
    kllaudiiusz
    Level 2  
    Problem polega na tym że nie mogę się połączyć z autem ani sterownik silnika, licznik, immo, abs, itp. nic nie reaguje. Samochód odpala i normalnie jeździ. Na zegarach pali się check i ABS. Co do ABS to raz się pali i nie działa a raz sie nie pali i działa. Immo działa bo bez pestki samochód nie zapala.
    przy złączu OBDII mam takie przewody:
    Dwa brązowe - PIN 4 i 5
    czerwony - PIN 16
    biało-siwy - PIN 7
    pomarańczowo-czarny - PIN 3
    pomarańczowo-brązowy PIN 11

    sprawdzałem miernikiem i wyszło mi coś takiego:
    PIN16+PIN4/5 - z wyłączonym zapłonem=13,00V ; z włączonym zapłonem=13,00V ; na odpalonym silniku=14,00V
    PIN7+PIN4/5 - z wyłączonym zapłonem=2,38V ; z włączonym zapłonem=11,28V ; na odpalonym silniku=12,66V
    PIN16+PIN7 -z wyłączonym zapłonem=10,40V ; z włączonym zapłonem=1,37V

    A komunikacji nie ma gdzie szukać problemu ? Auto to polo 6n2 2000r. 1.6 16v AVY
  • Bosch
  • #2
    piotrekwoj1
    Level 39  
    Jakbyś jeszcze napisał jakim sprzętem chcesz to auto zdiagnozować byłoby łatwiej. Czy próbowałeś kilkoma urządzeniami czy jednym?
  • Bosch
  • #3
    kllaudiiusz
    Level 2  
    było sprawdzone kilkoma sprzętami profesjonalnymi nie z allegro za 20 zł
    jeden wiem że był firmy bosch z programem esi tronic czy coś podobnego napewno bylo BOSCH
  • #4
    piotrekwoj1
    Level 39  
    No to teraz trzeba zrobić diagnostykę bezpośrednią np. sterownika silnika. Odciąć linię diagnostyczną od sterownika. Można też odpinać pokolei sterowniki może któryś jest uwalony i bruździ.
  • #5
    kllaudiiusz
    Level 2  
    od złącza obd do czego idzie ten kabel gdzie mam go szukać ? nie wiem czy to istotne ale nie pali mi sie kontrolka ładowania podczas włączania zapłonu ale z ładowaniem jest ok wszystko