Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z radiem Mazda 323 ba 1,5 benzyna sedan

Primales13 27 Sty 2018 19:54 357 7
  • #1 27 Sty 2018 19:54
    Primales13
    Poziom 3  

    Witam a więc tak odebrałem auto od mechanika i radio nie działa wyjąłem je i na kostkach chciałem sprawdzić czy czerwony daje napiecie gdy to robię za każdym razem wypala bezpiecznik o mocy 10 koloru czerw. I automatycznie gaśnie światło w podsufitowce i przy stacyjce już 7 bezpiecznikow mi poszło co robić? Proszę o pomoc. W zdj pokazuje gdzie sprawdzam neonówka napięcie zasilania.. I ten czarny kabel do czego jest.

    0 7
  • #2 28 Sty 2018 07:58
    Ireneo
    Poziom 40  

    Przy sprawdzaniu wywala bezpiecznik?Neonówką 12 V?Jak to robisz bo nie potrafię sobie tego wyobrazić.Ale skoro wywala przy sprawdzaniu to masz tam napięcie czyli nie tędy droga...

    0
  • #3 28 Sty 2018 12:15
    Primales13
    Poziom 3  

    Tzn nie działa mi radio i nie wiem dlaczego a jak sprawdzam neonówka w kostce to zaostrza i wywala bezpiecznik od światła w podsufitowce i światła podświetlenia stacyjki może mógłbyś mi doradzić co mam robić bo ja ciemny w tym temacie

    0
  • #4 28 Sty 2018 14:24
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe

    Primales13 napisał:
    na kostkach chciałem sprawdzić czy czerwony daje napiecie gdy to robię za każdym razem wypala bezpiecznik


    Jak i czym to sprawdzasz? Bo zdaje mi się ze robisz zwarcie.
    W każdym razie napięcie tam dochodzi, inaczej bezpieczniki by się nie przepalały.

    Primales13 napisał:
    już 7 bezpiecznikow mi poszło co robić?


    Kup nowy bezpiecznik, nie pchaj byle czego do kostek.

    Primales13 napisał:
    W zdj pokazuje gdzie sprawdzam neonówka napięcie zasilania.


    Dokładnie tego nie pokazujesz, nadto nie ma neonówek do sprawdzania tak niskich napięć.

    Primales13 napisał:
    I ten czarny kabel do czego jest.


    Do anteny.
    Primales13 napisał:
    mógłbyś mi doradzić co mam robić bo ja ciemny w tym temacie


    W kostce widać wypalone styki - kostka jest do wymiany.
    Serwis Mazdy, a jak auto już po gwarancji to dowolny elektryk samochodowy - wymiana kostki, to na początek. Oczywiście to nie wyklucza możliwości iż radio też jest uszkodzone, bo ja tylko diagnozuję po wyglądzie kostki.

    0
  • #5 28 Sty 2018 20:32
    Primales13
    Poziom 3  

    Radio jest nowe to raczej z nim jest ok a taka kostkę gdzie mogę kupić? To z prądem jest wszystko ok rozumiem? Jeszcze pokaże zdjęcia wszystkich kostek żeby była pewnosc. Ogólnie to wszystko w aucie działa a radio nic nawet nie reaguje a zależy mi bo bez radia to sami wiecie jak to jest

    0
  • #6 28 Sty 2018 21:02
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe

    jdubowski napisał:
    Jak i czym to sprawdzasz?


    Powyższe pytanie zadaję po raz drugi, a Waść racz może odpowiedzieć...

    Primales13 napisał:
    Radio jest nowe


    Marka, model?

    Primales13 napisał:
    odebrałem auto od mechanika i radio nie działa


    Ale działało przed interwencją mechanika? Mechanik wyjmował radio?

    Primales13 napisał:
    a taka kostkę gdzie mogę kupić?


    Masz ISO a potem jakąś przejściówkę, zapewne nabyta z radiem - Pewności co do wypalenia nie mam (na twoim zdjęciu w tym poście wygląda to nieco lepiej).

    Kwestie podstawowe:
    1. wiesz że tam są doprowadzone dwa zasilania? Jedno jest tam stale (przewód żółty) drugie pojawia się (czerwony) po załączeniu zapłonu?
    Zaopatrz się w porzadny próbnik (źarówka 12V/5W z dołączonymi przewodami) i sprawdź czy rzeczywiście tam się pojawiają oba zasilania.
    2. na przewodach przejściówki masz konektory, zapewne w instrukcji radia opisane możliwości przełączenia - spróbuj skrzyżować przewód zółłty z czerwonym, albo oba podłączyć do żółtego (Kombinowanie ma sens jeśli to radio w tym samochodzie nigdy nie działało).
    3. Lektura obowiązkowa: http://elektron.pol.lublin.pl/users/djlj24/studio24/kable/dolkab.htm

    0
  • #7 28 Sty 2018 22:31
    Primales13
    Poziom 3  

    może zacznę od początku.. dałem auto do mechanika bo zginął mi ostatni kluczyk kombinowal ze stacyjka i imobilajzerem , przed daniem auta do mechanika radio działało bez zarzutów a gdy odebrałem samochód radio było odlaczone i plastiki odkrecone pokaze Ci na zdjęciu jakie plastiki.. wracając do tematu przyjechałem do domu i zacząłem skręcać plastiki i podłączyć radio gdy to zrobiłem wyszła płyta z cd roomu a radio nawet nie zaświeci . radio jest firmy Sony kupiłem je nowe . sprawdzałem napięcie neonowka tym srubokretem co w gniazdakach się sprawdzą prąd.

    0
  • #8 30 Sty 2018 20:44
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe

    Po pierwsze pytanie dodatkowe - dawniej to radio uruchamiało ci się z przekręceniem kluczyka? Czy mogłeś właczyć bez włożenia kluczyka?

    Primales13 napisał:
    sprawdzałem napięcie neonowka tym srubokretem co w gniazdakach się sprawdzą prąd.


    Patrz wyżej - neonówka się nie nadaje, zresztą zapewne napisany na niej jest zakres napięć, rozpoczynający się zwykle od 100V, nadto końcówka za gruba i robisz zwarcia.
    Zaopatrz sie w miernik uniwersalny lub żarówkę 12V z przewodami, sprawdź napięcie między masą a czerwonym przewodem po załączeniu stacyjki . Alternatywnie - przełącz czerwony przeód do wolnego gniazda na żółtym przewodzie (wada - stacisz sterowanie radia stacyjką, tzn. nie będzie się ono uruchamiać z przekręceniem kluczyka).

    Problem z radiem Mazda 323 ba 1,5 benzyna sedan

    BTW - bezpiecznik w radiu - nie widzę go - rozumiem że go zdjęcia wyjąłeś czy machanik zgubił?

    0