Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mercedes w220 - Brak zaplonu po stacyjce

25 Sty 2018 09:51 1509 6
  • Poziom 9  
    Witam serdecznie,

    Mercedes W220 500 benzyna, rocznik 1999.

    Mam problem z moim mercedesem, Od kilku tygodni zaczęły się problemy z przekaźnikiem rozrusznika (po przekręceniu kluczyków w położenie rozruchu świeciły się kontrolki, jednak rozrusznik nie uruchamiał się). Po poruszaniu przekaźnikiem rozrusznika (kolor zielony) samochód odpalał, i działał bezproblemowo. postanowiłem zamienić przekaźnik rozrusznika z przekaźnikiem przestawiania wysokości kolumny kierowniczej (kolor żółty).
    Przekaźniki na pierwszy rzut oka wydawały się być identyczne(ten sam schemat na przekaźniku), nie zauważyłem tylko ze przekaźnik rozrusznika nie zawiera pinu na zacisku 87a, a żółty przekaźnik ten pin zawiera i ma trochę inną budowę. Zamieniłem przekaźniki miejscami, włączyłem zapłon. Zapaliły się wszystkie kontrolki i po około 2 sekundach wszystko zgasło. Niestety pojawił się problem. Po włożeniu kluczyków do stacyjki daje się przekręcić, jednak przekręcenie kluczyków na pozycje I czy II nie daje żadnych efektów (nic się nie dzieje). Myślałem, że uszkodził się przekaźnik odpowiedzialny za włączanie styków 15 lub 15R, jednak po ich zamianie, nic się nie zmieniło. (https://pliki.elektroda.pl/538463,bezpieczniki_i_przekazniki_mercedes-benz_s_w220_500.html)
    Złączenie styków przekaźnika 15R powoduje włączenie się wszystkich funkcji stacyjki, jednak sam przedni lewy moduł SAM przekaźnika obwodu 15R nie załącza(nie podaje masy to przekaźnika). Na forum i w Internecie znalazłem identyczne wątki ale niestety brak w nich rozwiązania. Czy ktoś spotkał się z identycznym problemem?
    Prace wykonane do tej pory:
    - Sprawdzenie połączeń masy (ok)
    - Sprawdzenie wszystkich przekaźników i bezpieczników (wszystkie ok)
    - Sprawdzenie czy dochodzi 12v do modułów SAM(jest 12v na wejściu do SAM)
    - Naładowanie akumulatora
    - Obecnie czekam na moduł SAM (prawy z przekaźnikiem rozrusznika) jak przyjdzie i podmienię dam znać czy cos pomogło
  • Relpol przekaźniki
  • Admin grupy komputery
    DooM3232 napisał:
    W220 500 benzyna, rocznik 1991
    Określ dokładniej model, bo coś tu nie gra. W220 był produkowany od 1998 roku.
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 9  
    DriverMSG napisał:
    DooM3232 napisał:
    W220 500 benzyna, rocznik 1991
    Określ dokładniej model, bo coś tu nie gra. W220 był produkowany od 1998 roku.


    Faktycznie 1999 moja wina już poprawiłem
  • Poziom 43  
    DooM3232 napisał:
    Przekaźniki na pierwszy rzut oka wydawały się być identyczne(ten sam schemat na przekaźniku), nie zauważyłem tylko ze przekaźnik rozrusznika nie zawiera pinu na zacisku 87a, a żółty przekaźnik ten pin zawiera i ma trochę inną budowę. Zamieniłem przekaźniki miejscami, włączyłem zapłon. Zapaliły się wszystkie kontrolki i po około 2 sekundach wszystko zgasło. Niestety pojawił się problem


    ALbo spalił się któryś bezpiecznik albo któryś moduł. bravo.
  • Poziom 9  
    Wymiana prawego SAM nic nie pomogła....
    zamówiony lewy. czy ktoś może wie co muszę wymienić razem ze stacyjką żeby nie było problemu z adaptacja nowego klucza ???
  • Poziom 2  
    I jak rozwiązałaś ten problem