Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

automatyczne sterowanie ogrzewaniem podłogowym

juzewsledz 25 Jan 2018 17:10 2883 20
Buderus
    juzewsledz
    Level 9  
    Mieszkam w bloku, w którym jest ogrzewanie podłogowe. Zdjęcie systemu poniżej.

Mam problem z wyregulowaniem przepływów w poszczególnych pętlach, aby osiągnąć zamierzone temperatury w poszczególnych pokojach. Prędkość przepływów w pętlach ustawiam górnymi, niebieskimi pokrętłami, a dolne nie mam pojęcia do czego służą. Tymi pokrętłami jednak ciężko cokolwiek sensownego ustawić. Czy można zmodernizować układ, tak aby w sposób automatyczny dostosowywał przepływy w poszczególnych pętlach i załączał poszczególne obiegi, aby osiągnąć zamierzone przez siebie temperatury?
  • Buderus
    ls_77
    Level 36  
    Na początek kilka uwag i pytań:
    1. Co jest źródłem ciepła i skąd przychodzą rury zasilani/powrót?
    2. Po co zamontowany jest wodomierz?
    3. Jak jest realizowane obniżenie temp. wody (podmieszanie) na O.P.?
    4. W jakim celu zamontowany jest siłownik termiczny na zasilaniu?
    5. Kto ci wcisnął te kształtki ocynkowane!!!

Odnośnie samej regulacji na rym rozdzielaczu - pod warunkiem że pozostała część instalacji jest zbudowana prawidłowo i działa prawidłowo - to regulacji przepływu dokonuje się na zaworach dolnych - kluczem imbusowym, natomiast te górne służą do zamykania/otwierania przepływów np. poprzez zamontowanie siłowników termicznych sterowanych przez termostaty z danego pomieszczenia.
    Tutaj masz link do instrukcji takich rozdzielaczy: Link
    Gdyby to był rozdzielacz z przepływomierzami to byłoby lepiej, bo widzisz przepływy. Natomiast tutaj trzeba regulować na wyczucie - proporcjonalnie przydławiać dolne zawory w stosunku do długości pętli.
    juzewsledz
    Level 9  
    1. Źródło ciepła pochodzi z sieci miejskiej.
    2. Wodomierz mierzy ilość ciepłej wody z sieci miejskiej zasilającej ogrzewanie podłogowe.
    3. jako użytkownik nie mam żadnego wpływu na temperaturę wody zasilającej system, ponieważ jest ona regulowana przez dostawcę.
    4. siłownik termiczny uruchamia przepływy w zależności od ustawionej temperatury na termostacie w mieszkaniu.
    5. Kształtki już takie były zamontowane, gdy kupowałem mieszkanie.
    ls_77
    Level 36  
    Niestety - taki układ, który masz zainstalowany jest niepoprawny / źle dobrany i zmontowany.
    Brakuje układu mieszającego, czyli regulującego temperaturę wody wpływającej do rur O.P.
    Brakuje pompy za układem mieszającym - być może ciśnienie z sieci miejskiej jest zbyt małe żeby obsłużyć O.P.
    Dziwny sposób rozliczania zużycia ciepła poprzez wodomierz a nie ciepłomierz.

Nie wiem czy chcesz coś zmieniać / przerabiać ten rozdzielacz czy nie?
    sp3ots
    Level 38  
    Witam !
    Aby "widzieć" ilość przepływającej wody przez daną pętle powinny być zamontowane cztery rotametry w dolnej belce.

juzewsledz
    Level 9  
    chciałbym zmienić ten układ, aby działał poprawnie, tylko nie wiem na jakie przeróbki musiałbym się zdecydować i jakie koszty to ze sobą niesie. W tej chwili cały układ na pewno nie działa poprawnie, mam wrażenie że grzeje tylko jedna pętla, mimo że pozostałe też są poodkręcane. Nie potrafię tego regulować, ani w żaden sposób kontrolować dlatego proszę znawców w tej dziedzinie o poradę co mógłbym zrobić.
  • Buderus
    juzewsledz
    Level 9  
    podsunie ktoś jakieś sensowne rozwiązanie aby przedstawiona instalacja działa poprawnie?
    ls_77
    Level 36  
    juzewsledz wrote:
    podsunie ktoś jakieś sensowne rozwiązanie aby przedstawiona instalacja działa poprawnie?

