Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Współczynnik mocy w układzie jednofazowym

Mateusz199602 25 Jan 2018 16:16 2934 10
    Mateusz199602
    Level 7  
    Witam !

Jest ktoś w stanie mi odpowiedzieć, w jaki sposob mierzyć współczynnik mocy cos(fi) w układzie jednofazowym ?

Jak miałby ewentualnie wyglądać schemat takiego stanowiska ?

Czy współczynnik mocy dla prądu stałego wynosi 1?
  • Helpful post
    User removed account
    Level 1  
    Mateusz199602
    Level 7  
    Czyli ten współczynnik przy prądzie stałym wgl nie istnieje / jest równy 0?

Można troszke wiecej o sposobie mierzenia tego współczynnika w tym układzie jednofazowym ?

Czym sie to różni np. Od mierzenia go w układzie trojfazowym?
  • Helpful post
    User removed account
    Level 1  
    Mateusz199602
    Level 7  
    Wlasnie chodzi o to ze proboje przygotowac sie do egzaminu , i w pytaniach jest jak mierzyć ten cos(fi ) w układach jednofazowych , i jak wygalda schemat takiego stanowiska.. nie zabardzo wiem Co mialbym odpowiedziec na to pytanie , co jest najistotniejsze
    User removed account
    Level 1  
    Mateusz199602
    Level 7  
    Nie napisalem , że oczekuje gotowej odpowiedzi , tylko wyjaśniłem skad takie podstawowe pytania. Proboje sie przygotowac , dlatego zadaje pytania , to chyba akurat normalne.

Wracając do tematu , z tego co zrozumialem to uklad jednofazowy , to uklad prądu przemiennego a współczynnik mierzy się badając wspomniane powyzej moce ? Oraz za pomocą odpowiednich funkcji trygonometrycznych uzyskuje sie współczynnik mocy ?
  • Helpful post
    User removed account
    Level 1  
    Mateusz199602
    Level 7  
    Odnosnie układu do mierzenia rozumiem ze załączony poniżej bedzie odpowiedni ?

Mam to zdjecie z prezentacji od porwadzącego kurs. Wszystko się zgadza z tym co wczesniej mi odpowiedziałeś, tylko jest dodatkowo element Z oraz przy Waromierzu jest kropeczka i nie wiem co oznacza , i czy ma to jakis wpływ na pomiary
    User removed account
    Level 1  
    Mateusz199602
    Level 7  
    No to nie pozostaje mi nic innego jak podziękować ;) wytłumaczone w 100% , dziekuje bardzo !!