Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Ekspres Saeco Intelia One Touch Cappuccino HD8753/11 - nie płucze

TadekZ12 26 Jan 2018 13:08 1629 6
    TadekZ12
    Level 2  
    Posiadam ekspres do kawy jak w tytule. Od pewnego czasu jest problem z płukaniem, tzn całą wodę przelewa do tacki na dole. Dyszami, którymi normalnie leci kawa spada ledwo parę kropel albo w ogóle nic i to zarówno przy uruchamianiu jak i wyłączaniu.
    Poza tym wszystko działa, spienia mleko, parzy kawę.
    Czy może to być zawór trójdrożny czy też coś innego?
    ssss
    Level 37  
    Witam
    Prosze sprawdzic czujnik przeplywu wody i odkamienic maszyne
    TadekZ12
    Level 2  
    A jakieś bliższe podpowiedzi na temat tego czujnika przepływu wody - gdzie się znajduje i jak go sprawdzić ?
    z góry dziękuję i pozdrawiam
    ssss
    Level 37  
    Witam.
    Pomiedzy zbiornikiem na wode a pompka.
    TadekZ12
    Level 2  
    Nie wiem czy znalazłem to co trzeba , jest to za pompką (bardziej z tyły) z zasilaniem rozebrałęm to ale nie wyglądało na uszkodzone - w środku znajdował się wirniczek.
    W międzyczasie rozebrałem zawory trójdrożny i dwudrożny ( nie wiem który jest który), obydwa były czyste, zauważyłem że w tym bez przelotu (zaślepiony króciec)główka jakby mniej wystawała więc rozciągnąłem trochę sprężynę. Wygląda że aktualnie zaczął płukać przy włączeniu, ale po wyłączeniu nadal bardzo słabo albo wcale - tzn cała woda ścieka do tacki ociekowej przez zawór trójdrożny(dwudrożny?) a nie leci tu gdzie kawa. Generalnie sporo wody po płukaniu pojawia się w tacce ociekowej.
    Może ma Pan jeszcze jakieś sugestie? Będę wdzięczny za bardziej opisowy charakter pomocy bo to moje początki w tym temacie.
    Z góry dziękuję i pozdrawiam
    DamianOrlinski
    Level 9  
    Miałem podobny problem, tyle że w moim robił też coraz to mniej kawy. W końcu większośc wody szła do tacy, a podczas płukania cała woda szła na tacę rurką odpływu awaryjnego. Rozebrałem i okazało sie że same zawory są czyste, też lekko rozciągnąłem sprężynę tyle że od zaworu jednodrożnego tego z zaślepioną końcówką. Problemem był nagar z kawy który zebrał się na dyszach tych zaworów. Mówię o miedzianych elementach do których dochodzą uszczelki tłoków tych zaworów i zamykają przepływ wody lub pary. W obu zaworach był tam nagar który delikatnie zeskrobałem, to przez niego uszczelki nie dolegały do dyszy i woda swobodnie przepływała. Po ich oczyszczeniu i lekkim wypolerowaniu problem zniknął. Warto zacząć rozbieranie od zaworu jednodrożnego, tego z zaślepiona końcówką, nie jest w tedy potrzebny demontaż wyświetlacza, wystarczy delikatnie wysunąć cewkę a potem wykręcić cylinder z tłokiem. Po tym zabiegu mamy łatwy dostęp do zaworu dwudrożnego z którym postępujemy podobnie. Niestety zauważyłem że nagar odkształcił uszczelki w nieznacznym stopniu, więc nie będą one już działały jak nowe. Zauważyłem też małe wżery na dyszach na których był nagar, są one prawdopodobnie z miedzi, dysze są głębiej niż otaczający jej rant gwintu i trudno będzie to usunąć. Jest to chyba skutek tego nagaru i nierównomiernego przepływu wody. Dziwne ale same zawory były czyste a sam ekspres regularnie odkamieniany środkami Saeco. Mam nadzieję że pomogłem. Po całej operacji wystarczy wyregulować ilość wody w systemie każdej kawy, aby to zrobić należy przytrzymać przez chwilę przycisk danej kawy, pojawi się napis stop i zacznie robić kawę, gdy doleje do oczekiwanego stanu w filiżance należy wcisnąć przycisk obok napisu stop. Ilość kawy zostanie automatycznie zapamiętana.
    TadekZ12
    Level 2  
    Niestety zakończyło sie naprawą w serwisie - wymiana obydwu zaworów koszt około 500 płn i wszystko działa 😄