Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
PCBway
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Pioneer Sa-8100 - Uszkodzona końcówka mocy

28 Sty 2018 07:14 507 6
  • Poziom 19  
    Cześć

    Mam duży problem z naprawą końcówki mocy we wzmacniaczu Pioneer Sa-8100
    Kupiłem go z wypaloną dziurą pod rezystorami emiterowymi, bez tranzystorów mocy, driverów i paru innych elementów.
    Stara płytka do niczego się nie nadawała, więc zrobiłem nową. Przełożyłem półprzewodniki, oczywiście wcześniej je sprawdzając
    Moduł dostał nowe metalizowane 1% rezystory i elektrolity Nichicon. Brakujące półprzewodniki zastąpiłem zamiennikami.
    Końcówka odpaliła się bez większych problemów. W jednym kanale dało się ustawić bias i offset. W drugim tylko offset.
    Zmierzyłem, że napięcia bazy tranzystorów mocy ładnie się reguluje, tyle że tylko do 400mV względem masy.
    I ten brak zakresu regulacji prądu spoczynkowego zmusił mnie do szukania problemu. Miałem w zapasie końcówkę z SA-7100 i z niej przełożyłem
    diody STV-4. Oznaczenie takie samo. Obudowy są jednak inne. Elektrod nie pomyliłem. W teorii - wg schematu to są cztery szeregowo połaczone diody.
    Spadek napięcia na nich powinien wynosić około 2,2V. A w realu było 1,4V w drugim kanele 1,8V.

    No i jak wcześniej było wszystko prawie w porządku, po wstawieniu innych STV-4 zaczęło się dziać. Wzmacniacz odpalam przez żarówkę
    Po włączeniu żarówka przygasła, ale po krótkiej chwili zapaliła się pełnym światłem. Zwarcie. Na bazach tranzystorów mocy -22V. Odpiąłem zasilanie tranzystorów mocy.
    Także drivery są zasilane z tego zasilacza.
    Żarówka teraz się nie zapala. Tranzytory mocy nie zostały przebite. Przynajamniej na mierniku niczego złego nie wykazują.

    No ale napięcia się rozszalały. W większości miejsc jest -22V w tym również na wyjściu sygnałowym końcówki. Identycznie w obydwu kanałach

    Sprawdziłem z wylutowaniem wszystkie tranzystory i diody. Wszystkie mierzą się prawidłowo.

    Sprawdziłem zasilacz, napięcia prawidłowe.

    Sprawdziłem napięcia B-E wszystkich tranzystorów. Są prawidłowe. Za wyjątkiem pary różnicowej. Q3 BE - 11V, Q1 BE- 2,6V. W obydwu kanałach tak samo. Dodatkowo Q5 BE - 0V.
    Ale wylutowane tranyzystory mierzą się prawidłowo.

    Wydaje mi się, że mam problem w parze róznicowej, ale nie wiem gdzie dokładnie. Rezystory i kondenstory w okolicy są sprawne.

    Napięcia na pozostałych tranzystorach są nieprawidłowe, kilkadziesiąt Volt, ale spadki B-E są OK.

    Skończyły mi się pomysły. Zamówiłem zamienniki pary różnicowj, ale to pewnie nie wiele da. Drivery też kupiłem inne (nie wstawiłem), bo te co wcześniej wstawiłem miały duże różnice w Hfe.
    Jednak myślę, że nie w tych elemetnach jest problem.
  • PCBway
  • Red. Komputery FAQ
    Jeżeli w tranzystorze bipolarnym po wylutowaniu nie masz spadku B-E ok. 0.6-0.7V To jest coś nie tak, ale skoro wylutowane wydają się w porządku....

    Może masz błąd w nowym PCB?
  • PCBway
  • Poziom 43  
    chudy_b napisał:
    W jednym kanale dało się ustawić bias i offset. W drugim tylko offset.

    Wszystko wskazuje na błąd w połączeniu/wykonaniu płytki.
  • Poziom 19  
    Wszystko było dobrze do czasu podmiany diód STV 4. Potem oczywiście włożyłem z powrotem oryginalne, ale problem nie zniknął.
  • Poziom 43  
    Byłoby dobrze, gdyby Autor zamieścił schemat. Lepiej się rozmawia jak się widzi o czym...
  • Poziom 19  
    Oczywiście. Jest schemat.

    Pioneer Sa-8100 - Uszkodzona końcówka mocy
  • Poziom 19  
    Błędy montażowe. Zamykam.