Ciężko podać jakie konkretne rozwiązanie działałoby poprawnie.
    Jak kolega anaba255 pisał - montaż zaworów RTL na powrocie każdej pętli da możliwość obniżania i ustawiania różnych temp. dla każdej pętli osobno i jest stosunkowo tanie. Taki jeden zawór z głowicą kosztuje ~150zł x 4 szt. = 600zł. Ale żeby takie rozwiązanie zadziałało musi być odpowiednie ciśnienie dyspozycyjne w układzie.
    U ciebie nie wiadomo jak z tym jest. Dodatkowo masz zamontowany przed rozdzielaczem zawór termostatyczny 1/2" z założonym siłownikiem termicznym. Taki zawór mocno ogranicza przepływ.

Możesz zamontować rozdzielacz z układem pompowo-mieszającym lub dołożyć do istniejącego rozdzielacza taki układ. Pozwala on obniżać temp. w O.P. i ma pompę która przetłacza wodę w układzie O.P. Z tym, że tutaj robią się większe koszty: układ pompowo-mieszający ~900zł ew. nowy rozdzielacz (z przepływomierzami) ~450zł. Niestety takie rozwiązanie wymaga odpowiedniej ilości miejsca w szafce.

Trzeba jeszcze pamiętać że oba rozwiązania dają stałą temp. wody wpływającą w obiegi O.P. Nie ma tutaj mowy o tzw. regulacji pogodowej, czyli zmieniającej temp. wody w O.P. w zależności od temp. zewnętrznej. Czyli jak na zewnątrz będzie robiło się zimniej lub cieplej to będziesz musiał korygować nastawy temp. wody w O.P.
    Regulacja temp. powietrza w konkretnych pomieszczeniach regulowana jest poprzez zmianę nastawy na zaworach RTL lub zmianę przepływu w konkretnej pętli w układzie z "pompo-mieszaczem".
    juzewsledz
    Level 9  
    A czy mógłbym założyć w takim razie zawór termostatyczny o większym przekroju, żeby nie ograniczać przepływu. Rozumiem że skoro zawór, który mam założony ogranicza przepływ, to na poszczególnych pętlach jest on po prostu za niski i może nie dogrzewać pomieszczeń? Ten zawór RTL to ciekawy pomysł, chciałbym jednak dodać, że ogrzewanie u mnie działa na zasadzie takiej że ciepła woda do ogrzewania dostarczana jest z sieci miejskiej, której ilość mierzy licznik przed zaworami. Jeśli zamontuje taki zawór RTL na pętlach to rozumiem, że gdy temperatura na wyjściu z pętli osiągnie zadaną temperaturę zawór zatrzyma całkowicie przepływ w danej pętli? A na jakiej zasadzie zawór zmierzy temperaturę żeby ponownie otworzyć obieg?
    ls_77
    Level 36  
    juzewsledz wrote:
    A czy mógłbym założyć w takim razie zawór termostatyczny o większym przekroju, żeby nie ograniczać przepływu. Rozumiem że skoro zawór, który mam założony ogranicza przepływ, to na poszczególnych pętlach jest on po prostu za niski i może nie dogrzewać pomieszczeń?

