Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Instalacja przyczepki. - Pozycyjne słabo świecą.

joint32 25 Sty 2018 20:15 297 10
  • #1 25 Sty 2018 20:15
    joint32
    Poziom 14  

    Witam. Wymieniłem w przyczepce światła na ledowe. Po wymianie słabo świecą pozycyjne (ledwo się palą). Sprawdzałem samochód przy innej przyczepie i wszystko działa normalnie. We wtyczce przyczepki są 2 przewody osobno do każdej lampy, niby wszystko podłączone ok. Jak sprawdzam prostownikiem podłączając kolejno piny we wtyczce wszystko działa. Jak podłącze do samochodu postoje ledwo świecą, reszta działa ok. Najlepsze jest to ,że podświetlenie tablicy jest razem z postojem i świecą jasno.

    0 10
  • Pomocny post
    #2 25 Sty 2018 20:30
    sanfran
    Poziom 36  

    Zmierz napięcie na tym świetełku LED kiedy się tak słabo świecą.
    Czy sprawdzałeś na chodzącym silniku czy na wyłączonym?

    0
  • #3 25 Sty 2018 20:37
    marqqv
    Poziom 31  

    Masa sprawdzona ? Może są osobne do każdej lampy i niedokręcone .

    0
  • #4 25 Sty 2018 20:56
    joint32
    Poziom 14  

    Sprawdzałem na zgaszonym. Napięcie sprawdzę jutro. Masa powinna łączyć nawet pociągnąłem do wtyczki bezpośrednio z akumulatora żeby sprawdzić.

    0
  • #5 25 Sty 2018 21:04
    Pawel wawa
    Moderator Samochody

    Lampy jakie, bo może wszystko Ok, postojowe nie będą świeciły tak mocno jak np stop!

    0
  • #6 25 Sty 2018 21:12
    joint32
    Poziom 14  

    Pod prostownikiem świecą normalnie.

    0
  • #7 26 Sty 2018 17:29
    joint32
    Poziom 14  

    Koledzy problem rozwiązany. Wystarczyło odpalić samochód :) i tu następne pytanie , dlaczego tak się dzieje? Na zwykłych lampach z żarówkami świeciły też na zgaszonym.

    0
  • Pomocny post
    #8 26 Sty 2018 17:58
    bearq
    Poziom 36  

    joint32 napisał:
    Koledzy problem rozwiązany. Wystarczyło odpalić samochód :) i tu następne pytanie , dlaczego tak się dzieje? Na zwykłych lampach z żarówkami świeciły też na zgaszonym.

    Inna charakterystyka źródeł światła i różnica napięcia (postój 12,6V, samochód zapalony 14,4V), żarówka przy spadku napięcia tylko przygasa, LED'y już nie. Naciąłem się ostatnio na taki sam przypadek ;)

    0
  • #9 26 Sty 2018 18:00
    joint32
    Poziom 14  

    Ale kierunki i stop świeciły normalnie na zgaszonym.

    0
  • #10 26 Sty 2018 18:10
    sanfran
    Poziom 36  

    Kierunki i stop to odpowiednik żarówki 21W. Światła pozycyjne, jeśli są zintegrowane ze STOPem muszą iść przez opornik i jak widać obniżone napięcie już im nie służy.

    0
  • #11 26 Sty 2018 18:21
    joint32
    Poziom 14  

    Wszystko jasne i logiczne. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, temat zamykam.

    0
  Szukaj w 5mln produktów