Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung T200HD - Gaśnie podświetlenie kikanaście/dziesiąt sekund od właczenia.

dt1 26 Sty 2018 03:30 1242 10
  • #1 26 Sty 2018 03:30
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Witajcie.
    Znajoma podrzuciła monitor z TV - Samsung T200HD - rocznik 2008. Monitor krótko po włączeniu traci podświetlenie. Nie są to dwie sekundy, jak w większości opisywanych tematów. Może świecić pół minuty, minutę, różnie.

    Zasilacz z inwerterem to PWI2204ST(A) rev 1.0 (lub BN44-00177D rev 1.1 według naklejki z kodem kreskowym).

    Co zrobiłem do tej pory:
    - sprawdziłem kondensatory elektrolityczne, wymieniłem je profilaktycznie (poza największym 100uF/400V, ale miernik wskazywał 97uF, więc z racji braku pod ręką - tego nie wymieniłem).
    - pomiar napięć wygląda tak - 5V stabilne, około 5.08V, zmiany w zakresie 0.01V w czasie pracy, 15V trochę inna historia - po włączeniu jest około 16.6V, napięcie podczas startu telewizora spada na chwilę do wartości 15.2V, po włączeniu inwertera jest 14.3V i tak zostaje już bez większych zmian. Po zaniku podświetlenia - znowu wzrasta. Czy to normalne?
    - poprawiłem luty na gniazdach świetlówek, kondensatorach ceramicznych 3pf/5pf 3kV przy tych gniazdach, na transformatorze inwertera również.
    - małe kondensatory 3pf/5pf nie mają zwarć. Ale to zdaje się wcale nie wyklucza ich uszkodzenia. Podmieniłbym je, gdyby ich zdobycie było łatwe. Przy okazji - dlaczego przy dwóch gniazdach jest kondensator 3pf, przy dwóch 5pf? W nocie aplikacyjnej wszystkie są takie same.
    - sprawdziłem, czy nie ma zwarć na tranzystorach sterujących transformatorem inwertera.
    - zmierzyłem oporność uzwojeń wtórnych wylutowanego z inwertera transformatora. 1001Ω i 1000Ω. Na wszelki wypadek jednak mając dostęp do zamiennika tego transformatora - podmieniłem go. Oryginał był oznaczony numerem 1400253, zamiennik, który dostałem, miał numer 1400271. Działanie nie zmieniło się. Czy 1400271 to poprawny zamiennik? Póki co wróciłem do oryginału.
    - inwerter jest zbudowany na układzie FAN7317 i w zasadzie nie odstępuje zbytnio od schematu z noty aplikacyjnej:

    Samsung T200HD - Gaśnie podświetlenie kikanaście/dziesiąt sekund od właczenia.

    Zmierzyłem napięcia występujące we wszystkich punktach OLP oraz OLR. Z noty aplikacyjnej zrozumiałem, że OLP nie powinno wzrosnąć ponad 1V na żadnym z wejść. Podczas pracy mierząc wejścia OLP dla dwóch świetlówek jest 0.01V, dla jednej jest 0.09V, dla jednej jest 0.16V. Czyli teoretycznie nie powinny powodować wyłączenia inwertera. W przypadku OLR na wszystkich świetlówkach wyniki w okolicach 0.12-0.13V. Nie jestem pewien, czy pomiar multimetrem jest wystarczający. Biorąc pod uwagę, że na wykresach w nocie aplikacyjnej jest pokazany dość szybki przebieg, pewnie warto skorzystać z oscyloskopu?

    W monitorze nie słychać syczenia czy trzasków podczas załączania podświetlenia. W momencie, gdy podświetlenie jest włączone, obraz jest ładnie jasno i równomiernie podświetlony.

    Co jeszcze powinienem sprawdzić? :)

    0 10
  • #2 26 Sty 2018 10:16
    Marco_zg
    Poziom 18  

    Same świetlówki sprawdzone? One też się wypalają i nie koniecznie musi całkowiczie zgasnąć aby była na wykończeniu. W tym przypadku jest ich 4 sztuki. To ma co się zepsuć.

