Miałem podobny problem, tyle że w moim robił też coraz to mniej kawy. W końcu większośc wody szła do tacy, a podczas płukania cała woda szła na tacę rurką odpływu awaryjnego. Rozebrałem i okazało sie że same zawory są czyste, też lekko rozciągnąłem sprężynę tyle że od zaworu jednodrożnego tego z zaślepioną końcówką. Problemem był nagar z kawy który zebrał się na dyszach tych zaworów. Mówię o miedzianych elementach do których dochodzą uszczelki tłoków tych zaworów i zamykają przepływ wody lub pary. W obu zaworach był tam nagar który delikatnie zeskrobałem, to przez niego uszczelki nie dolegały do dyszy i woda swobodnie przepływała. Po ich oczyszczeniu i lekkim wypolerowaniu problem zniknął. Warto zacząć rozbieranie od zaworu jednodrożnego, tego z zaślepiona końcówką, nie jest w tedy potrzebny demontaż wyświetlacza, wystarczy delikatnie wysunąć cewkę a potem wykręcić cylinder z tłokiem. Po tym zabiegu mamy łatwy dostęp do zaworu dwudrożnego z którym postępujemy podobnie. Niestety zauważyłem że nagar odkształcił uszczelki w nieznacznym stopniu, więc nie będą one już działały jak nowe. Zauważyłem też małe wżery na dyszach na których był nagar, są one prawdopodobnie z miedzi, dysze są głębiej niż otaczający jej rant gwintu i trudno będzie to usunąć. Jest to chyba skutek tego nagaru i nierównomiernego przepływu wody. Dziwne ale same zawory były czyste a sam ekspres regularnie odkamieniany środkami Saeco. Mam nadzieję że pomogłem. Po całej operacji wystarczy wyregulować ilość wody w systemie każdej kawy, aby to zrobić należy przytrzymać przez chwilę przycisk danej kawy, pojawi się napis stop i zacznie robić kawę, gdy doleje do oczekiwanego stanu w filiżance należy wcisnąć przycisk obok napisu stop. Ilość kawy zostanie automatycznie zapamiętana.