Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Pralka do 1400 zł - Samsung, LG, Gorenje, Electrolux?

szyman12 26 Jan 2018 22:56 6438 7
Buderus
    szyman12
    Level 8  
    Cześć
    Po 6 latach pralka Whirpool wyzionęła "ducha" - programator padł i naprawa jest nieopłacalna.
    Zastanawiam się nad nową pralką. Z tego co by mi było do życia potrzebne to najlepiej 7kg ładowności, obroty co najmniej 1200 oraz aby w trakcie prania można było otworzyć drzwiczki i dorzucić pranie.
    Z tego co wyczytałem na forum najlepiej szukać pralek LG, Samsung, Gorenje [?] oraz Siemens/Bosch. Z różnych względów ostatni duet nie jest preferowany [ale nie mówię nie].

Na oku znalazłem 4 modele:
    * Samsung wf80f5e0w2w;
    * LG F2J5WN3W;
    * GORENJE W7723PL.
    * Electrolux EW6F448BUP PerfectCare.

Gdybyście mieli dla siebie wybierać to którą z tych powyższych byście wybrali? A może w ogóle coś innego [budżet to +/-1400 zł]. Kusi mnie ta pralka Samsung, tylko właśnie część tutaj użytkowników poleca, a część nie i nie wiem czy warto wchodzić w niego.
  • Buderus
    kamilantonio
    Level 11  
    Witam ja bym polecił zakup pralki Samsung. Jestem w posiadanu takowej pralki i jestem z niej zadowolony.
  • Buderus
    szyman12
    Level 8  
    Dziękuje za odpowiedź :)
    Tylko tak teraz przejrzałem instrukcje obsługi i w Samsungu [tylko przez 5 min. od uruchomienia] oraz Gorenje nie można chyba dorzucić prania. Oraz praktycznie w każdej z tych pralek poza LG nie ma możliwości wyboru opcji bez zgnieceń, co raczej się przydaje.
    Więc chyba będę jednak kierował oczy w kierunku LG. Tylko zastanawia mnie czy ten model ma coś takiego jak dostosowanie ilości wody do liczby ubrań?
    kamilantonio
    Level 11  
    Samsung posiada w ofercie tez model add wash w której mozna dodac pranie w kazdej chwili. Tylko cena jest troche wieksza
    szyman12
    Level 8  
    Teraz doszła jeszcze jedna pralka, do której najbardziej się skłaniam: Bosch WAN2826EPL
    Co o niej sądzicie? Z tego co wyczytałem to chyba ma wymienne łożyska + silnik indukcyjny. I pytanie też : która z pralek bardziej wytrzyma coś więcej niż gwarancję - LG czy Bosch [oczywiście pytanie o większe prawdopodobieństwo ze względu na części, konstrukcje itp.]?

Powiem, że rodzice[bo to dla nich ma być pralka] mają uraz do Boscha - na początku wieku kupili pralkę Boscha jedną z droższych, 3 tygodnie po gwarancji padł silnik, ale udało się go naprawić. Później padł programator, wtopiła się szuflada na proszek, grzałka padła, zaczęła niszczyć ubrania [tak jakby rdza na ubraniach, nie można tego było doprać], aż umarła. Z Whirpool takich przygód nie mieli, 6 lat dobrze służyła, a kupili jeden z najtańszych modeli. Dlatego z lekką rezerwą podchodzą do Boscha, choć wiadomo, że nawet i Miele mogło to spotkać [tylko jak teraz znowu zaraz po gwarancji Bosch się popsuje to mnie będą "bić" :-/]
    baconp
    Level 14  
    LG jako jedyna jest z silnikiem bez paska przeniesienia napędu na bęben. Silnik jest bezpośrednio za bębnem tzw Direct Drive. Na YT masz filmiki jak to działa. Do tego jest 10lat gwarancji na silnik.. Prędzej padnie pewnie programator albo pompa.
    Co za tym idzie będzie najcichsza przy wirowaniu jeśli masz aneks lub mieszkasz w bloku.
    Moi rodzice mają F12B8ND 3rok, ja mam F10B8ND półtora roku. Pomimo mnogości programów i tak używam tylko jednego Intensywne 60min. Ja bym polecił za ciszę. Co do dopierania to jest te marketingowe 6 ruchów bębna i wg mnie lepiej dopiera niz Indesit który miałem na wynajmie. Srodki piorące są też skuteczniejsze jak zamontujesz filtr pralkowy, taniej wychodzi jak calgon. Mi wystarczył taki filtr na pół roku, potem kupujesz wsad i uzupełniasz.
    Te dorzucanie prania w każdej chwili to bym potraktował z przymrużeniem oka, no chyba ze nonstop pierzesz kilka sztuk w szybkich programach a nawet jak Ci się przypomni to i tak połowa już się doprała. Ja pranie sortuje i piorę dopiero jak się uzbiera na pełny wsad. A jak mam cos do dorzucenia to w następnym sorcie wrzucam.
    Lg ma dobór wody do kg prania ( teraz to chyba każda pralka ma) .
    Opcja bez zagnieceń to wg mnie jest dopiero gdy sobie kupisz susząrkę bebnową do ubrań. Dzięki elektrodzie kupiłem Bosch bez pompy ciepła. I tu nic nie musisz prasować ( wyjątek koszule do pracy)
    W pralce opcja bez zagnieceń to +10min kołysania bębnem po praniu. W praktyce po skończonych obrotach standardowo wyciągasz ciuchy jak serpentynę wszystkie razem, w opcji bez zagnieceń pojedyńczo pogniecione jak psu z gardła.

Samsung i LG ma silnik inverter , co już jest standardem. Direct Drive ma narazie LG a jak długo pochodzi zobaczymy. Ale nie świszczy jak odrzutowiec. Jak mieszkasz w domku i masz pralnię w piwnicy to bez znaczenia co kupisz, nie wiem czy coś wytrzyma powyżej gwarancji w tych czasach ale miejmy nadzieję
    szyman12
    Level 8  
    Zdecydowałem się na zakup Boscha, co podałem post wyżej. Zobaczymy jak się będzie sprawował.
    szyman12
    Level 8  
    Zakupiłem pralkę najlepszą pod względem parametrów