    0
  • #3 26 Sty 2018 13:52
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Są 4 sztuki i mają 10 lat, więc faktycznie ma się co zepsuć. Nie sprawdzałem ich póki co - tym bardziej, że nie jestem pewien, czy dałbym radę je wymienić. Póki co wolałem sprawdzić, czy wszystkie inne podzespoły są OK.

    Czy w przypadku uszkodzonych świetlówek byłbym w stanie potwierdzić to jakimś pomiarem? Na logikę inwerter powinien się wyłączyć po spełnieniu jakiegoś warunku, więc skoro inwerter jest w stanie na podstawie pomiaru stwierdzić, że zaszła konieczność wyłączenia, to ja również powinienem taki pomiar móc zrobić.

    Mam również dostęp do oscyloskopu, więc jeśli będzie trzeba mogę wykonać pomiary - tylko potrzebowałbym podpowiedzi od kogoś mającego pojęcie o naprawie takiego sprzętu - ja mam bardzo niewielkie niestety.

    0
  • #4 26 Sty 2018 14:44
    Marco_zg
    Poziom 18  

    Jakiś czas temu miałem monitor Samsunga 22" z typowym objawem świetlówek. U osoby co był, maiła go 5 lat i nie był nowy. Zakładam że to świetlówki w tym co masz. Gimnastyki trochę jest z wymianą i trzeba być delikatnym. Wykorzystałem te same przewody co były. A gdyby nawet to nie były świetlówki, to wymiana ich nie zaszkodzi, skoro mają już 10 lat.

    Zdjęcia tych co wymieniałem.

    Samsung T200HD - Gaśnie podświetlenie kikanaście/dziesiąt sekund od właczenia.Samsung T200HD - Gaśnie podświetlenie kikanaście/dziesiąt sekund od właczenia.Samsung T200HD - Gaśnie podświetlenie kikanaście/dziesiąt sekund od właczenia.

    0
  • #5 27 Sty 2018 08:19
    tronic1
    Spec od komputerów

    Dobrze by było poza matrycą podłączyć sprawne, sprawdzone świetlówki i sprawdzić pracę inwertera. Miałem kiedyś przypadek z monitorem TV LG.

    0
  • #7 27 Sty 2018 22:52
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Wygląda na to, że jeśli nie chcę rozbierać w ciemno matrycy, to będzie wypadało podłączyć sprawne świetlówki.

    Zabezpieczenie wolałbym zostawić na miejscu, chociaż diagnostycznie można spróbować je kolejno pomijać.

    0
  • #8 28 Sty 2018 14:18
    miecho18
    Spec od komputerów

    dt1 napisał:
    Zabezpieczenie wolałbym zostawić na miejscu, chociaż diagnostycznie można spróbować je kolejno pomijać.

    Oczywiście chodziło mi o odłączenie zabezpieczenia w celu diagnozy.

    0
  • #9 27 Lis 2018 23:44
    0660RAMBO
    Poziom 9  

    Witam!
    Właśnie walczę z analogicznym sprzętem i z tą samą usterką!!!
    Mam dwa pytania:
    1-.Czy na pewno w Pańskim egzemplarzu na płycie-Zasilacz z inwerterem to PWI2204ST(A) rev 1.0 (lub BN44-00177D rev 1.1 według naklejki z kodem kreskowym)
    występował układ FAN7317 ? Bo na mojej płycie niestety pisze tylko FAN73 reszty opisu brak.

    2. No i pytanie oczywiste - czy udało się go naprawić?

    Z góry dziękuję za informację
    Pozdrawiam

    0
  • #10 28 Lis 2018 00:16
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Witaj.
    Dane przepisywałem poprawnie, więc numerki się będą zgadzać. W pierwszym poście wkleiłem kawałek schematu inwertera na układzie FAN7317, w monitorze, który był przedmiotem tego tematu, ten schemat bez większych odstępstw pokrywał się z tym, co zastałem na jego płycie.

    W zasadzie wszystko wskazywało na uszkodzone świetlówki, natomiast nie potwierdziłem tej usterki, gdyż właścicielka monitora stwierdziła, że czas kupić inny.

    0
  • #11 28 Lis 2018 21:36
    0660RAMBO
    Poziom 9  

    Dobry wieczór.
    Bardzo dziękuję za odpowiedź.
    Dziękuję za przekazane informacje są mi bardzo pomocne!!!
    Pozdrawiam

    0