Witam.
Prezentuję zasilacz laboratoryjny z regulacją napięcia i prądu.
Schemat zaczerpnięty ze strony: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3130978.html
Schemat:

Płytkę zaprojektowałem samemu, ponieważ z przyzwyczajenia lubię elementy przewlekane.

Transformator zasilający 100W Zatry, solidny mostek, kondensator 3300uF 63V (made in USA), następnie bezpiecznik i układ.
Napięcie na kondensatorach filtrujących 38V DC.
Obudowa pochodzi z czeskiego miernika bodajże pH. Musiałem jedynie wykonać przedni i tylni panel oraz wywiercić otwory wentylacyjne.
Miernik to avt2857 wykonany w całości przeze mnie + dodatek w postaci sterownika wentylatora (transoptor + tranzystor sterowane z miernika).
Tranzystory wykonawcze to 2szt KD503 Tesli.
Jest również załączanie obciążenia poprzez przekaźnik.
Na panelu przednim jest również regulacja precyzyjna i zgrubna napięcia i prądu, z tym że precyzyjna napięcia wykonałem na solidnym potencjometrze wieloobrotowym (o ile dobrze pamiętam 5 obrotów), tak więc ustawienie napięcia jest proste i szybkie (precyzyjnym jest regulacja 2V).
Układ przeszedł pozytywnie testy, działa bardzo fajnie, jedynie muszę dojść (mam nadzieję, że autor zasilacza z linku wyżej podpowie) dlaczego mimo napięcia przed układem (38V) na wyjściu jest max 32V.
Wentylator załączany jest, gdy temperatura radiatora przekroczy 40', a wyłącza, gdy spadnie do 32'. Można to zmienić wchodząc w menu miernika.
Na wyświetlaczu wyświetlane jest napięcie, prąd oraz temperatura radiatora + sygnalizacja załączenia wentylatora.
Obudowa w całości z metalu, polakierowana czarnym matem. Przedni panel zalaminowany i przyklejona taśmą dwustronną.
Jeżeli ktoś będzie zainteresowany, udostępnię pliki Eagle z wzorami miernika z dodatkiem i zasilacza.
Czekam na opinie. Dodam, że zbudowałem kilka zasilaczy na popularnym Electronics Labs, ciężko mi porównać, ponieważ i tamten, i ten spełnia swoje zadanie, aczkolwiek ten myślę, że jest lepszy, prostszy i mniej zawodny oraz nie ma ograniczenia napięcia do 30V.

Pozdrawiam pawel13t
Cool? Ranking DIY