Zawór termostatyczny w rozmiarze 1/2" prawdopodobnie mocno ogranicza przepływ i tak jak pisałeś może nie dogrzewać pomieszczeń. Gdybyś miał rozdzielacz z przepływomierzami to było by to od razu widać. Dla próby możesz zakręcić 3 obiegi z 4 i puścić pełen przepływ tylko przez 1 pętlę i zobaczyć czy grzeje wystarczająco.
    Możesz też nie wstawiać większego zaworu tylko wywalić ten zainstalowany, a sterować otwarciem/zamknięciem obiegów za pomocą siłowników termicznych założonych w miejsce niebieskich nakrętek na górnym rozdzielaczu - ale wtedy potrzebujesz 4 siłowników termicznych pasujących do twojego rozdzielacza.

juzewsledz wrote:
    Ten zawór RTL to ciekawy pomysł, chciałbym jednak dodać, że ogrzewanie u mnie działa na zasadzie takiej że ciepła woda do ogrzewania dostarczana jest z sieci miejskiej, której ilość mierzy licznik przed zaworami. Jeśli zamontuje taki zawór RTL na pętlach to rozumiem, że gdy temperatura na wyjściu z pętli osiągnie zadaną temperaturę zawór zatrzyma całkowicie przepływ w danej pętli? A na jakiej zasadzie zawór zmierzy temperaturę żeby ponownie otworzyć obieg?

Zawór RTL wygląda podobnie do zwykłego zaworu termostatycznego z głowicą jak stosuje się do grzejników, ale ma specjalną konstrukcję pozwalającą mierzyć temp. przepływającej wody. Na jego głowicy ustawiamy wartość temp. wody - np. 35°C i jak płynie woda o wyższej temp. to zawór zaczyna się zamykać tak by ograniczyć przepływ i wystudzić wodę. Oczywiście jak zamontuje się ten zawór na zasilaniu to od razu odetnie przepływ - tak więc jedynym poprawnym miejscem montażu zaworów RTL jest powrót z pętli ogrzewania podłogowego. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę i otworzyć "obrazki" i będzie schemat jego montażu.
    juzewsledz
    Level 9  
    A czy zawór RTL całkowice zamyka przepływ po osiągnięciu zadanej temperatury pętli czy tylko spowalnia przepływ?
    juzewsledz
    Level 9  
    A na jakiej zasadzie zawór ponownie otworzy obieg?
    ls_77
    Level 36  
    Jak się ochłodzi poniżej temp. ustawionej. Nikt ci dokładnie nie powie przy jakiej temp. i czy zamknie się na 100% czy na 95%. Wszystko zależy od konkretnych temperatur i przepływów.
    omaral
    Level 9  
    ls_77 wrote:
    Zawór termostatyczny w rozmiarze 1/2" prawdopodobnie mocno ogranicza przepływ i tak jak pisałeś może nie dogrzewać pomieszczeń.

A czy możnaby tutaj zastosować tzw. zawór o dużym przepływie o rozmiarze 1/2 lub 3/4?
    Czy taki zawór zapewniłby wystarczający przepływ w tym punkcie instalacji?

Karta katalogowa w załączniku.
    ls_77
    Level 36  
    W tym przypadku może wystarczy, a może nie wystarczy. Co nie zmienia faktu, że działałby tylko jako zamknij/otwórz a tak się nie steruje podłogówki.
    omaral
    Level 9  
    Czyli taki zawór mógłby zapewnić odpowiedni przepływ tak.
    A jakie ma inne opcje oprócz sterowania włącz/wyłącz? Pogodówki nie zastosuje bo ciepłą wodę ma z sieci, chyba że jest sposób sterowania zaworem na mieszaczu zależnie od pogody?
    ls_77
    Level 36  
    omaral wrote:
    Pogodówki nie zastosuje bo ciepłą wodę ma z sieci, chyba że jest sposób sterowania zaworem na mieszaczu zależnie od pogody?

No właśnie jest. Tylko przebny jest zawór 3-drogowy i siłownik + regulator zaworu.
    Może być polskiego producenta np. TECH lub wypasiony "zachodni" np. ESBE
    juzewsledz
    Level 9  
    a podrzuciłby ktoś jakiś rozrysowany schemat z poszczególnymi elementami jakie miałby dodać do mojej instalacji żeby pracowała poprawnie?