Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Inne] Uszkodzony telefon do tanich gogli VR?

ComR 26 Jan 2018 14:36 597 4
    ComR
    Level 6  
    Witojcie,

Ponieważ nie stać mnie na telefony z górnej półki, a zwykle telefony z dużą rozdzielczością ekranu takimi są, zmuszony jestem poszukać tańszej alternatywy, by pobawić się trochę w VR. Wszystko jest dla mnie do przeskoczenia, poza ceną telefonu, bo nawet te chińskie tandety swoje kosztują. Szukałem telefonów uszkodzonych i tu sprawa ma się dużo lepiej, jednak chciałem zapytać gdzie szukać telefonów uszkodzonych... yy... w zaplanowany przeze mnie sposób? :) Tzn... albo był to wypadek i komuś leży trup na półce, albo może mógłbym dogadać się z serwisantem/kimś, kto ma uszkodzony telefony i poszukać takiego, który był i tak przeznaczony na części? Dlaczego tak komplikuję sprawę? A to dlatego, że potrzebny mi jest telefon z takimi oto "wadami":

Co musi działać?

-Rozdzielczość wyświetlacza musi być minimum 1920x1080 , minimum 5.5-6" wielkości.
    -Tethering USB.
    -System Android musi działać (lub dać się zainstalować).
    -RAM minimum 2-3GB.
    -Żyroskopy.
    -WiFi - jeśli obsługiwałby 5GHz - byłoby pięknie.
    -Im szybszy, tym lepszy.

Co nie musi w ogóle działać?

-Firma - nawet Polsko-Chińska, bez znaczenia.
    -GSM... G3, G4, LTE...Sam "telefon" może nie działać zupełnie.
    -Wyświetlacz może być uszkodzony (w ostateczności), jednak w rogach lub... w połowie telefonu. ;)
    -System może być do wymiany, byle Android.
    -Radio, GPS, mikrofon, głośnik, wzmacniacz itp. itd. mikrofalówka, pralka i lodówka, a nawet Wi-Fi w ostateczności - działać nie muszą.
    -Obudowa może być połamana, może jej w ogóle nie być.

Moim pierwszym pomysłem były uszkodzone Xiaomi, ale chyba zrobiły się ostatnio zbyt popularne. Poza tym, może się okazać, że starszy i "gorszy" model Samsunga, HTC czy LG będzie lepszy od najnowszego, lecz tandetnego telefonu...

Pozdrawiam, będę bardzo wdzięczny za podpowiedź...
    Bartosz
    ComR
    Level 6  
    Witaj,

Specjalnie nie podałem ile chcę wydać, bo to zależy od sprzętu. Znalazłem na Allegro uszkodzony HTC za 200pln, bardzo uszkodzony... 200pln to trochę sporo. Nie wiem czy VR będzie działało, wiec nie chcę strzelać. Za bardzo uszkodzony telefon 200pln to max. jakie chciałbym wydać, chyba, że procesor i matryca (nawet uszkodzona) byłyby całkiem dobre jeszcze...

Bardzo dziękuję za wyszukane ogłoszenie. 399 za S6Edge to nie jest zły pomysł... Pewnie dałoby się coś dobrać. :)

Pozdrawiam,
    Bartosz
    tino2003
    Admin of GSM Group
    ComR wrote:
    Specjalnie nie podałem ile chcę wydać, bo to zależy od sprzętu

Tu głównym wyznacznikiem jest cena, parametry których oczekujesz muszą kosztować i za 200zł jestem pewny, że ich nie kupisz.
    mobista
    Level 35  
    Albo telefon od którego oślepniesz :D